måndag 1 oktober 2012

Drag under galoscherna ...

... har inte den här godingen haft precis. Nog för att pistillerna ser ut som just - galoscher. Det är sex av dem, och de ser alla ut att vara på väg i var sin riktning! Vad jag har gått och väntat på, att denna lilja skall slå ut! Ömsom har jag kollat knopparna och ömsom termometern. Skall den hinna slå ut innan frosten kommer? Och nu har det alltså hänt! Man blir helt fascinerad av dess utseende. Så exotisk den verkar. I vilt tillstånd växer den i japan.

 Skugglilja, Tricyrtis hirta 'Dark Beauty'.

Jag träffade på den för första gången hos Veronica och Stefan, ni vet, Veronica med bloggen Sanda Cottage -  hon den energiska! "Den här måste ni bara ha", sa hon, och sekunden efter hade hon satt spaden i jorden, och upp flög plantan! Vi hann varken säga bu eller bä, men det är klart en sådan skönhet, med så fina rekommendationer, tackade man inte nej till! Skuggig placering skulle den ha, och det har den fått. En fuktig miljö gillar den, och det har den också fått. Nu gäller det, att den klarar vintern bara! Men, klarar den vintern en halvmil härifrån, ja då borde chanserna vara stora!

Skugglilja, Trictyrtis hirta heter den, och jag har googlat mig fram till att sortnamnet är 'Dark Beauty'. I engelstalande länder kallas den 'Toad lily', vilket jag tycker är ett oförskämt tråkigt namn.


36 kommentarer:

 1. Ojojoj - vilken skönhet!!
  Visst är det underbart med trädgårdskompisar som förstår vad man behöver i sin trädgård:-)
  Hoppas frosten låter vänta på sig nu så ni får njuta av denna skönhet ett tag.
  Ha en fin måndag!

  SvaraRadera
 2. De är så himla vackra alla tricytrisar. Att man måste gå nära för att kunna beundra dom gör inget för den är värd att beundras.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Så fin den er! Jeg har ikke kjøpt den selv om jeg har sett den mange ganger for jeg har trodd at den ikke har klart seg her. Etter å ha sett din vil jeg prøve den, for den er jo så vakker! Får håpe det blir mildt framover, så du får ut flere blomster på den.

  SvaraRadera
 4. Kul iakttagelse med galoscherna på pistillerna! :) Ja, den är en riktig snygging! Ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera
 5. De er fascinerende blomster! Jeg plantet en del slike de de forutgående årene, men trodde de var død, for jeg så ikke noen blomster. I høst har jeg derimot sett mange av dem rundt om i trädgården! :-D Blomstene er jo ikke så store, så det kan være litt svårt å få øye på dem i skyggeområdene :-) De er imidlertid veldig flotte på nært hold!
  Ha en riktig fin dag.
  Stein

  SvaraRadera
 6. Har den i min trädgård och den har överlevt i kruka ute.Så den verkar vara tålig.Nu har den ena plantan fått komma ner i jorden har en kvar i kruka.
  MVH

  SvaraRadera
 7. Oh, vad snygg den var! Det finns ett flertal snygga liljor... jag vill minnas mig ha frösått en karamellilja? för ett par år sedan. En orange skönhet som påminner lite om din till utseendet, undrar vart den tog vägen?
  Ha det gott / Kram gittan

  SvaraRadera
 8. En tapper liten skönhet, som tåls att väntas på.
  / Luna

  SvaraRadera
 9. Vilken fin!
  Jag har gul skugglilja, men ser nu att fler måste införskaffas!
  /Helena

  SvaraRadera
 10. Ja, det var virkelig en Dark Beauty! Veldig fin!

  SvaraRadera
 11. Vilka gulliga galoscher.....och gullig givare....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 12. Har haft sådana ett flertal gånger - älskar dom - men...vi har nog alldeles för torrt och för soligt, så jag brukar få köpa nya så ofta!

  SvaraRadera
 13. Vilken otroligt vacker lilja, en riktig skönhet som tar andan ur en som inte ens äger en trädgård mera.

  Tjingelingen.

  SvaraRadera
 14. Vilken underbar present! Fantastisk färg!/Titti

  SvaraRadera
 15. Helt otroligt vacker och den ser så skör ut. Härligt att den hann börja blomma :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 16. Skugglilja står på min önskelista, borde trivas hos mig.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Minnsann, farfars galoscher! Hädanefter får jag ta ett förstoringsglas med ut jämte spade och sekatör. Men våra försök att få skuggliljor att trivas här har inte lyckats. Kanske är leran för trist?

