tisdag 15 oktober 2013

Månadens favoritväxt – oktober

Månadens favorit i oktober får bli Jungfruhirs, Panicum virgatum Litet kärleksgräs, Eragrostis tenella.  Den beskrivs som att den har breda, rent gröna blad på stadiga stjälkar och liknar ett fyrverkeri när vipporna slår ut och höjden omkring 60 cm. Allt detta stämmer. Panicum virgatum Eragrostis tenella i höstskrud.

Jag tycker Jungfruhirsen Litet Kärleksgräs har en fantastisk fin höstfärg, jag gillar den här dämpade coloriten. Nedan kan man se hur den ser ut på sensommaren. Ovanligt fin i år tack vare att jag odlade en lite större grupp än tidigare år. Går även bra i krukor har jag läst.

 Panicum virgatum Eragrostis tenella i sommarskrud, tillsammans med Blomsterkörvel, Orlaya grandiflora.

Se fler favoriter hos Anna Vattenkanna!

12 kommentarer:

 1. Gräs - en av mina växtfavoriter, alltså helt rätt valt!

  SvaraRadera
 2. Skjønner godt at det er en favoritt! Den er fin både sommer og høst. Det er så mange flotte gress. De passer jo godt sammen med de fleste andre planter også.

  SvaraRadera
 3. Bra val! Jag har varit lite kluven till min hirs (Panicum Virgatum "Squaw") men i slutändan tycker jag faktiskt att den är underbar. Speciellt när den hänger över lavendelplantorna och glittrar i solen.

  Maria

  SvaraRadera
 4. Jag har inte många gräs i trädgården och vet egentligen inte varför. Nåväl, det går ju att råda bot på och ditt inlägg inspirerar. Tackar!
  Ha det gott!
  /Katarina
  ...som nu undrar varför ogräs heter just det då så många ogräs inte alls är gräs om än gräsliga...

  SvaraRadera
 5. Åh så snyggt! Vilken fantastisk höstfärg. Och vilken fantastisk sommarskrud. Vilket bra val som månadens favorit. Gillar namnet också, 'Frosted Explosion'.

  Ha en bra onsdagskväll!
  /Anita

  SvaraRadera
 6. En sjelden og aldeles praktfull favoritt! Så flott den rager sammen med de andre i harmoni. Som om de danser sammen:)

  SvaraRadera
 7. Gräs är vackra, jag har inte så många ( ännu..) har inte fått upp ögonen för dem förrän nåt år sen. Det här var en vacker sort!!
  /Gunilla

  SvaraRadera
 8. Mycket vackert gräs! Jag har `Squaw´ och `Heavy Metal´, från Overdams gräsplantskola utanför Köpenhamn, en plantskola väl värd ett besök.
  Men allra finast är ju orlayan. Nåt år ska jag så blomsterkörvel, så det så!
  /Katarina

  SvaraRadera
 9. Har flera gräs, men inte jungfruhirs. Hmm. Det borde jag förstås ha. Det smyger sig in några fler gräs hos oss varje år, har planterat tre olika bara nu i höst. Måste bara fundera ut var ett lite lägre gräs skulle göra sig bäst.

  SvaraRadera
 10. Så vackert med gräs det är..tänker jag jämt. Men ändå har jag inte kommit till skott och skaffat mig några sorter...
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 11. Hej kära Ruben!
  Long time och allt det där... :) Tycker ditt oktoberval är alldeles strålande, så himla vackert. Kan knappt vänta tills jag får mina fröer i jorden. Tusen, tusen tack för dem!
  Kram!

  SvaraRadera