onsdag 14 april 2010

Rapport från "plantskolan"

Här kommer en liten statusrapport från min "plantskola". Man ser bland annat Cap-iris, Dietes iridioides, som jag tog fröer av i Mexico. Det är alltid kul när något man provar för första gången gror. Den kanske egentligen inte är svår alls, men man vill ju gärna tro, att man lyckats med något väldigt knepigt. Plantorna har fått komma upp i köket, dagen till ära, för fotografering. Annars har plantorna sin plats i ett litet förrådsrum. De får tillskottsljus från vanliga lysrör, placerade ungefär en dm ovanför. De avger en viss värme, så för att hålla temperaturen låg öppnar jag ett fönster och släpper in vårluft.


Inget att skryta med ännu så länge - men, liten kan bli stor!


Så här ser Cap-irisen ut som utslagen. Anja, på Anjas Hill, lovade ta flyget hit när mina blommar, så jag ska göra allt jag kan för att plantorna ska frodas i sommar. För att Anja håller sitt ord, det är jag säker på!!! ;-)


Här är det litet av varje. Jag frösår i stort sett alla ettåringar inomhus, alltså även lejongap, som man ser längst bak. Axalunroten kommer från fröer som jag fått av Eva, på bloggen Med fingrarna i (j)orden. Tycker det är väldigt kul med "fådda" fröer.


Och här till höger en variegerad tistel, ännu så länge är den väldigt mjuk, vet inte om det ändras när plantan blir större. Fröer från Lotta, Lottas trädgård. Till vänster en vit violruta, Thalictrum alba. Den har varit lite kinkig att få at övervintra första året, så jag vet inte om fjolårssådderna har klarat sig ännu. Då kan det vara bra med en back-up! Det är en av de allra vackraste växterna i min trädgård, och jag vill ha fler utav den.


Thalictrum alba, när det begav sig!

30 kommentarer:

 1. Det där ser ju riktigt lovande ut - härligt! Hoppas ni har lika vackert vårväder som vi i söder. Här har man kavlat upp byxbenen och hoppat i sandalerna kan du tro =) På tal om fådda plantor så ser den välmående ut Pestemonen jag fick. Vad tror du, kan den tänkas blomma redan i år? Ha en fortsatt fin dag / gittan

  SvaraRadera
 2. Violrutan syns inte här heller än, det är nog lite väl tidigt. pestemonen är planterad på "hedersplats" i muren (såklart) ;P

  SvaraRadera
 3. Hoppsan..vad det växer mycket spännande i dina krukor!

  Tagetes Linné växer och blir resligare för varje dag, kul med "vänskapsfrön".

  Ja, det finns mycket man vill ha mer utav, din favorit är väldigt gracil och vacker, så jag förstår dig väl!

  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 4. Så vacker den är ... hoppas du kan få den att blomma! Ja, avis över alla dina plantor ... om jag skall vara ärlig *ler*!

  SvaraRadera
 5. Violrutan är jag helt förälskad i, men inte t-san om fröna vill spira..

  SvaraRadera
 6. Fin liten plantskola du har....

  SvaraRadera
 7. Vad mycket fint du sått och som växer så frodigt. Själv har jag precis avklarat själva sådderna idag. Några perenner sådde jag förvisso i februari, men det mesta alltså bara nu i dagarna. Längtar tills det börjar bli grönt i krukorna. Fast ärligt talat vet jag inte hur jag ska få plats att skola om allt. Redan nu är det fullt i växthuset. Hoppas talesättet ' finns det hjärterum, finns det stjärterum...' även funkar med växter...

  Ha' det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 8. Det växer o frodas hos dig och de ser väldigt fina ut allihop. Ja inte skulle jag så nåt i år men du förstår hur det gick med det? Inte så bra alltså..=). Men som sagt det är ju så kul, när jag läste ditt inlägg kom jag på att jag ju skulle så lite mer.. dags nu tänker jag, Koriander vill jag ha i kruka och basilika, undrar om jag kom ihåg att köpa. Japp nu får jag sätta fart så jag önskar dig en bra kväll.. Moa

  SvaraRadera
 9. Va fint det gror! Det är kul att testa litet nytt. Jag har alltid odlat fröer från allt möjligt. Violrutan är verkligen vacker. den kanske jag kan tigga frön från..
  Karin

  SvaraRadera
 10. Tycker mycket om både Cap-irisen och vita violrutan. Lycka till med dina sådder!

