onsdag 4 mars 2009

Penstemon

"Uschligt" är ett användbart ord. Utan detta ord skulle man ju inte kunna beskriva hur det är att fröså Penstemon. Det är riktigt uschligt! Den som jag lyckas bäst med är 'Husker Red', som faktiskt är perenn och ju borde vara den som är kinkigast. Men de andra! Det blir ett antal sådder varje år innan jag får ihop det antal jag vill ha. Oftast är det bara ett eller ett par frön som gror för varje sådd, och har jag riktigt otur bestämmer de sig för, att nu vill vi inte vara med längre - och bara kollapsar. Ack ja! Men vackra är de, så lite möda får man väl tåla. Är det någon som har kläm på det här med Penstemon, snälla berätta!

'Husker Red' med sina första blommor

Närbild av 'Husker Red' lite senare på sommaren.

'Spirit'

'Sweet Lips'

'Sweet Lips' igen, det blir en del variationer!

15 kommentarer:

 1. Gud så vackra bilder,spirit,sweet lips,rysligt..

  SvaraRadera
 2. Som du själv sa - de är så vackra så lite besvär får du väl tåla =).
  Själv har jag inte sått några - och ska kanske inte göra det heller?

  SvaraRadera
 3. Vackra bilder, inte minst den första. Man kanske skulle göra ett försök!

  SvaraRadera
 4. Nä, dom har jag aldrig provat att så. Men vilken skönhet 'Husker Red' helt i min smak. Undrar just var man kan hitta frön till den? Den hade passat ypperligt i min Rönnplantering / gittan

  SvaraRadera
 5. Nämen vilka utsökta blommor. Penstemon är en helt ny bekantskap för mej, och inte har jag sått frön heller, måste lägga på minnet.

  SvaraRadera
 6. Jag sådde i fjol och det var dålig utdelning - tror att alla mina försvann - och då kanske det inte berodde på mig? ;) Höll påsen i handen i tisdags och tänkte: "skall jag våga igen?" Nej, men får du något bra tips, så skall jag nog försöka igen... Ha det gott, 8`)

  SvaraRadera
 7. Granna bilder! Penatemon uj uj va svårt, har aldrig lyckats med dom, står över de fröna:)

  /Elsa

  SvaraRadera
 8. Hmm, har precis bläddrat i senaste Allers trädgård, där står följande:
  "Penstemon är lättodlad"..... Litar mer på dig då och avstår från försök!

  SvaraRadera
 9. Skäggört sa googel.
  Vidare;
  Penstemon montanus ssp idahoensis grott efter 8v i kyla -GA-3 behandlad 15 cm hög ,blåblommande , även bladen blå till isblå Sorten är endemisk till centala Idaho Trots ljus vid groning, tenderar vissa penstemoner att i groddstadiet bli långa-detta rättar dock ofta till sig senare.
  Sidan jag hitade var från Allt i trädgård, kankse nårgra bra tips...
  http://www.alltomtradgard.se/tradgardslistor/sadd-och-forokning/penstemon/

  /MB

  SvaraRadera
 10. Jag har ingen tur med Penstemon heller - precis som du säger: de gror dåligt och dör spontant (utan anledning?). De jag har lyckats med skulle vara Husker red, men de blev blålila. Rikblommande och storväxta, men vilken sort var det egentligen? Vad är det för blålila blommor på din första bild?
  Katarina

  SvaraRadera
 11. Penstemoner har jag heller ingen erfarenhet av, dessvärre. Intressant att läsa kommentarerna – de verkar verkligen vara ena riktiga luringar. Men vaaansinnigt vackra, får jag säga. Blir imponerad av att du försöker och försöker och försöker...

  SvaraRadera
 12. Den verkar vara lika svår som Blå bergvallmon att få till någon planta, enligt de övriga kommentarerna att döma. Men skam den som ger sig - gen inte upp, försök igen, den är underbart vacker och väl värd att "kämpa" för!
  Trevlig kväll!/Bea

  SvaraRadera
 13. Men Ruben, om jag ser till bilderna lyckas du ju hur bra som helst!
  Annars kan du väl köpa istället för att bli ledsen. Kan man inte göra så? Det är ju inte att ge upp. Det är att acceptera att allt inte går som man vill. Fast jag kan förstå utmaningen också. Det är väl en del av trädgårdsintresset.

  SvaraRadera
 14. Nej, jag har inte alls kläm på Penstemon, men jag måste säga att 'Husker Red' var en riktig skönhet!

  SvaraRadera