onsdag 16 november 2011

"Man ska inte ....

... ropa hej förrän man är över bäcken", lyder ordspråket. Nu tror jag dock, att jag kan undslippa mig ett litet försiktigt "hej". Tack vare flera bloggar, (hur skulle man klara sig utan dem?), har jag läst om de förödande virusangrepp  som drabbar buxbom över hela landet. Så jag blev så klart nervös när jag såg det här.


Det ser onekligen väldigt misstänkt ut! Men tittar man närmare på bladen, ser man ännu så länge inga angrepp! Men, tänkte jag, det kanske kommer ...


Hade läst, (tack, alla bloggare igen!), att för att vara riktigt säker, så kunde man göra en "provodling". Man tar en liten kvist och lägger den i en plastpåse, gärna med fuktat hushållspapper i ett par dagar. Hade man fått angrepp skulle det då uppstå en gråaktig beläggning på bladens undersida. Nu har det gått tre dagar, och kvisten ser ut som på bilden nedan. Vilken lättnad!

Men, något står inte rätt till med buxbomen, för så här brun ska den ju inte vara. Vatten och/eller näringsbrist är nog boven. Vatten är ju lätt att tillföra, men är det tillrådligt att börja ge näring så här sent på året? Någon som vet?

24 kommentarer:

 1. Härligt! Men mycket i en trädgård är förgängligt, jag får acceptera när sniglarna gör sin invasion.... har nästan suttit där på natten och försökt vakta.

  SvaraRadera
 2. Ja, nu är det lätt att se virusar överallt i buxbomen... Jag har också ett misstänkt område på en av mina buxbollar... Men det kan vara hunden som helt fräckt lättar på blåsan just där. Vi får hoppas på det bästa båda två.

  Ha det gott, H.

  SvaraRadera
 3. Så där gul blir en av mina buxbom också, det är den som står väldigt torrt och skuggigt så det kanske är orsaken. Inte heller mina har drabbats ännu, men det kanske kommer....
  Det är absolut inte bra att ge den näringstillskott just nu, den ska ju "avmogna" till vintern så den överlever. Däremot kan man ju ge den vatten om den står torrt!

  SvaraRadera
 4. Så där kan ju buxbom se ut ibland utan att det är något värre. MEN.... lite skadad är jag nog... jag tycker att det ser lite misstänkt ut ändå om jag ska vara ärlig, även om påstestet inte visar något just nu. MIn gamla cirkel-buxbomhäck som stod närmast mina smittade plantor (ca 1m) är så där brunorange på stora delar nu. Och det är precis så det börjar. Håll ögonen öppna för mörkare cirkulära fläckar på de brunorangea bladen. För om det börjar visa sig sådana kan du nog vara ganska säker. Ja, förutom vita sporer och svarta streck på stammarna. Men allt detta behöver inta visa sig samtidigt tydligen. Jag hade alla tecken dock.
  Är klotet nytt eller gammalt? Någon teori om var du kan ha fått smittan (om du nu har det vill säga.....)?

  Jag håller tummar och tår att ditt klot bara vill skrämmas lite så här några veckor efter halloween.... :-))

  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Hoppas, hoppas att det är något ofarligt! jag tycker att min boxbom kan se lite skum ut i bland, men det är nog oftast att de blir lite solsvedda, peppar, peppar.
  Man vill helst slippa att mista all buxbom.
  ha en fin dag! /Sophia

  SvaraRadera
 6. Uh!!! Heldigvis ingen brune pletter med orange midte!!! ;-)

  Ja, det er nok mangel på gødning, men jeg ville heller ikke gøde så sent på året, selvom jeg har dog flere venner, der gør det. Så skal der i hvert fald vandes godt, og man skal være sikker på, der ikke kommer frost ugerne efter.

  Kh. Marlene

  SvaraRadera
 7. Det är bara att hålla tummarna, men var vaksam som en hök!

  Jag hade vattnat och kanske gett den en liten PK-giva men jag bor ju i zon 0-1 så du ska nog låta bli att ge mat så här sent trots allt.

  Ha det bra, Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 8. Usch ja, har läst hos andra bloggare om eländet som drabbat Buxbom.
  Håller tummarna för att din bara är lite vintertrött.

  Önskar dig en härlig onsdag!

  SvaraRadera
 9. Hejsan Ruben!

  Buxbom kan påvisa symptom som liknar den där fruktade sjukdomen när den har haft vattenbrist eller stått för soligt vilket har gett skador i bladens celler i växelverkan med solen/fotosyntesen.
  Vatten kan du tillföra, men absolut inte någon näring - tycker jag. Även om den är städsegrön så behöver den ingen näring på vintern. Däremot ger du den ordentlig omgång med någon bra 'mat' under tidiga våren. Buxbom är väldigt näringskrävande och det är bra att ge den någon långtidsverkande (tex hönspellets)men inte efter juli. Den måste hinna avmogna inför vintern. Skydda den från vårsolen med fiberduk eller liknande om den står soligt.
  Kolla då och då, för säkerhets skull, under bladen om den visar vita svampsporer, särskilt när vädret blir mildare mot våren./Anja

  SvaraRadera
 10. Tänkte också placera mig i ledet med att ha buxbom som ser ut så där.Vatten har de fått så de kan inte blivit torra. Har haft några i krukor men de tog jag och satte tidigt i höst i landet för att se om de övervintrar om det nu inte är den hemska sjukan. Har också en annan sort som likar buxbom en pyramidväxande som tappat alla sina blad. Har en till vid sidan om som ännu ser frisk ut. Vi får väl se tiden an. Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 11. Tack för kommentaren på min blogg!!!!

  Jaa...det är mycket märkliga motstridiga budskap på Bräcke Kommun!!
  Beslut som tas som helt strider mot det skrivna....och drabbar folk som ska leva med det livet ut,..så länge de nu orkar leva.
  Ännu "roligare" är det när byggherrens bror är med i bestämmandepolitiken i djupet av kommunen...

  //Boije

  SvaraRadera
 12. Kara Ruben, I never do a thing to my boxwood. Sorry to hear about the virus and hope your boxwood continues to be spared. Before I translated (so wish you would insert the translate tab ;>)) I thought you were going to show us how to do a cutting. Ha! Kram/Carol

  SvaraRadera
 13. Hej Ruben
  Tror den skal have vatten. Men som alla andre inte göda nu. Vi har ikke fået vand længe, og jeg synes jorden er ved at blive lidt tør. Det ville jeg nok give den, så har den lidt at stå imod med.

  kram från
  Eva

  SvaraRadera
 14. Hoppas verkligen de är friska, vågar knappt titta på mina. Förskräckligt med den här sjukan. Men inte ska du gödsla nu när allt går i vila.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 15. Har också ett par som ser ut som dina. de står i kruka och jag misstänker att de har haft det lite för torrt ett tag....
  Ha det bra )

  SvaraRadera
 16. Buxbom är något som jag inte har och inte kan...sorry! Men vad skönt att det inte är sjukan som har spritt sig till dig. Jag hade planer på att plantera buxbom men nu vete fåglarna om jag vågar ge mig på det.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 17. Så där har inte mina svampdrabbade buxbom sett ut, men den verkar ju vara stressad, kanske närings- eller vattenbrist? Jag skulle gödsla till våren, nu är det nog för sent för i år. De är ju ganska tåliga så det ska nog gå bra.
  Jag håller tummarna! /Katarina

  SvaraRadera
 18. Huvva för alla dessa sjukdomar som drabbar snart sagt allt som växer. Det senaste är en sjuka som drabbar bokar och det bådar sannerligen inte gott för våra skånska bokskogar. Kommer det månne sluta med att vårt klot är helt utarmat på en del av de växter och träd vi är vana vid att se runtomkring oss. Och ersättningsväxterna - hur länge är de friska egentligen?
  Undrar Eva

  SvaraRadera
 19. "Den man ligger med får bädda" låter ett annat ordspråk

  Men underbara bilder från din trädgård saknar programmet trädgårds dags,
  får läsa din blogg istället.

  SvaraRadera
 20. Ruben, se eventuelt mit indlæg fra i dag - dér kan du se billeder af syge buksbom.

  Kh. Marlene

  SvaraRadera
 21. Håller tummarna jag med och hoppas det bara är nån tillfällig svacka hos din buxbom.

  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 22. P.S.
  Gula blad antyder järnbrist, vattna lite med fil, det sänker pH-värdet och får växter lättare att ta upp järn... Gör ingen skada i alla fall.

  SvaraRadera
 23. Hej där :) Hoppas du klarar dig från buxbomsjukan! Jag har inte - än - hittat någon sjuka på mina och inte är de gulaktiga heller, kanske är det någon nytta med den blöta lerjorden?! Men som sagt, man får ha lite koll på B och till våren blir det inspektion med lupp.

  Ha en trevlig advent :)

  SvaraRadera
 24. Hej Ruben!
  Ja det är väl en tidsfråga innan man har det. Du verkar har klarat dig ifrån den eländiga svampen.
  Det finns i min närhet så för mig är det nog bara en tidsfråga.
  Ha en skön helg.
  Annika

  SvaraRadera