fredag 18 oktober 2013

För ett halvår sedan ...

Blommig fredag igen, och veckans tema är För ett halvår sen. Få se nu, 6 månader sedan, det blir i mitten av april. Då hade jag bloggpaus. Visst hade jag en massa frösådder på gång, men de blev aldrig avfotograferade. Mesta tiden ägnade jag faktiskt åt släktforskning. Det här vykortet hittade jag i gömmorna, det är från omkring 1910. Som synes är ingenting är nytt under solen –  headset fanns redan då!  Detta är ju före  mobiltelefonernas tid, så jag skulle tro, att headsetet hade någon sorts trådlös förbindelse med trattgrammofonen – eller kan det helt enkelt vara ett smycke? Ja, det finns mycket att fundera över när man släktforskar, men huvudsaken är ju att det blir rätt, eller hur?! ;-)

Handkolorerat vykort från 1910-talet.

För ett och ett halvt år däremot, i april hade vi varit på pelargonutställning och kommit hem med dessa. Tror inte det blev så mycket av det hela! Så det kan gå!



Flera bidrag (men knappast lika seriösa) på temat För ett halvår sen hittar du HÄR!



tisdag 15 oktober 2013

Månadens favoritväxt – oktober

Månadens favorit i oktober får bli Jungfruhirs, Panicum virgatum Litet kärleksgräs, Eragrostis tenella.  Den beskrivs som att den har breda, rent gröna blad på stadiga stjälkar och liknar ett fyrverkeri när vipporna slår ut och höjden omkring 60 cm. Allt detta stämmer.



 Panicum virgatum Eragrostis tenella i höstskrud.

Jag tycker Jungfruhirsen Litet Kärleksgräs har en fantastisk fin höstfärg, jag gillar den här dämpade coloriten. Nedan kan man se hur den ser ut på sensommaren. Ovanligt fin i år tack vare att jag odlade en lite större grupp än tidigare år. Går även bra i krukor har jag läst.

 Panicum virgatum Eragrostis tenella i sommarskrud, tillsammans med Blomsterkörvel, Orlaya grandiflora.

Se fler favoriter hos Anna Vattenkanna!

fredag 11 oktober 2013

Blommig fredag – En tuffing!

Jag säger som Hélena, den här veckan var det då ett nästan omöjligt tema på Blommig fredag – och ändå är det hon själv som hittat på det! Ja, jag säger då det! Men, efter lite huvudbry så blev det till slut ett bidrag. Fler bidrag hittar du HÄR!

Boken om Christopher Polhem.

En som verkligen hade det tufft i sina unga år var Christopher Polhem. Hans far kom från Pommern, som på den här tiden var svenskt. Han bosatte sig i Visby och i Tingstäde, där gården fortfarande finns kvar. Det var i mitten av 1600-talet. Redan vid 8 eller 9 års åder blev Christopher faderlös. Modern gifte ganska snart om sig, men den nye mannen ville inte kosta på Christophers skolgång.  Han togs omhand av en bror till fadern i Stockholm. Denne avled redan efter 2 år och sedan ville änkan knappt veta av honom. Att som ensam moder ta hand om 9 barn var förvisso ingen lätt uppgift! Endast 12 år gammal tvingades Christopher ut i världen för att förtjäna sitt eget bröd.

Christopher kommer att ha det tufft åtminstone 10, 15 år till. Kan verkligen rekommendera boken. Jag tycker den är väldigt spännande och lärorik, men det är förstås inget för den som inte är historiskt intresserad. Att ha det tufft är ju inte detsamma som att vara en tuffing, men Christopher måste ha varit en tuffing som satsade allt han hade för sitt stora intresse – tekniken!

Citat ur bokens inledning;
"Vad gäller kreativitet och nytänkande på teknikens område liknar Christopher Polhem (1661–1751) sin föregångare Leonardo da Vinci (1452–1519), med den skillnaden att Polhem verkligen byggde sina maskiner och tekniska produkter i full skala och prövade dem under verkliga förhållanden. De flesta av Leonardos maskiner stannade som skisser i hans anteckningsböcker eller på modellstadiet."

Man kan se en intervju med författaren här och då får man reda på en hel del.


onsdag 9 oktober 2013

Förvandling


Pussgurkan ...



... som blev till en drake.



Men egentligen är den väl på väg att bli ett lejon, det är nämligen Lejongapsrankan det handlar om!
Så här ser Lejongapsrankan ut i all sin prakt (kanske det är bäst att jag tillägger). Bilden är från ett tidigare år.



måndag 7 oktober 2013

Intressant iakttagelse

Det har visats i olika TV-program hur man gynnar rosenblomstring genom att binda grenarna horisontellt. Bland annat har jag sett det i  Haven i Hune.  Jag tror även, att Claus Dalby har visat detta i något program. Detta gynnar tillväxt av nya grenar. Är detta en metod som även skulle kunna fungera med lejongap?

Lejongapen i höstlig omgivning.

Denna sommar har, som alla vet, varit fantastisk. Lejongapen har blommat och blommat och växt och växt.  När de blev lite väl långa och hade lagt sig horisontellt av tyngden, knipsade jag av toppen (för att ta till vara på fröer, om jag minns rätt).

... och titta här!


Den liggande grenen är full med små "lejonungar".

Titta, vilken tillväxt det har blivit på den horisontella stjälken! Nu är det så klart, att det är ju inte överdådigt precis på grund av att jag knipsade av grenen så sent på säsongen. Men, om man skulle göra det i ett tidigare stadium, då skulle man väl få en blomning som heter duga?! Skall prova nästa år.


fredag 4 oktober 2013

Nummer ett.

Temat på Blommig fredag denna vecka är Nummer ett. Mitt bidrag får bli det här kyrktornet sett från vår balkong under italienresan  i början av september. Varje timme under natten slog den ett försiktigt slag. Jag tror jag bara hörde det en enda gång, det var inget man vaknade av. På morgonen vid sju var det som en liten klockringning. Då visste man, att det var dags att gå upp och göra sig klar för en härlig frukost. Och eftersom tornet ser ut som en etta, får det bli Nummer ett!

San Giovanni Battista di Longa.

Fler bidrag till veckans tema, Nummer ett,  hittar du HÄR!



Och nu något helt annat ...

Jag har tyckt mig märka, faktiskt under en ganska lång tid, att bilderna inte blir exakt som på min dator när de väl laddas in i bloggen. Hittills har jag bara märkt, att de blir något mörkare. På ovanstående bild med mycket himmel, ser jag dock tydligt, att himlen drar åt lila, fast den egentligen är ganska turkos. Har lagt bild från min dator bredvid bilden från bloggen. Visst är det skillnad! Någon annan som märkt detta?

Bilden till vänster från bloggen, den högra från datorn. 
Ganska stor skillnad både i vithet och färger. 
Bilden kan klickas upp.

Vad konstigt, den högra bilden är exakt som på min dator. Varför blev den inte "förvanskad" denna gång? Kan det bero på, att den är mycket större (pixelmässigt)?



onsdag 2 oktober 2013

Nattfrost

I natt kom frosten till vårt lilla hörn av Sverige. Lätt frost får den nog räknas som, termometern visade på en halv grad varmt, faktiskt, men den är ju alldeles intill huset. Det återstår att se längre fram på dagen, om det endast är dahliorna som kollapsat för de är ju extra känsliga. Tänk i alla fall, att vi kom in i oktober innan första frosten!

Min älsklingsdahlia, Dahlia coccinea 'Palmeri'.

Frostig dahlia och solbrud.