lördag 9 januari 2010

Amaryllis - igen!!!

Ja, det här blir sista inlägget om mina amaryllisar. Den vackraste av dem alla, nämligen 'Bogota'. Den har en fantastisk färg och ska väl egentligen inte stå i ett fönster för att riktigt komma till sin rätt. Ljuset som kommer bakifrån förtar litet av färgnyanserna. Tyvärr bara en stängel och trots ytterst sparsam bevattning har den dragit iväg något kopiöst. Att den dragit iväg beror nog på generna och inte på vattningen.

Vacker med sin rödbruna färg på de nedre kronbladen som dessutom har en litet ljusare strimma!

Tazetterna har verkligen varit tacksamma och stått länge. De lökarna ska tas om hand och planteras ute i trädgården senare när den gjort sitt.


Och, kom ihåg, julen varar intill påska! Och det är så sant som det är sagt! Och har man plastgran (förlåt, jag vet att det är fusk) så är ju det inget direkt hinder. Men om sanningen ska fram, så åker den nog ut om en vecka.

Tomtar på loftet? Vaddå - jag?

22 kommentarer:

 1. Man kan inte se sig mätt på dina underbara amaryllisar.
  Julen åkte ut härifrån i veckan.
  Behövde plats för krukväxterna eftersom vinterträdgården redan är proppfull med alla andra plantor som övervintrar där inne.
  Önskar dig en fortsatt skön helg.
  Petra B.

  SvaraRadera
 2. Fantastisk form på blomman. Jag gillar den skarpt.
  Karin

  SvaraRadera
 3. Tjusig amaryllis-igen! Tazetter brukar jag alltid ha. Missade dem i år, dessvärre. De doftar så underbart. Men jag har aldrig lyckats med utplantering.
  Trevlig helg i kylan och snön!

  SvaraRadera
 4. Undrade var du har tagit vägen!
  Tazetter, ja.
  Kinkiga amaryllisar njuter jag hos andra.
  Du har ju haft i särklass vackraste 2009.
  Sparar du alla och planterar dem utomhus i vår?

  SvaraRadera
 5. Mmmm..vilka vackra klockor på hög spira!! Visst ger Amaryllis en liten julkänsla, men tål att betraktas året om och visa på du bara om du har flera skönheter :)
  Själv har jag inte hunnit med mina Amaryllis inlägg ännu MEN, de bleknar i detta sammanhang ;)
  Tazetter gillar jag oerhört, men tyvärr har de en alltför stark doft.
  Trevlig kväll! /Bea

  SvaraRadera
 6. Amaryllis kan man verkligen inte se sig mätt på. Vilken jättefin "Bogota" Läggs på minnet.Mina Ice Queen väntar på publ.Ha en bra lördagkväll. Anita

  SvaraRadera
 7. Tazetter var en ny bekantskap för mig. Mycket fina. Din Amaryllis är också sanslöst stilig! En riktigt artistisk amaryllis, må jag säga. Vilken grace!

  SvaraRadera
 8. Hej Ruben!
  Man kan väl aldrig få nog av amryllisar. Har hört att en del skall försöka få sina att blomma till midsommar igen.
  Skall du det också?
  Fint med amryillsar på midsommar bordet?
  Faktum är att jag har fotat amaryllis tillsammans med jordgubbar, fast inte hos mig.
  Vågen var så stor att jag fick lite stänk i pannan.
  Tack för det.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 9. Vilken vacker Amaryllis du visar här. Så långa och vackra ståndare och pistiller den har!!

  Må väl.

  SvaraRadera
 10. He he..jag låter granen vara kvar så länge den vill, det vill säga växer. Det brukar sluta med att jag, till slut, tar av det sista; ljuskedjorna, och då brukar även ljuset ha anlänt ute!
  Mina vita och vit/gröna amaryllisar är ännu i knopp...kanske beror det på att det är "ganska" kallt inne! :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Vacker...precis som de andra.
  jag har svårt för att slänga ut granen....helst ska den barra lite först för att jag ska tröttna på den ;)

  SvaraRadera
 12. Amaryllis och tazetter, ljuvligt sköna och tazettbilden ser så ljus och vårlik ut. I morron åker nog granen ut, känns ändå som att julen är slut.

  SvaraRadera
 13. Fantastic Ruben! These photos are stunning and I can imagine the fragrance. I love the drama and mystery in your last shot... gorgeous ornament and light. Kram Carol

  SvaraRadera
 14. Det har varit en ren fröjd att följa dina fantastiska amaryllisar och den du visar här är verkligen en skönhet. Var lyckas du hitta så många olika sorter? Skickar du efter dom?

  Jag har också tazetter men mina är dubbla och alla jag köpt genom åren är dubbla. Har aldrig sett sådana som du har. Visste heller inte att det går att plantera ut dom, har alltid läst överallt att tazetter bara är att slänga när dom är utblommade. Om det går skulle jag ju egentligen pröva, dom skulle ju passa utmärkt i min vita rabatt.

  SvaraRadera
 15. Så vackra amaryllis du har Ruben och så fina och inspirerande foton av dem.

  SvaraRadera
 16. Vilken otroligt vacker amaryllis du har, den tål att visas flera gånger! Min julgran åker nog ut i kväll, visserligen barrar den inte ett dugg, trots att den är "riktig" =) men allt det andra är borta så den ser lite malplacerad ut nu...men lite sorgligt är det allt.

  SvaraRadera
 17. Det var nog den vackraste Amaryllis jag sett. Trodde jag gillade vita mest! Kanske är det mest miljövänligt med platsgran. Har någon räknat, konsekvensanalyserat, på det?

  SvaraRadera
 18. Gott Nytt, Ruben! Vad trist det är att hela det gamla gänget på TB är spridda ute i cybervärlden. Jag brukar färsäka leta lite här och där, men tiden vill inte riktgit räcka till eftersom man ibland måste ju göra lite nytta - som att ta bort alla juldekorationer. Idag åkte vår gran (ny för året, konstgjord med fast monterade LED-lampor)ut i förrådet och alla advenststakarna packades in. Det var det sista inne, men sen har man ju lite belysninge ute ocksp. Fast den får vara kvar januari ut! Det blir så mörkt och trist annars!!
  Underbar Amaryllis du har, mina tog slut under juldagarna och står nu i ett kallt rum och väntar på utplantering. Vet inte om det funkar, men det vet nog du!? /Susie på Stjärnarve

  SvaraRadera
 19. Det var ingen dålig amaryllis detta heller! Sparar du lökarna från år till år? Jag provade för första gången förra året, men den stackaren har bara producerat blad i år... Nåväl, god fortsättning!

  SvaraRadera
 20. Javisst fick jag ditt svar! Mycket ttevligt!!
  Precis som du hört, så har jag också fått lära mig att klippa av amaryllisarna men vattna med svag gödsellösning och sen gräva ner dom någonstans. Helst på en torr, stenig, varm,solig och skyddad plats - om man ska gå efter vad dom vilda amaryllisarna vill ha. Jag planterade en sådan i höstas precis utmed husvägen bland stenar och grus på södersidan. Ska bli extremt spännande att se om den kommer upp! /Susie på Stjärnarve

  SvaraRadera
 21. Min mamma brukar alltid ha dessa blommor Tazetter vid denna period och jag har aldrig haft dom först nu. De är ju underbara. Lökarna som sagt åker ut i trädgården senare i vår.

  SvaraRadera
 22. jag tröttnar inte på julen,
  fast kan leva utan tazetters doft..

  SvaraRadera