fredag 9 september 2011

Carolus Linnaeus

Vad är bland det första man ser i Chicago Botanic Garden - om inte gamle käre Linné! Det bästa och mest uttrycksfulla konstverk som jag sett av mannen, skapat av Robert Berks. Är det inte ungefär så här vi trädgårdsnördar ser ut i nyllet när vi träffar på en riktig raritet!? Det var ju roligt för Linné, att få komma till Staterna, om än i modellerad form. Själv hade han nog aldrig åkt, och det behövde han ju inte heller, han hade ju sina "apostlar". Nej, Linné var nog inte så mycket för sjöresor, och efter den besvärliga resan till Gotland, bestämde han sig för att aldrig mer sätta fötterna i en båt.

Carolus Linnaeus av Robert Berks. Det kanske inte syns så väl på bilden, men Linné sträcker ut handen i färd med att vidröra (eller plocka) en ros. (Bilden är ett fotomontage).

Glöm inte att klicka på länken till Robert Berks högst upp. Därefter klicka på "NEXT" och därefter på "Carolus Linnaeus". Du kommer att bli häpen över skulpturens dimensioner!!

24 kommentarer:

  1. Kul att se! En gammal landsman, då sträckte du väl lite extra på dig.

    Trevlig helg/ Tyra

    SvaraRadera
  2. ....jo det må bestemt være lige det udtryk der gør sig gældende i øjeblikket hvor øjet rammer noget ukendt, men spændende og oftest smukt.

    Stor hyldest til din landsmand der gjorde systematikken indenfor planteverdenen til det den er i dag....videnskabelig pålidelig :0)

    SvaraRadera
  3. Wow,vilken häftig och STOR skulptur.

    SvaraRadera
  4. Den var riktigt mäktig och helt klart annorlunda mot andra " statyer " som man sett av honom.

    Lena/isis

    SvaraRadera
  5. Han pryder verkligen sin plats!!!! Kram på dig vännen

    SvaraRadera
  6. ...har ju varit i USA ett par gånger samt i England ett otal så naturligtvis har man varit på en del "turistställen" (fast vi inte gillar det) och sett vaxdockor samt "konstnärliga" saker - och blivit vansinnigt besviken. Som vaxmuseet i London där man inte känner igen en enda figur på grund av att dom ser så slätstrukna ut. Men den här mannen som kunde göra bra saker, hans grejor har vi helt och hållet missat. Fast det är kanske inte så konstigt, sista gången vi var i staterna var -75/-76! Ja, jag vet - tiden går............

    SvaraRadera
  7. Tänk vad mycket man får lära sig med att blogga. Helt fantastiskt. Ha en skön helg. Anita

    SvaraRadera
  8. Så häftigt med Linné i jätteformat i Chicago! Och jag håller med om att han är fint fångad! /Katarina

    SvaraRadera
  9. Oj, vad läckert!
    Ha det bäst!
    Hélena

    SvaraRadera
  10. Kul - på något sätt.. organisk, vegetativ? Happy Friday, Ruben, och om du har tid, titta in på min blogg, jag lade lite till bilder från framträdgården. Stilen är lite annan än i Norden, så var snäll i dina kommentarer :-)

    SvaraRadera
  11. Jättefin staty av Linné.
    Stor var den också, kul!

    Trevlig helg till dig med!

    SvaraRadera
  12. Ovanligt levande fast han är så stor! /Mimi

    SvaraRadera
  13. Jösses vilken enorm skulptur. Nog känner man sig väl som svensk lite stolt ändå.

    SvaraRadera
  14. En stor man - i alla bemärkelser. Det är vekrligen roligt att se skulpturer med lite mer naturliga poser - och utan en gigantisk sockel!
    Ha en härlig helg

    SvaraRadera
  15. Intressant:) Ja, Linne´ är väl större ute i världen än här hemma.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  16. ...att mina kannor planterade jag direkt i krukor i maj och ställde ut direkt. Sen har dom fått växa där och dom har blommat, även om dom började lite väl sent. Men jag ska övervintra några i år.

    SvaraRadera
  17. Häftigt! Han var verkligen stor!'

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  18. Oj, riktigt imponerande! Den gode Linné ser ju riktigt glad ut, trots att han tydligen i själva verket var en riktig gnällpelle, vilket man förstår när man läser om hans olika resor. Lite idealiserad staty kanske...
    Eva

    SvaraRadera
  19. Hej!
    Den skulpturen var väldigt uttrycksfull och säger mycket utan ord.
    Ha en fin höstdag! /bea

    SvaraRadera
  20. Jovisst, även jag ligger så där skönt i min TV-soffa med Santos. Men...gubben min har ingen egen kamera och är inte så intresserad av att ta några bilder, vilket jag är VÄLDANS tacksam för!

    SvaraRadera
  21. Tycker att han fångat en trädgårdsnörd på pricken där :-)
    Uj uj , vilket snyggt zinniahav du har bilder på....ja var ska man ha det ? Ha en skön vecka !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  22. Wow! Thanks Ruben! I will have to see this someday. The sculpture conveys such joy for nature . . . seemingly fit for Linnaeus.

    SvaraRadera