tisdag 6 september 2016

Detta eviga tjat om PRÄRIE

Ja, detta eviga tjat om PRÄRIE, tänker nog många. Det har ju blivit en slags fokusering på sista tiden i min blogg på just prärie, och hur man får till en prärie. Åkte till präriens förlovade land USA för att ta reda på saken. Kontentan är att en prärie kan se ut nästan hur som helst. Den beror på vilka växter som hittar dit och rotar sig.


På en skylt i Chicago Botanic Garden kunde man läsa, att en prärie minsann inte bara är gräs. Nej, den är full av andra växter...

Prärien vid Chicago Botanic Garden.
Bilden går att klicka upp!

... nu undersökte jag inte precis hela prärien som CBG hade skapat, men just det här partiet på bilden innehåller, som man ser, solbrud och anisisop. En rudbeckia tittar också fram i högerkanten. För övrigt fanns det förstås gräs av olika arter och faktiskt en hel del tistlar.

Då drar vi vidare ....

Michiganstranden.

Utefter stranden av Lake Michigan, ungefär 5 km från Chicagos centrum har man satsat på att anlägga prärier. Delvis för att binda sanden, tror jag, men mest för att gynna djurlivet och kanske allra mest för att en prärie är lättskött. Den har ju även sin charm när den är i förfall, och ingenting skall väl egentligen ansas, utan den skall sköta sig själv. På det här avsnittet fanns det mängder av guldris, en hel del solhattar och förstås gräs.

Och så drar vi vidare till Millennium Park mitt inne i Chicago...

 Millennnium Park.
Bilden går att klicka upp!

... här har allas vår Piet Odolf, han med Drömträdgården i Enköping, skapat ett prärielandskap. Den var väl inte i sin skönast prakt direkt, men fin ändå! I denna prärie finns det rätt mycket solhattar och förstås gräs av olika arter och är mer varierad än de prärier jag nämnt tidigare.


11 kommentarer:

 1. Vackert! Som våra svenska grusvägsdikesrenar :)

  SvaraRadera
 2. Olika varianter av prärie och alla med sin charm :) En befrielse för skaparen ...man kan ta vad man själv gillar, prova, göra om, bli inspirerad på nytt ! Nu är det fullt med andra stora projekt här för några år framåt men sedan någon gång ska jag också prova ;)
  Ha det så bra !
  kram

  SvaraRadera
 3. såg en häftig prärieträdgård i England förra veckan ❤️

  SvaraRadera
 4. Präriefebern smittar, jag testar alla möjliga växter. Bra rapport att man kan stoppa in allt möjligt samt gräs. Har för tillfället en tagetesprärie så då är det ju helt ok;)
  Kram

  SvaraRadera
 5. Tröttnar aldrig på att se vackra bilder från prärier och bli inspirerad så fortsätt du med inlägg om prärier.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 6. Vacker inspiration! Skönt att det finns planteringar för utsatta lägen och att vi kan få inspireras av dem. Jag besökte 4 årstidersträdgård i Sölvesborg. Där fanns mängder av växter man kan pröva i en svensk prärie.

  Carina

  SvaraRadera
 7. Man skulle nog ha anlagt en prärie istället för en park - där gräset måste klippas för att det ska se bra ut. Men jag tror inte att Rolle hade gillat det, han är alldeles för petig med att saker och ting ska vara prydliga. Och det är ju inte prärier precis..... Jag föreslog honom för länge sen att låta ogräset och gräset växa fritt där ute och bara klippa gångstigar, men det gillade han inte. Så nu får han klippa och sköta parken själv! *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 8. Det må jag säga, ska det studeras prärier så ska det minsann göras i präriens hemland. Så intressant läsning. Och visst är det bra att det går att blanda in lite av varje i en prärie. Min prärie blev inte så mycket med i år. Eller, jo det blev det nog men jag hade varken tid att njuta av den eller att fotografera den. Och nu är det höst och slöjsiljan har gjort sitt och ekorrkornet har jag rensat bort helt. Nästa år ska jag hitta på något annat i den rabatten. Har mina funderingar. Men oj som 'Magnus' blommar. Två år i rad har dom nu varit magnifika. Mitt knep med att jordslå dom i pallkragar tidigt på våren för att pyssla med dom lite extra och skydda dom mot mördarsniglar verkar fungera väldigt bra. Man kan ju tro att dom inte får tid att etablera sig då dom är perenner men det verkar dom inte bry sig alls om.

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
 9. Åh, vilket läsvärt inlägg! Jag har alltid uppfattat prärie som torktålig och lättskött, även lämplig för utsatta offentliga platser. Jag har ingen prärie i min trädgård, men njuter av den typen av planteringar, de förmedlar sol och värme på bilder också. Sedan lyfter jag gärna in enskilda växter från dess växtmaterial till mina rabatter.

  SvaraRadera
 10. Hello!! I'am glad to read the whole content of this blog and am very excited.Thank you.
  บอลพรุ่งนี้

  SvaraRadera
 11. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing.Thank for your very good article...!

  หนังออนไลน์

  SvaraRadera