onsdag 30 september 2015

September

September blev en månad med ganska många soliga och härliga dagar, speciellt första halvan. Men det har även kommit en del regn – och min ros har blivit riktigt fin!

Flera av bilderna går att klicka upp!

Munstead Wood hette egendomen där Englands kanske största och mest berömda trädgårdsprofil, Gertrude Jekyll, bodde. Hon räknas till föregångarna, och skapade många vackra trädgårdar. Hon var en mästare när det gällde färgkomposition. Gertrude flyttade till egendomen 1882 och dog 1932 i en ålder av 89 år. Denna ros har dock aldrig funnits på Munstead Wood eftersom den är en Austinros och de började inte lanseras förrän 1963.

Austinrosen 'Munstead Wood' blev riktigt fin till slut. I början av sommaren åt
rådjuren upp rosenknopparna gång på gång. Jag var tvungen att sätta en "bur" runt 
rosen till slut, annars hade jag aldrig fått se denna blomning!

Telekians nästan svarta överblommade blommor gör sig fint mot de svarta möblerna.

Den 6 september regnade det ordentligt och det var översvämningar på sina ställen i kommunen.  Man kunde till och med åka motorbåt där det normalt var ängsmark. Även här flödade vattnet och den "kulvert" jag har på ett par ställen visade sig underdimensionerad för ett dylikt skyfall. Vattnet flödade in i (de djupgrävda och klädda med presenning) våtbäddarna (utan avlopp). Jag tänkte att dessa kommer att fyllas till bredden och att det att det skulle bli dy av det hela och växterna skulle kippa efter andan och dö.

Morgonen dagen efter, grävde jag mig ner i bädden, och efter 25 cm stötte jag på vatten. Jag grävde 10 cm till och pytsade upp vatten med jämna mellanrum (varje halvtimme i början). Efter tre a fyra timmar hade tillflödet avtagit markant och på förmiddagen dagen efter fanns inget vatten mer i hålet. När jag gjorde våtbädden grävde jag ner till cirka 80 cm. Jag tycker det är helt fantastiskt att våtbädden "klarade av" skyfallet. Inga växter har mått illa.

Stigen som blev till en bäck.

Redan den 9:e kom de på Lidl inköpta tulpan- och narcisslökarna ner i jorden. 

... och så kom morgondimman, men det var just den här dagen, annars har det varit
klara morgnar och rätt mycket sol hittills i september.

Höststämning.

Jag har gjort en kant på utsidan av våtbäddarna för att förhindra vatten att rinna in
 om det skulle bli kraftigt skyfall igen.  Leonotis nepetifolia 'Schrimp Cocktail' 
 blommar i massor av "våningar". Praktfull!

Till vänster blomman från ovan nämnda Leonotis. Till höger i rabatten som pendang en
annan Leonotis, nämligen Leonotis menthifolia som går mera åt det röda hållet. Är
dock ganska säker på, att även den är en 'nepetifolia' trots att det står 'menthifolia' på
fröpåsen. Bladen doftar inte alls mynta.
Jag har inte sått den på länge, men i år var det dags igen! Jag hade 2 gamla frön kvar
och de grodde faktiskt! Jag tog sticklingar, så även den blev till ett litet "bestånd". 

Ny för i år är den frösådda Rudbeckian 'Cherry Brandy'. Vad den har tagit tid på sig att
komma i blom! Några plantor har precis börja slå ut. Vi skriver ändå medio september!
Heliotropen, Heliotropium arborescens 'Marine' är också frösådd. De har blommat
ganska länge nu, dock doftar de inte. Alla sorter gör inte det så det var alltså inte 'Marine' i
fröpåsen,  för den doftar. 

Ingen rolig syn ... Den 16:e låg de planterade narcisslökarna spridda lite här och där på marken. Något djur hade varit här under natten och krafsat sig ner till lökarna, kanske på jakt efter benmjöl (som jag gödslade med vid planteringen) så det gapade stora hål på planteringsställena. Inte mycket att visa bild på (hål gör sig inte på bild). Jag planterade tillbaks lökarna och satte en "bur" över som skydd för vidare attacker. Vi får se hur det går ...
 