  SvaraRadera
 11. Här händer det saker ser jag. Kul att "mina" frön gror - men det är inte så konstigt i händerna på rätt man!
  Allt gott,
  Eva

  SvaraRadera
 12. Kalo: Kul att du gillade violrutan. Jag har några fröer kvar som du kan få. Maila adressen till rubensrabatter@gmail.com så skickar jag. /Ruben

  SvaraRadera
 13. Den vita violrutan är så fin! Kul med nya frösådder. Hoppas få se dina Cap-iris blomma - mina frösådda blommade inte på över ett år, och jag tappade tålamodet. Lät de stå ute i vintras och nu finns de inte mer. -Tålamod är en dygd!

  SvaraRadera
 14. Fådda är klart bäst! Överhuvudtaget alla plantor, sticklingar och frön med en bakgrund eller historia, har ett högre värde i mina ögon. Hallonplantor från Plantagen eller hallonplantor inköpta av svärfars bröder, på postorder på 30-talet. Nog blir det skillnad på hallon och hallon?
  Ha det gott och god lycka med sådderna,
  Charlotta

  SvaraRadera
 15. Den vita thalitrictumen är för läcker.
  Tisteln torde vara Maria.tistel, och om så är.
  Passa dig, du får tistlar överallt, om än mycket vackra sådana.

  SvaraRadera
 16. Så vackert med vit violruta. Verkligen och Cap Iris från egna, handplockade frön - inte dåligt! Riktigt spännande med utländska frön. Hittade frön mitt i Rom som jag stoppade i fickan och ett har grott. Har ingen aning om vad det är, högt eller lågt. Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Den var minsann en fin fröodling du hade. Härlig färg på tisteln.

  SvaraRadera
 18. Den thalictrum-madamen förstår jag att du vill ha fler av, hon är ståtlig!
  Och nu kom jag på att jag har glömt att så mina lejongapfrön, det är verkligen hög tid.
  Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 19. Oj Ruben,
  jag tror det kan bli folkvandring till kapliljan i sommar....:-)

  SvaraRadera
 20. Vilka tider har din plantskola öppet?
  Här går det trögt med sådderna.
  Annars är det full fart.
  Synd att vi inte sågs på mässan men vi ses väl en annan gång.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 21. Vilken vacker Iris!!
  Håller tummar och tår att den kommer att trivas hos dej.

  SvaraRadera
 22. Härligt med fådda frön och historier därtill!
  Känner igen det där med backup plantor, ibland blir det till och med backup på backuppen.....
  Lycka till med din fina sådd!

  SvaraRadera
 23. Vad fina små plantor. Jag har inte sått ett enda frö i år. Jag riktigt skäms, men vi har renoverat köket och extra rummet i flera månader, så utrymme och tid har inte funnits. Däremot har jag inte tagit några som helst risker med tagetes linné, utan min bror som varje år haft fantastiska tagetesodlingar drar upp dem åt mig, naturligtvis mot att han får några plantor, så jag ser ändå fram emot vackra blommor i rabatten.
  Den irisen skulle man allt gärna vilja ha! Väldigt vacker! Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 24. Så duktig du är Ruben! Vilka fina små plantor!
  Tacka för det att det är otroligt duktigt av dig att lyckas dra upp plantor av den där irisen.
  Tänk när de blommar! Wow! Då kommer jag att tigga om en liiiiiiten, liiiiiten planta...../Anja

  SvaraRadera
 25. Vilka fina plantbebisar du har, jag förstår att du är stolt över dem! Vet du vad, jag hade en massa Dietes, Cap-irisar, i min trädgård i Melbourne, så de är lite nostalgiska som plantor för mig. De är väl inte vintertåliga i Sverige dock? Ha en härlig helg, och hälsa dina små plantor från mig.

  SvaraRadera
 26. Hallå Ruben, jag måste bara fråga när du sådde dina Lejongap, mina är inte alls så långt gångna som dina.

  Underbart fina bilder, jag blir så inspirerad! Jag har sått galet mycket i år, vi får väl se vad som funkar. Jag är ingen fröexpert direkt.

  Marit

  SvaraRadera
 27. Det där ser ju väldigt bra ut! Jag har sådder i en massa olika stadier spridda lite överallt i huset. De som ska gro står till exempel på golvvärmen i badrummet så man snubblar alltid på dem när man ska duscha =)
  Hoppas verkligen att dina cap-iris tar sig och blommar - och att askan är borta tills dess så Anja kan flyga upp till dig! =)
  /Helen

  SvaraRadera
 28. Fina plantor och violruta det är en favorit här också, så skir och vacker, Tack för inspirationen!/Sophia

  SvaraRadera