fredag 8 maj 2015

Var klipper jag rosen?

Den här rosen, Munstead Wood, ser onekligen lite besynnerlig ut. Jag har klippt bort ett par torra grenar redan, och kvar blir bara en "kvast" i topparna på de grova grenarna. Nu är frågan, var klipper jag. Eftersom det inte verkar skjuta skott nedtill grenarna, kanske det bästa är att klippa ner dem till 10 cm över jorden? Eller, är det bättre att klippa grenarna ca 35 cm över jorden och hoppas på att det kommer skott? Jag vet att det finns massor av rosexperter därute. Vad säger ni?

  
 Lite i kalaste laget.

12 kommentarer:

 1. Skulle önska jag kunde svara, men mina roskunskaper är ringa tyvärr. Men jag hoppas du får svar för detta skulle jag också vilja veta:-)
  Lycka till med rosen! (Även om jag inte kan så mycket om beskärning så vet jag i alla fall att det är en vacker ros:-)

  SvaraRadera
 2. Den rosen suckade jag då jag såg den hos Anna-Karin (Landet Krokus).
  Rosklippningen är så skön när den är klar. Under själva jobbet är det alla de där funderingarna som känns väl igen.
  1) Jag skulle ha klippt på 35 cm på de kraftiga grenarna.
  2) Skulle nog väntat lite till för att se om/var nya skott ser ut att komma på stammen för att få rätt riktning. Klipper hellre längre ner för att få skottet åt det håll jag vill.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. ingenstans, bara det döda. Det där à la 1970-tal när man skulle slakta ner alla rosor på våren är passé, glöm vad Lars Eric Samuelsson och Ulf Schenkmanis sa och gav bara dåligt samvete... hela året. Kolla i England, där låter man buskrosorna vara höga (jag gick sån där kurs en lördag i Göteborgs Trädgårdsförening, som har 1200 sorters rosor - och Michelin stjärna, men har glömt var dom sa... mest tog vi bort det döda och lät rosenbuskarna var höga).

  SvaraRadera
  Svar
  1. (eftersom denna är så lång, så kan du försiktigt böja ner dessa två grenar till en båge och fästa i marken. Då får du se hur det stimulerar tillväxt och knoppbildning!

   Radera
 4. Jag skulle klippa ner den rejält för att om möjligt få den lite buskigare. Men kanske inte till 10 cm... man får prova sig fram, övning ger färdighet. Olika rosor behöver olika klippning och sedan är det individuellt hur man vill att rosen ska se ut. Och hur den ska användas. Beskär tills du tycker att det är en snygg buske och tänk på att den kommer att växa en del, hur mycket beror ju också på vilken sort.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Jag skulle välja att kraftigt klippa ner några av dom höga pinnarna - i år - och sen ta dom andra nästa år!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 6. Jag röstar på samma som de flesta här, klippa ner till en skollinjal ungefär. Har du tur kanske det ändå kommer något skott nerifrån och hjälper till, under har hänt förr! Ha en fin helg.

  kram louise

  SvaraRadera
 7. (eftersom du har två långa grenar, kan du klippa ner den ena till "en skollinjal" och böja ner den andra på engelskt vis, som jag föreslog... Senare får du berätta, hur det gick! )

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S.
   jag har fått rossticklingar att blomma! Återanvändning är toppen!

   Radera
 8. Jag har en hel del rosor som ser ut som din Munstead. Jag brukar lämna dom så där och bara hoppas på att den ska skjuta symetriska skott säkert helt fel. Nu ska jag se vad dom övriga kommer med för råd! Super bra fråga!

  SvaraRadera
 9. Bra tips. Och olika. Ska nog testa ett eller annat på en lång, gänglig Rosa Mundi.

  SvaraRadera
 10. Mycket spännande fråga!
  Jag hoppas kunna få följa ditt val och resultat så småningom!
  /Sheegwa

  SvaraRadera