Cosmos bipinatus och dahlian coccinea 'Palmeri'
Nästa år ska jag inte ha så många olika färger av cosmeorna. Det har varit svårt
att välja bort.  Denna lilarosa skall få vara med! (foto 22/9).


Tre andra kandidater.

...och så kommer vi till septembers sista dag

Trädgårdsmöblerna och andra attiraljer har åkt in,  i varje fall det mesta. Gräset är klippt,
men jag misstänker, att det inte är för sista gången i höst.

Temyntan blommar oförtrutet vidare, liksom solbruden.

Rudbeckia subtomentosa 'Henry Eilers' har inga planer på att ge upp för vintern!
Den ses på nästa kort där den tronar vid de andra rudbeckiorna.

Morgonvy, solen kom senare och det blev en fantastiskt solig dag! IGEN!

Tänkvärt

Såg det här citatet på en hemsida, och det satte igång en hel del tankar. 


“Good design without plants is boring, but a plant collection
without design is dull”
L. Fox
 

14 kommentarer:

 1. Så himla fin munstead Wood! Vill ha! Vad jobbigt med översvämningen, ja jag såg ju en massa på tv om hur folk kämpade, vilken tur att dina växter inte strök med. Jag har satt en del tulpanlökar, inte så många men så det finns något att se fram emot i vår i alla fall. Kanske får ett ryck och sätter ner fler. Skulle få vansinnesutbrott om någon grävde upp dem, kan jag säga. Vilken fräckhet! 😡

  SvaraRadera
 2. Austinrosorna tillhör verkligen mina favoriter. dom blomma hela sommaren, dom är vackra och friska och så doftar dom. Det senare är ganska viktigt tycker jag......
  Vad mycket vatten ni fått, här har vi faktiskt haft torka senaste månaden. Jag har en gulbarrig Thuja som vi stammat upp. Idag - när vi (Rolle) planterade lökar, så upptäckte jag att halva var snustorr och barren hade torkat in.....men dom brukar ju komma igen ganska bra. Vi får se.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 3. For en vakker septemberhage. Nydelige farger og harmonisk stemning. Munstead Wood er så praktfull. Tror den må få en plass hos meg også. Så trassig med løkene. Håper det hjelper med "bur" over. Jeg bruker å legge hønsenetting over og det har fungert. Takk for titten:)
  Jannicke

  SvaraRadera
 4. Tänk va tuffa rosor är ändå som klarar alla dessa rådjursangrepp. Här blev vi av med alla blommor och nästan alla knoppar för ett par veckor sedan. Lika irriterande varje gång det inträffar, men bor man granne med skogen så får man räkna med besök ibland antar jag.
  Så fina dina rabatter är nu - ljuvliga höstfärger!
  Hoppas nu vi får en fin och mild oktober också, det har ju börjat bra åtminstone:-)

  SvaraRadera
 5. Så roligt med dina månadssammanfattningar. Det är ju fortfarande väldigt mycket som blommar hos dig. Att 'Sherry Brandy' blev så sen. Den har blommat i månader här. Men min temynta slutade blomma för en och en halv månad sedan, samma sak med solbrudarna så det verkar vara lite hur som helst. Och vilken översvämning! Bra att det gick så bra med våtbäddarna. Här var hela juli i princip en enda stor översvämning. Vattnet låg i dikena jag grävt runt rabatterna och hann i princip aldrig rinna undan. Men i augusti blev det torrt istället. Vad hände med vårt svenska "lagom" :)

  Härliga bilder. Gillar speciellt den med morgondimman.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 6. Vilken bra ide att sammanfatta varje månad.
  Men vilken ros! Den måste jag bara ha. Vilken tur att du burade in den så jag fick se den. Ha ha.

  Här har september varit fantastisk och det regn som kom behövdes. Just nu är det snustorrt.
  Hoppas på en sammanställning även av oktober.
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 7. Hej Ruben!
  Jag svarar på dina kommentarer / frågor hos dig :)

  Prärien har varit min absoluta favoritrabatt i år. Jag tror att den hade varit ännu finare om juli inte hade varit så regnig och kall. Slöjsiljan fick svarta löss men jag "klämde dom" en enda gång och dom kom aldrig tillbaka och ja, den blommade väldigt tidigt och länge. Jag tänker satsa på den även nästa år men också på en annan ettåring som jag fått tips om via Hasse Wester (Slottsträdgårdsmästaren). Det är Dacus Carota 'Dara', Blomstermorot. Han hade odlat den i år och den verkade fantastiskt fin. Den är ju inte vit men färgerna tror jag skulle matcha 'Magnus' och ett vackert gräs väldigt bra.

  När det gäller delning av 'Magnus' så har jag inte gjort någon sådan ännu. Sniglarna har ju sabbat mina plantor varje år. Det är först i år när jag jordslog dom hela våren i en pallkrage som dom har blivit riktigt kraftiga och fina. Två är så kraftiga att jag kommer att försöka mig på att dela dom nästa år. Hur vet jag inte men förhoppningsvis funkar delningen som på många andra perenner, att när man gräver upp jordklumpen så kommer man att hitta "lämpliga delningsställen". Jag brukar många gånger gå hårt fram med spaden när jag delar växter och det brukar dom tåla bra.

  När det gäller Litet kärleksgräs så var jag tvungen att googla för att hitta information om hur det såg ut. Och naturligtvis hittade jag den bästa informationen hos dig :) Jag tror absolut att du kan ha den i din prärie. Tror inte alls den blir för yvig tillsammans med 'Magnus'. Den är jättesnygg!

  Tack också för tipset om Jaap de Vries. Jag är inte aktiv längre på Fb men kan ändå se hans sida då den är publik. Mycket trevligt där.

  Tror det var allt. Annars får du hojta till ;)

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
 8. God morgon i frosten :D
  Tack för sammanfattningen av september. Hur kan jag ha undgått att sett det tidigare??
  Den är fantastiskt vacker din MW. Hoppas vår växer till sig till nästa år.

  Mina heliotroper har inte ens satt knopp! Kan det vara så att jag inte haft dem i 100% sol?

  Älskar dina höstrabatter med alla rudbeckior och gräs!

  I natt har frosten "tagit" alla dahlior och annat så det blir till att gräva upp trädgården i helgen men vi hoppas hinna åka till Swedish Garden (Madde på Ingarö) i morgon då hon har höstmarknad. Kanske vill ni med?

  Kram och ha det bäst!

  //V

  SvaraRadera
 9. Hej Ruben !

  Vilken trädgård du har ! Om jag inte har sagt det tidigare så är den i samma klass som vilken slottsträdgård som helst eller ännu finare :D WOW !
  Men i vilken kommun bor du som har fått "ro" dig fram i september ?? Vilken tur att det mesta i din trädgård verkar ha överlevt :) Men vilket jobb du fick göra i våtbäddarna ....din stackare ! Underbar ros :) Rosor och jag kommer ju inte överrens så jag får glädja mig åt andras ! Tyckte mig skymta en rosa drakmynta på en bild? Om det stämmer skulle jag gärna vilja ha några frön ? Please...och ja det är tiggeri på hög nivå :D

  Ha det så bra !

  Elisabeth

  SvaraRadera
 10. Hej igen ! Tänkte på den rosa blomman längst ner till vänster på bild 4....men det kanske är ett lejongap? :D Tack för erbjudandet men vit Drakmynta har jag redan men jag är på jakt efter den rosa....;)
  Oj, så pass med vattenmängder i Järfälla...men det var väl kanske över hela landet....det kippade rätt bra under fötterna här med och gräsmattorna gungade !

  Elisabeth

  SvaraRadera
 11. Underbara bilder ♥ Jekylls trädgårdar har jag sett.

  SvaraRadera
 12. I'am glad to read the whole content of this blog and am very excited,Thank you for sharing good topic.

  หนังฝรั่ง

  SvaraRadera