fredag 11 oktober 2013

Blommig fredag – En tuffing!

Jag säger som Hélena, den här veckan var det då ett nästan omöjligt tema på Blommig fredag – och ändå är det hon själv som hittat på det! Ja, jag säger då det! Men, efter lite huvudbry så blev det till slut ett bidrag. Fler bidrag hittar du HÄR!

Boken om Christopher Polhem.

En som verkligen hade det tufft i sina unga år var Christopher Polhem. Hans far kom från Pommern, som på den här tiden var svenskt. Han bosatte sig i Visby och i Tingstäde, där gården fortfarande finns kvar. Det var i mitten av 1600-talet. Redan vid 8 eller 9 års åder blev Christopher faderlös. Modern gifte ganska snart om sig, men den nye mannen ville inte kosta på Christophers skolgång.  Han togs omhand av en bror till fadern i Stockholm. Denne avled redan efter 2 år och sedan ville änkan knappt veta av honom. Att som ensam moder ta hand om 9 barn var förvisso ingen lätt uppgift! Endast 12 år gammal tvingades Christopher ut i världen för att förtjäna sitt eget bröd.

Christopher kommer att ha det tufft åtminstone 10, 15 år till. Kan verkligen rekommendera boken. Jag tycker den är väldigt spännande och lärorik, men det är förstås inget för den som inte är historiskt intresserad. Att ha det tufft är ju inte detsamma som att vara en tuffing, men Christopher måste ha varit en tuffing som satsade allt han hade för sitt stora intresse – tekniken!

Citat ur bokens inledning;
"Vad gäller kreativitet och nytänkande på teknikens område liknar Christopher Polhem (1661–1751) sin föregångare Leonardo da Vinci (1452–1519), med den skillnaden att Polhem verkligen byggde sina maskiner och tekniska produkter i full skala och prövade dem under verkliga förhållanden. De flesta av Leonardos maskiner stannade som skisser i hans anteckningsböcker eller på modellstadiet."

Man kan se en intervju med författaren här och då får man reda på en hel del.


16 kommentarer:

  1. Ett intressant val du har gjort Ruben.
    MVH/Gunsan.

    SvaraRadera
  2. Jo minsann, det var inte lätt att hitta på något den här veckan. Jag gillar ditt val. Tack för tipset, verkar vara en intressant bok. Och vilken mysig läshörna. Tuff lampa också!

    Ha nu en riktigt skön helg!
    /Anita

    PS! Och det är säkert en trollslända som sitter på sångsvanen. Det är bara det att jag tyckte han tittade så intensivt på mig med sina bruna ögon (sländan alltså) så jag började undra ... :)

    SvaraRadera
  3. Godt valg! Jeg elsker historie, så den boken burde jeg nok få lest en gang. Å være alene med 9 barn høres veldig tøft ut. Så både han og moren må ha vært noen tøffinger! :)

    Ha det godt !

    SvaraRadera
  4. Alltid roligt med boktips och instämmer med Marit, ett tufft liv för fler än honom. Nåväl, jag vill gärna läsa boken och få veta mer om den där tuffingen som gett en gymnasieskola i Lund sitt namn (Polhemsskolan).
    Allt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  5. Lite oväntat val men passar ju perfekt. Man måste vara tuff för att klara av det livet och bli så framgångsrik. Din bild är en riktig reklambild för bokläsning - nu kommer mörka höstkvällarna och då är det skönt att läsa en bra bok i favoritfåtöljen ...
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  6. Låter som en spännande bok!

    /Jenny

    SvaraRadera
  7. Härlig tolkning....=)

    Trevlig helg !

    Kram Ninni

    SvaraRadera
  8. En riktigt ovanlig tolkning superb.
    En intressant bok verkar det vara.

    Trevlig Helg

    SvaraRadera
  9. Jaa, du Ruben.. Man kan ju tolka Tuffingen på oändliga sätt och alla sätt är bra utan dom tråkiga!
    Jag är en av de som inte är så intresserad av historia men man vet ju aldrig för jag fick ju faktiskt lust att ta reda mer om herr Polhem ;)
    Jag kan se dig sitta där i den vackra lampans sken, med glasögonen på nästippen, läsa boken och ta en sipp då och då av whiskyn.... För inte dricker en Tuffing rödvin?

    Kram, hälsa Karin och vi syns/hörs på måndag!

    SvaraRadera
  10. Underbar tolkning av en stor och tuff man!
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  11. Det lät ju spännande! Minns faktiskt inte så mycket om honom mer än att han har en gata uppkallad efter sig, och det är ju inte så mycket att hurra för så jag får väl friska upp minnet lite./ Titti

    SvaraRadera
  12. Ja se där, olika tuffingar finns det!

    SvaraRadera
  13. och hans gymnasium finns självklart på Hisingen, på Sveriges Silicon Valley!

    SvaraRadera
    Svar
    1. P.S.
      jag göt ett kaffeunderlägg av aluminium i källaren av Polhemsgymnasiumet, vår gjutlärare hette Göte, han göt nästan varje kväll. Som ensam tjej i klassen fick jag extrahjälp av Göte, för sandformarna var tunga. En helt sann historia, underlägget använder jag än idag. Kanske kom jag lite långt från Polhemsboken...

      Radera
  14. Nu blev jag nyfiken, sådana inlägg gillar jag. :) Tufft för fler än en person förr, men driv kan ta folk framåt oavsett bakgrund. Ska kolla in denna bok, historiskt intresserad som jag är. Ha en fin helg!
    Kristina

    SvaraRadera
  15. Skrev en kommentar i morse men den kom inte med... typiskt! Nåja, skrev något om att jag gillar historia så nu fick jag ett nytt boktips :-)
    Kram Hélena

    SvaraRadera