  SvaraRadera
 18. Vad kul att den tog sig och att ni uppskattar den trots att jag fick truga så ;)

  Jag kan rekommendera att ta in någon blomstängel i en vacker höstbukett för den står hur länge som helst inne!

  Stefan hälsar!!

  //Veronica

  SvaraRadera
 19. En riktig snygging! Här verkar den inte trivas alls, trots både skugga och fukta, hmmm...vad är det som fattas den tro?
  Undrar
  Katarina

  SvaraRadera
 20. Så vacker den är, din skugglilja. Här har endast mina gula blommat i år, många verkar ha komposterat sig själva denna regniga sommar.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 21. Mmmm, what a beauty <3 Enda problemet verkar vara att de blommar så sent. Fast jag har den vanligare gula, den blommar tidigare på säsongen och sprider sig bra i torvkanten vid bäcken. Men den här är ju mycket snyggare ! Nu har jag provat att dra upp mina bilder något, kul att höra vad du tycker. Ha det bra !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 22. Oi oi oi, dette er virkelig en av de aller vakreste jeg har sett. Nå ble jeg helt mo i knærne... For en skjønnhet.
  Takk for at du deler bildene med oss :)
  Finfin tirsdag til deg.

  SvaraRadera
 23. Nøj så smuk den tudselilje den er Ruben, selv støvdragerne er samme farve som selve blomsten, fantastisk. Godt den nåede at springe ud så du kan glædes over den her hvor alt andet er ved at vise de sidste intense farver inden vinteren. Smuk smuk smuk intet mindre!

  SvaraRadera
 24. Ja den ser verkligen exotisk ut!En växt jag tittat på många gånger men ej skaffat än...har väl inte hittat en plats där den gör sig riktigt bara :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 25. Vacker bild på en vacker lilja. Den klarade inte vintern i Katrineholm kan jag berätta. Och lika bra var nog det. Jag blev nästan stressad av att ha något så subtilt och exotiskt i min trädgård. ;-)
  Ha en fin fortsättning på veckan/iet

  SvaraRadera
 26. Ja en skönhet är den absolut.Hoppas att du har tur med den. Ha de gott

  SvaraRadera
 27. Hi hi, den blå dörren sitter på södra kortsidan av vårt hus och leder ner till källartrollen. Ska försöka få till ett foto framifrån nån dag, om du vill se hur de andra trollens dörrar ser ut.
  Hej och ha det bra.
  Törnrosa

  SvaraRadera
 28. Så vacker den är. Verkligen en blomma att kika länge på. Och vilken bild sen! Helhäftig! :)
  Kram

  SvaraRadera
 29. Ja det var en tjusig madonna, hon vill väl vara Grande Finale kanske, och därför väntat med att slå ut! Jag tycker det ser ut som små barbieskor det hon har på "fötterna" =)

  SvaraRadera
 30. Vilken fantastiskt vacker bild du har fotat på Skuggliljan.
  Den är så läcker med sina prickar, färg och form.
  Tyvärr så hinner dom inte blomma hos mig, frosten tar knopparna.
  Den enda sort som hinner i min zon är T.latifolia och den är fin den med :=)

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 31. Beautiful photograph, fantastic flower. I am greeting

  SvaraRadera
 32. Denne var virkelig flott!

  Ha en fin kveld! klem

  SvaraRadera
 33. Wow, den var virkelig lekker, Ruben, og absolutt verdt å passe ekstra godt på! Jeg tror jeg har plantet en Tricyrtis et sted i hagen, men har ikke sett noe til den ennå.....Jeg tenker din skyggelilje klarer vinteren godt hos deg. Hvilken sone er det der du bor da?
  Ønsker deg god helg!

  SvaraRadera
 34. They are very pretty plants, and I have lots of shade for rthem, but I think that our grwoing season is just too short for them, and our frosts come early, so I wouldn't get much of a chance to enjoy the flowers. Shadow lily is a more picturesque and accurate name than toad lily.

  SvaraRadera
 35. Vilken underbar växt, hoppas att den klarar sig länge i er trädgård.
  När den blommar så sent så är det nog inget att satsa på för mig så långt uppe i norr.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera