onsdag 2 november 2011

Minns i november ...

... den sköna september, då solen styrs med silkestömmar. Är det inte vackert? Och nog har solen styrts till våra trakter, och säkert med tömmar av silke.  För en sådan fantastisk september, för att inte tala om oktober,  som vi haft i år, lär vi inte få uppleva i brådrasket. Linarian har blommat hela sommaren och fortsätter troget ett tag till, fast vi är inne i november. 

Linaria purpurea.

Det finns ungefär hundra arter av Linaria i världen. Två är vildväxande i Sverige,  L. vulgaris, som är gul och L. repens, ljust violett med mörka strimmor.  De kallas i folkmun för Gulsporre respektive Strimsporre.

Fler novemberblommare.
Agastache, Geranium, Telekia, Antirrhinum, Rudbeckia och Salvia.

12 kommentarer:

 1. Ja minsann, en helt otrolig höst! Ifjol hade vi snö som föll i medlet av okt och det låg kvar till våren och därmed en lååång vinter!!

  Fin blå färg på blomman och verkligen konstigt att ngt orkar blomma mera i år!

  Ha en fin dag! /Bea

  SvaraRadera
 2. Både texten och blomman är mycket vackra!
  Eftersom jag blivit lite fundersam så kollade jag hur vädret var förra året. Tyckte inte att det varit så stor skillnad - och jag hade rätt(som vanligt *fniss*. Däremot så hade vi en grund sjö mitt på gräsmattan på baksidan, så det hade tydligen regnat mycket mer!
  Däremot tror jag det varit betydligt varmare än normalt på fastlandet.

  SvaraRadera
 3. Kan inte annat än hålla med. Har aldrig varit med om något liknande. Det blommar verkligen överallt! Här i södra norrland ska det tydligen vara den varmaste oktober sedan 1953. Och då var jag ju inte riktigt född.. eller ens påtänkt.. ;) 15 nov kom snön för att stanna förra året. Vi får se hur det går i år ... :)
  Kram,
  ak

  SvaraRadera
 4. Ja, det är en härlig höstblomning vi har fått i år. Jag njuter varje dag!
  Synd bara att det blir mörkt så tidigt. Men jag får väl sitta vid skrivbordet på kvällen och gå ut på dagen, jag har ju faktiskt möjlighet att välja till skillnad från många andra.
  Vackert japanskt i Chicago också!
  Eva

  SvaraRadera
 5. Visst är det fantastiskt att få se så mycket som fortfarande blomma trots november. Jag tror vår Herre har ruckat på jorden en aning.Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 6. ja en helt sagolik höst att minnas länge

  SvaraRadera
 7. Det är bara att tacka och ta emot......
  ha det bra :)

  SvaraRadera
 8. Ingen kan tro att det är november, vi hade +16 grader igår och idag lite "kallare".
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 9. Jo, jag vet att ni i Stockholmstrakterna har haft en fin sommar och höst. Din novemberblomnig är nog så fint bevis på det Ruben. Helt underbart vad det blommar hos dig! Och jag får väl kontra tillbaks: Man behöver inte anstränga sig för att njuta av dina bilder!/Anja

  SvaraRadera
 10. Eller hur, jag har njutit av varje dag. Och nu får jag börja sätta upp ljus i körsbärsträdet, pynta och mysa :)

  SvaraRadera
 11. Ja den här hösten är verkligen njutbar :-) Mycket har du att njuta av än, fina bilder ! Tack för info om strimsporre, då vet jag vad jag hittade i Mariannelund i somras, hade inte sett den förut.
  Ha det gott
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 12. Vår sommar har ju inte varit något att hurra över, så vi är kanske ännu mera tacksamma för att hösten blev så fin.
  Purpursporre är en klar favorit.
  Har haft den länge i både blått och rosa men i våras sådde jag dessutom en vit variant.Om den håller vad den lovade i år, trots vädret,kommer den att bli ännu mer älskad. Bilder kommer på bloggen.
  Ha en skön helg!
  Eva

  SvaraRadera