tisdag 1 mars 2011

OTROLIGT, helt enkelt!!

I senast numret av Garten EDEN hittade jag en annons där man på fullt allvar erbjuder 2 stycken knölar av Incarvillea till det facila (!) priset av cirka 15 euro. Man lovar, att denna växt skall skydda trädgården från  mullvad och sork i en radie av 7 meter per knöl. Det sägs vidare, att i England hör det till vanligheterna, att man planterar den på golfbanor, just för dess förmåga att jaga bort odjuren. Titta på bilden - de stackarna verkar ju helt vettskrämda!!!!

 Sork och mullvad on the run!

Jag har aldrig hört talas om detta tidigare, och om det stämmer är det ju helt fantastiskt! Jag har själv inte besök av dessa gynnare i min trädgård, men har hört andra som har problem. Så här får ni ett bra tips - om det nu fungerar. Och vad jag förstår, gäller detta den helt vanliga Incarvillea delavayi. Man kan ju köpa en kruka i blomsteraffären och njuta av blomningen någon månad eller två, och sedan plantera ut den i trädgården. Incarvillean är ju inte fy skam att ha i rabatten heller! Den pryder säkert sin plats!

24 kommentarer:

  1. Kære Ruben.

    Det lyder da næsten for godt til at være sandt :-) Jeg har gudskelov ingen muldvarper i haven, men havde jeg det ville jeg helt klart prøve forslaget.

    Ha' en fin dag :-D

    SvaraRadera
  2. Har inte heller några mullvadar i trädgården. Vet faktiskt inte om dom finns på Gotland, det är en massa djur som inte gör det, men det finns ju andra - som rabbis och körksmack - istället!

    SvaraRadera
  3. Det skulle ju vara fint, jag räknade 32 mulvadshögar i min framträdgård denna höst! Just nu verkar mullvaden sova (även om det är några plusgrader hela tiden), så jag undrar om de grävt färdigt eller bara är lata... Många hälsningar från Seattle, Liisa.

    SvaraRadera
  4. Kan det vara möjligt?! Ska komma ihåg tipset om jag skulle få besök av sådan objudna typer!
    Hälsningar
    Katarina

    SvaraRadera
  5. Himmel! Vad ska man tro???? Om någon testar och intygar att det fungerar är jag den förste att följa efter;)
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Ja dom är ju bra mycket finare än de halvt nedgrävda glasflaskor som jag har testat:-)
    Här finns en del mullvad eller om det är sork, men de kommer ju inte så långt pga. alla små berg jag har! /Anette

    SvaraRadera
  7. Har inte haft problem med sorkar och mullvadar. Men jag har sju väktare så sorken har det tufft även på ängarna här. Vet inte ens om det finns mullvadar här.
    Ha det gott!!!!

    SvaraRadera
  8. Vilken tur att en inte är född till mullvad eller sork ;))!
    Har inte hört om sådan egenskap för incarvillea, men funkar den är den ju ett riktigt miljövänligt bekämpningsmedel eller kanske utkastare?. Hur ofta har man så vacker 'utkastare' för övrigt;))
    De flesta jag har sett har varit rätt biffiga typer med rakat huvud;))!/Anja

    SvaraRadera
  9. Tänk om det funkar då hade det varit toppen bra. Jag stoppar äggskal i min hål och det hjälper bra det med. Iallafall denna gången. Har bara en hög brukar ha 40-50. Men de kanske inte har vaknat ännu?
    Vi får väl se hur det går?
    Kanske skall köpa en knöl på mässan.
    Ha det gott Ruben.
    Annika

    SvaraRadera
  10. Ett skämt låter det som, men den som har mullvadar kan ju prova, lycka till!

    SvaraRadera
  11. Det låter ju otroligt, hjälper de emot sorkeländet hade jag gärna satt en hel hop! ha det fint/Sophia

    SvaraRadera
  12. Har ingen aning om det funkar. Men Incarvillea går det ju en del andra rykten om, bland annat kallas den ofta blommande ormbunke, som ju är totalt felaktigt.
    Vore intressant att veta om det med mullvadarna stämmer. ;)

    SvaraRadera
  13. Vårt att testa.
    Har bekymmer med mullvadar i trädgården men i parkdelen där det står kejsarkrona utmed gräsen har vi inte bekymmer. Odören som lökarna avger ska ha en skrämmande effekt på dem. Så det är effektivt. Sen har vi en svart Madam i form av en Riesenschnauzer som lurpassar på dem, lyssnar och gräver upp dem så snabbt att de kommer farandes i luften, men eftersom hon inte äter dem så står hon och tittar på när de gräver ner sig igen. För att sen göra om hela proceduren :)
    Ha det gott!
    / Pella

    SvaraRadera
  14. Tillåt mig att tvivla!
    Samma argument används ju om både kejsarkronor och olika Allium-arter men hos mig har dessa inte hindrat sorkar/mullvadar från att dra fram sina underjordiska autostrador mitt i planteringar med mängder av dessa. Förra vintern hade ett gäng invaderat växthuset(!) och ingången var mitt i en plantering av kejsarkronor.
    Men jag är den första att glädjas om jag har fel! Hittade för övrigt just en gammal fröpåse med en läcker blekgul variant.....

    Eva

    SvaraRadera
  15. Om det fungerar är det ju suveränt... Men visst vlir man lite skeptisk.... Hoppas någon som har problem provar!!!

    kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  16. Ja vad ska man tro ? Värt att testa absolut, fast kanske inte till det priset ! Har jag tur får jag såna frön från Trädgårdsamatörerna, fast det kanske inte biter på sorken, det är han som är värst här. Annars får man prova Annikas tips med äggskal !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  17. Har inte problem med något av det...men det vore kul om någon provade och berättade om resultatet:)

    SvaraRadera
  18. Visst har vi både "frysit" och "frusit"! Det är inte kul när vinden ligger på, så det är tur att man bor i en skog. (Upptäckte i sista stund att det stod att vi bodde i en sko- och det är ju helt felt. Vi har ganska stora ytor. I alla fall för att bara vara 2 + en liten hund!)

    SvaraRadera
  19. Fniss... tänkte att nu skojar du allt med oss Ruben! men det var tydligen på fullt allvar :) Säg till när du hittar en liknande artikel som är mot rådjur!!!! Herregud, trodde jag skulle få slaget när jag öppnade dörren i går morse kl 6 för att släppa in katterna och stod öga mot öga med ett rådjur!!!! De är hungriga nu och äter av murgrönan som växer mot husväggen. Stackarna.....

    Ha det så gott :)

    SvaraRadera
  20. Här har vi en som går på allt! Nästa gång jag ser en incarvillea i butiken öppnar jag plånboken. Det kan inte vara sämre än alla juicy-fruit-tuggummi jag tuggat och stoppat ner i hålen, alla 300 små bondbönefrö jag krypit runt gränsen och planterat eller för den delen alla barnens smällare jag roat mig med, m.m., m.m.

    SvaraRadera
  21. Sååå, det var inte illa.
    Vem håller sig med sorkar?

    SvaraRadera
  22. skicka en till mej också, nån som åt upp rötterna på min Ingrid Berman-stamros på berget..

    SvaraRadera
  23. Jag tillåter mig att tvivla starkt på att det skulle ha någon effekt på den livkraftiga sorkkolonin jag har här, men självklart ska jag prova. Nästa gång jag ser en incarvillea ska jag köpa den.
    /iet

    SvaraRadera
  24. Om den bara överlever så, varför inte. MB

    SvaraRadera