Hej allesammans!
Jag måste väl ge ifrån mig ett livstecken, så slö som jag har varit med att blogga. Men saken är den, att jag släktforskar så mycket jag hinner. Det är ju så spännande! Nu har jag gått igenom en del kort från min fru Karins morfars-fars och morfars-mors koloni. Tänkte, att det skulle kunna vara lite roligt för trädgårdsintresserade.
Som man ser av bilden ovan, låg den inte så långt ifrån kvarnen vid Gullmarsplan. Jag vet inte om denna lilla bergsknalle låg alldeles bredvid stugan, eller om de gjort en liten utflykt i grannskapet. Koloniområdet hette "Koloniföreningen Stugan" och det anlades 1917. Bilden är tagen 1930 (liksom de övriga bilderna). På 1930-talet slopades sex lotter eftersom en kraftledning drogs fram och ingen bebyggelse fick finnas under den. Senare, omkring 1945 minskade föreningens område ytterligare när Värmdö Gymnasium och Skanskvarnsskolan byggdes. Om släktingarnas stuga finns kvar än i dag vet jag inte. Det kanske sitter någon vilsen elev precis ovanför denna plats nu och gnider sina geniknölar?!
Så här lummigt var det omkring stugan. Det verkar som man hade ganska stora ytor att odla på. Närmast är det väl hallonland vi ser.
Barn och släktingar kom ofta på besök, och ibland gjorde de säkert små insatser på ogräsrensningens område, men mest dracks det nog kaffe, skulle jag tro. Barn är väl sig lika, nu som då?! ;-) Dagen till ära har Thure tagit av sig slipsen, men annars var alla oftast väldigt elegant klädda. Den där trädgårdsbänken skulle nog pryda vilken trädgård som helst. Bakom Ellens huvud ser jag ett löjtnantshjärta, men annars är det lite svårt att säga vad som odlades.
Mors dag firades alltid på kolonin. Alla hjälptes åt och det verkar som att morfars-mor blir särskilt omhuldad här. Hon var född 1863 och hade samma namn som mitt barnbarn, Matilda. Jag ser att vildvinet klänger på stugan och att det troligen är ett äppelträd till höger.
Kolonin behövde tittas till på vintern. Här ser det ut som man har beskurit fruktträden, och äldsta barnet håller minsann upp en avskuren gren inför kameran! Hon hette Ellen och drev en av stockholms första privata arbetsförmedlingar, specialiserad på vårdpersonal. Jag säger då det!
Vad vackert med svartvita bilder, till och med trädgårdsbilder! Spännande att släktforska!
SvaraRaderaGod fortsättning,
Jenny
Hei Ruben. Hyggelig å se et blogginlegg fra gamle dager! Det må ha vært en stor glede å ha en kolonihage i nærheten av der de bodde. Jeg kan godt forstå de både dyrket mat og holdt selskaper der! :-) Slike bilder er skikkelige skatter som kan fortelle oss om tider som var! :-)
SvaraRaderaHa en fortsatt riktig fin dag!
Vilken bildskatt!
SvaraRaderaJag har tur och har flera i släkten som har släktforskat vilket har resulterat i några böcker. Jätteintressant att läsa!
Gott Nytt År till dig och Karin!
jag har åxå den turen att en släkting på min mammas sida har forskat och kommit ända ner på 1700talet,men på min fars sida är det värre,det kanske försvåras av att jag inte hade någon kontakt med honom sedan mina föräldrar skilde sej då jag var 2år, och jag har ingen att fråga när det gäller den släkten men jag stretar på mitt forskande,
SvaraRaderahärliga bilder från kolonin
kram
maggan
Kul! En släkting till mig hade kolonistuga vid Bergshamra. Nu är hela området borta och Folksamhuset, det man åker under/genom på trafikleden har ersatt de små söta stugorna. Släktforskning, jämte durspelande, är just vad jag lägger tid på när det mörknar och inte är så varmt ute längre. Men jag har fastnat i socknar där det brunnit...:(
SvaraRaderaVad häftigt att ha så gamla foton på släktingar och dessutom veta så mycket om dem! Någongång ska jag försöka och på pappas sida tror jag det skulle funka då de är en gammal bondesläkt från Östervåla men värre på mammas sida för hennes farfar var en tysk soldat på blixtvisit i Stockholm ;)
SvaraRaderaKram och god fortsättning till dig och Karin
Kul med gamla fotografier att se tillbaka på. Ett plus att veta vilka de är också...har en hel påse med gamla kort från sambon sida som vi inte känner igen:/ Vi har talat om att ta hans moster till hjälp, om det blir av får vi se... Fortsätt du att forska, tid till trädgården blir det längre fram:)
SvaraRaderaHa det gott!
Visst kan det vara spännande att titta på gamla bilder, men eftersom min mamma jobbade på en fotofirma så fanns det låda på låda på låda efter föräldrarna så vi kunde inte spara dom. Tyvärr! Fast samtidigt tycker jag att det är lite sorgligt att se mina hädangångna förfäder, så vi tittar t.ex. aldrig på dom videofilmer vi har. Jag bara börjar grina.....
SvaraRaderaEn sak är extra kul när man ser bilder på folk som påtar i trädgårdslanden, alltså deras klädsel - precis som du påpekar! Det måste varit olidligt med alla dessa kläder i värmen!!
GOTT NYTT ÅR
Susie
Det er så koselig å se sånne gamle bilder!
SvaraRaderaHa det godt!
Vilken bildskatt! Tänk att ha så många gamla bilder sparade och att veta så mycket om alla personer på dom. Förstår att du är fascinerad av släktforskningen. Jag har faktiskt kollat in kurser i släktforskning men kommer nog inte att gå någon i vår, men kanske till hösten eller nästa år.
SvaraRaderaHa det gott!
/Anita
Vilka härliga och värdefulla bilder Ruben!
SvaraRaderaSikke en masse spændende og interessante billeder, du har. Jeg har kun nogle få gamle billeder af min slægt, og dem har jeg lovet væk til en fjernkunsine på den frisiske ø Amrum. Hun er amatørhistoriker. Selv er jeg ivrig slægtsforsker og har fundet mange spændende personer bagud i familiens dansk-tyske historie. Der var meget foretagsomhed blandt mine fisker- og sømændsforfadere. Nogle fangede hvaler ved Lofoten, andre sejlede på østen med sejlskibe, atter andre udvandrede til Argentina, og en enkelt var slave i Algeriet i elleve år i syttenhundredtallet. Sidstnævnte har jeg hørt om hele mit liv; men indtil for et par år siden troede jeg ærligt talt, at det var en skrøne med ham. Imidlertid har han været genstand for forskning på Syddansk Universitet i Esbjerg ifm ny forskning omkring den million europæere, som i løbet af 300 år (1500-1830) blev taget til fange af nordafrikanske sørøvere, så slægtens overlevering er god nok.
SvaraRaderaNu vil jeg gå på Nettet for at se, om jeg kan finde ud af noget om min mormoders to søstre og to brødre, som omkring 1890 udvandrede til Argentina. Indtil nu har jeg simpelthen ikke kunnet finde dem, selv om jeg ved, hvor de boede i mange år. Jeg er den ældste nu i min familie, og den eneste som ved en bitte lille smule om dem, så det er ved at være sidste udkald.
God fornøjelse med forskningen
Jytte
www.danishknitdesign.com