torsdag 8 juli 2010

Ärtigt värre







Nu börjar flera av luktärtorna att komma igång med blomningen. Vilken fantastisk doft!!! Det är inte utan, man tar sig en extra sväng till luktärtorna för att nosa lite grand! Och det är den här lille gynnaren på bilden som står för den angenämaste och starkaste doften, och då får faktiskt Matucana ursäkta. Det är 'Blue Velvet' som överglänser alla de andra.




När det gäller luktärtor är det tillåtet att blanda färger hej vilt, tycker jag. Det är 'Blue Velvet' längst ner, men den har blivit alldeles för ljus på detta foto. Den rödspräckliga heter 'America' eller 'Miss America'. Och den tvåfärgade röd/lila är 'Matucana'.

24 kommentarer:

  1. UUUNDERBART! Jag gillar verkligen blandade färger bland luktärter. Det är grymt vackert. Får vänta på mina en tid till eftersom latmasken jag sår dem direkt.

    SvaraRadera
  2. Ja luktärter är verkligen en stor favorit! Och jag håller faktiskt med - just luktärter nästan SKA man blanda färger tycker jag. Men när det kommer till andra växter - då ska det gå ton i ton eller matcha på ett snyggt sätt. Själv har jag sått Mammoth som har blommat ett tag nu. Tyvärr tog rådjuret en rejäl tugga häromdagen *morr*. Men det har redan kommit nya blommor. HA en skön sommardag!

    Kram M

    SvaraRadera
  3. Fina är de. Jag fick också några, men av en kort sort, som jag köpte som ätliga ärtplantor på vår Farmer's Market. Kanske ska lägga en bild på dem på bloggen också... Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Wow, den var elegant, den djupblå, överst. Jag ärvde ett trassel luktärtor från förra ägarna, men de var dessvärre bara det - ett trassel. De fick åka. Fast med såna här prydliga ena som du visar får man ju second thoughts....

    SvaraRadera
  5. Man blir så glad när de börjar blomma, älskar de olika färgerna. Mina har börjat lite smått.
    Ha det gott, och önskar dig en fortsatt skön sommar!
    Pella

    SvaraRadera
  6. Fina! Jag har missat sådderna i år, så nix - inga luktärter här inte!! Är riktigt avis när jag ser dina. Skulle det nu ha varit för svårt för mig att peta ner några ärtor i en kruka med jord??? Jaja, ibland så vill det sig inte. Hälsn mimi

    SvaraRadera
  7. Vad härligt med blommande luktärtor! Jag får vänta ett tag till på att mina blommar. Dom har inte kommit så långt!
    Ha en fin kväll! / Irene

    SvaraRadera
  8. Lycko dig Ruben som får sniffa på luktärterna redan nu!!! Jag var alldeles för sen att så mina, så det dröjer ett tag till för mig..... Men jag gläds åt mina anemoner som slår ut en efter en... helt underbara fast dom är doftlösa.......

    Ha det gott!
    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  9. Oj så fina! Och så blommar de redan hos dig *avis* men viss förodlar du dina?

    Blir glad när du skriver om att blanda, jag fick och köpte olika fröer i år och de fick flytta ihop allesammans ;) och jag väntar med spänning på blommorna.

    Har inte haft ett bra läge för dem tidigare men i nya odlingsbädden ser de ut att trivas *ler nöjt*

    Läckra bilder på bärfisen - köpt nytt objektiv?

    Ha en skön helg :)

    SvaraRadera
  10. Klart man får blanda färger...

    SvaraRadera
  11. Ju fler man plockar in av luktärtor, ju flera slår ut, sägs det.
    Stämmer det, tro?

    SvaraRadera
  12. Fantastiska luktärter!

    Usch, nu får jag så dåligt samvete. Jag sådde flera olika i våras enligt konstens alla regler men har fortfarande planterat ut dem. Finns liv i dem ser jag, kanske hinner jag få lite blommor också innan det är allt för sent.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  13. Luktärtor blir jag glad av!
    Kan nästan känna doften!
    Karin

    SvaraRadera
  14. Efter förra årets totala misslyckande (av 70 lukärtsplantor överelvde 2) aså ligger jag lågt i år. Dom två som överlevde var en mörkblå (mörkt lila) och en Matacuna som jag blivit inspirerad av dig att så. Den blev också helt otroligt fin och doften......mmmmm
    Men i år har jag en enda planta som jag fått av väninnan som fick frön av mina förra året. Hoppas nu på att det är en Matacuna!

    SvaraRadera
  15. Vackert med den blåa färgen! Nu är mina Luktärter väldigt tröga i år av ngn anledning, men segar sig upp dag för dag :)
    Trevligt veckoslut! /Bea

    SvaraRadera
  16. Helt underbar färg Ruben!
    Jag förstår också att du är en riktigt proffsig luktärtsodlare - inte det lättaste precis att odla riktigt fina luktärter!
    Själv fick jag mina sent i jorden och det dröjer innan jag har någon blomning./Anja

    SvaraRadera
  17. Försöker påminna mig doften av luktärter men kan inte komma på den, är jag skadad... Alldeles för länge sen jag råkade på en luktärt, jättefina är de.
    Ha det gott i värmen!

    SvaraRadera
  18. Vilken fantastisk färg.
    1000 näsor skulle man ibland ha för att suga i sig all den underbara doften av blommorna ;O)
    Trevlig helg, Petra B.

    SvaraRadera
  19. Äntligen börjar det blomma hos dig. Jag får nog prova Blue velvet nästa år eftesom du säger att den doftar mycket.
    Har också America. Istället för Matucana så har jag Cupani, nästan samma sak.
    Här har det blivit blandning av de olika sorterna för givetvis så trillade mina märkningar bort eller så var de oläsabara när det var dags att plantera.
    Jag har inte tumme med vädret men jag kan berätta hur jag gör med fröna för att få dom att blomma tidigt. Men jag för göra det i ett mail för utrymmet här räcker nog inte till.
    Ha en bra dag och lukta på blommorna! Här ska vi försöka få in det sista höet innan regnet kommer.

    SvaraRadera
  20. Tack såå mycket för kommentare on min pion! Kul att du tyckte att du känner igen den. Ska nog ta och forska lite i vilken pion det kan vara. Tack, igen!

    Kram M

    SvaraRadera
  21. Så härliga bilder. Tänk ... jag fick aldrig mina luktärtor i jorden i år. Tiden liksom bara rann på och plötsligt var det för sent. Håller med om att när det gäller luktärtor kan man blanda färger hej vilt. Nästa år ska jag garanterat inte glömma att så luktärtor för jag älskar doften. Blue Velvet var ett bra tips.

    SvaraRadera
  22. Håller med. Luktärtor kan man verkligen färgmixa hur som. Önskar att jag hade en luktdator nu.

    SvaraRadera
  23. Helt underbara luktärtor. Och vilka färger. Tyvärr dröjer de hos mig. Satte väl för sent.Ha de gott. Anita

    SvaraRadera
  24. Hej Ruben!
    Dina bilder var dagens bästa!! Helt underbara, vilka färger! .. och känner jag inte lite doft också...

    Ha det gott, idag regnar det i Paradiset:-) Hillevi

    SvaraRadera