måndag 13 december 2010

Julklappstips


R
ubens Julklappsservice
kommer även i år med ett julklappstips i sista minuten: Den romantiska parken, Baldersnäs på Dal.

Denna bok passar särskilt bra till den som är intresserad av trädgårdshistoria. (Det är inte en bok för den som är ute efter blomsterporträtt). Citerar från bokens pärmbaksida: "Baldersnäs park i Dalsland skogsbygd var på sin tid en av de främsta och största romantiska parkerna i Sverige. Här skapade bruksägaren och grosshandlaren Carl Fredrik Waern på 1830-talet ett romantiskt parklandskap som inte bara omfattade hela Baldersnäshalvön utan även naturmiljön runt Laxsjön, ända bort till järnbruken i Billingsfors, Skåpafors och Bäckefors. I denna bok får vi bakgrunden till det stora parkprojektet, vi får parken insatt i ett industrihistoriskt sammanhang och genom Waerns bevarade Memorandumbok kan vi på nära håll följa dess anläggande under 1800-talets första hälft."


Huvuddelen av boken är skriven av Kolbjörn Waern, landskapsarkitekt med bland annat ansvar för de kungliga parkerna Ulriksdal och Haga i Stockholm. Känns efternamnet igen? Just det, ättling till parkens skapare, Carl Fredrik Waern! Genom detta har författaren haft tillgång till ett stort material, samt även bidragit med foton ur familjealbumet.

Boken ger förstås en väldigt fin inblick i parkens tillkomst med bland annat alla de bekymmer som den stora växtimporten medförde. Det kunde ta upp till fyrtio dagar med en trädleverans från Hamburg. Vi får även en fin inblick i livet vid bruket och det sociala engagemang som bruksherren besatt. Bland annat delade han ut fruktträd till de bondgårdar som tillhörde egendomen, det rörde sig totalt om flera tusen träd. Ja, jag skulle kunna skriva hur mycket som helst, men nu får det vara nog! En jättefin bok! Den kan köpas bland annat på Adlibris för en spottstyver.

15 kommentarer:

 1. Hej Ruben Ja så fint tips det var den verkar ju be- lysa rätt mycket runt ikring det hela med Sådant är roligt att ta del av tycker jag med.

  SvaraRadera
 2. Vilket fantastiskt fint tips! Den köper jag åt mig själv som födelsedagspresent - du vet att jag är ett "barn" som aldrig får födelsedagspresenter - man anser att jag får nöja mig med julklapparna;))!
  Därför e'de' jättesynd-om-mig och jag får köpa boken som tröst...;))!
  (Mina bilder lite psykedeliska - jajjamän;))! - jag la ytterligare en....)/Anja

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset! Ser ut att vara en fin bok. Just nu vill jag läsa ALLA trädgårdsböcker. Bara längtar efter att få stoppa fingrarna i jorden. Men om en månad kan man börja så.. ;)
  Må så gott!
  //A-K

  SvaraRadera
 4. Bra att få lite tips.....de e lite Svårt ibland :)
  Hoppas Du har det gott ...å inte fryser...
  Håkan

  SvaraRadera
 5. Bra tips! Men vadå sista-minuten-tips??? Det är ju 10 dagar kvar! Och tur är det eftersom jag bara har lyckats få ihop en klapp... /Katarina

  SvaraRadera
 6. helt underbart tips//maggan

  SvaraRadera
 7. Fniss.... håller med Katarina.... Vaddå sista minuten tips? Har inte inhandlat en julklapp ännu :-)

  Ska absolut lägga titeln på minnet, eller för säkerhets skull skriva ner den också ;-) Boken verkar mycket intressant och vintern är min stora bokläsartid, framförallt av trädgårdsböcker......

  Ha det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 8. Tack för tippset - men måste hålla med Katarina och Charlotte....

  Må gott!
  Stina

  SvaraRadera
 9. Sistaminuten tips? Jag har inte en enda julklapp klar än! Fast det är klart - ska man beställa varor över internet är det kanske i sista minuten...

  Vilken spännande läsning du tipsar om. Ska lägga den på minnet. Själv är jag väldigt förtjust i böcker om trädgårdshistoria men den här har jag missat.
  Hoppas att du har det fint i snön.
  /iet

  SvaraRadera
 10. Är den här parken öppen för allmänheten? Ser ut att vara en intressant bok, men här är alla klapparna redan köpta och ivägskickade. Vi köper bara klappar åt våra gamla vänner i stan´.
  Till julafton däremot köper vi bara tre småklappar var. Det ska var klappar som kan delas ut till vem som helst, priset ska ligga mellan 10-40 kronor (inte lätt) och lägger vi dom i en hög och så skrattar vi mycket under utdelningen när det blir tokigt!För det blir det naturligvis!!
  Jodå, Rolle han ryser varje gång jag går i "julskåpet" och plockar fram något, men altandörren (f.d. finingången) går vi inte i så ofta därför tycker han det är OK.
  Sen har jag börjat tjata på honom att ta in granen från garaget, men han drar ut på det har jag märkt.....

  SvaraRadera
 11. Bra tips och den boken kunde jag önska mig själv också..ser spännande ut! ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 12. Du, Ruben, är min lista på kylskåpet. Har glömt den boken men nu är den ute i hetluften igen. Tack!

  SvaraRadera
 13. TACK för jätte fint tips!
  Den klappen står i mitt namn! jag tror fortfarande på tomten! *blink*

  God Jul
  cz

  SvaraRadera
 14. Har visat tomten ditt inlägg så jag hoppas att han förstår vad jag menar.
  Tack för tipset min vän.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera