fredag 27 februari 2009

Basilika

Jag är förmodligen den ende trädgårdsnörd som inte visste detta, men för att göra en kort historia lång så kommer här en liten förklaring ....

... det händer med jämna mellanrum att vi köper en kruka Basilika i kryddhyllan i matvaruaffären. Vi brukar alltid ha svårt att hålla liv i plantan någon längre tid, men den senaste plantan vi köpte var tydligen av en alldeles speciell sort, för den har stått på fönsterbrädan i flera månader, och det är rekord för vår del! Nu börjar den dock ge upp och ser en aning skruttig ut, så jag tänkte; undrar om det går att få sticklingar att rota sig, för denna basilika är ju verkligen värd att satsa på! Kolla nedan, och det efter endast en vecka!!!


Jag har naturligtvis även frösått min favorit bland basilikor, nämligen Ocimum basilicum 'Pistou' som ger en låg, finbladig och klotformig planta med en otroligt fin smak! Den blir så vacker i växten, så den ska få bli i framkanten i en av rabatterna. Dessa 'groddar' blev nyligen utskolade i varsin kruka. Vänta på karaktärsbladen, som lär vara det rätta, innan jag skolar ut plantor, är jag dålig på. Men om man tittar riktigt noga, kan man skymta dem.

17 kommentarer:

 1. Sticklingar av basilika..? Det var nytt för mig med! Ha en god helg!

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken bra idé, värt att pröva!

  SvaraRadera
 3. Läckert,visste inte...

  SvaraRadera
 4. Suveränt! Själv brukar jag dela plantorna till 2o st (typ) småplantor. Dra upp basilika från frö tar sådan tid ellerhur, det har jag givit upp. Förrutom klotbasilika förstås. Det är en fröjd att se dina frösådda bebisar, snyggt och prydligt med namn och datum. Så skall det se ut.

  Ha det så bra i helgen min vän och hoppas att solen kommer och värmer oss. De har lovat sol :-)

  Tyra

  SvaraRadera
 5. Alldeles tydligt var du inte ensam om denna lucka i kunskaperna - jag hade heller ingen aning! Men nu ska det tas sticklingar, och varför inte av de andra kryddorna också som man köper hem?
  Tack för tipset, och ha en bra helg!
  /Helen

  SvaraRadera
 6. Det var ju fantastiskt att veta. Problemet är bara att vår familj äter basilika i så rask takt, att det efter någon dag inte finns ett enda blad kvar. Men kanske man skulle köpa en planta bara för ändamålet att skola upp tillräckligt plantor för den basilikaälskande familjen! Och låta dem växa till sej före man släppar lös de basilikafrälsta..
  Fina små plantor ifrån frö som du har. Jag brukar kasta ut en påse frön i min drivbänk på sommaren.

  SvaraRadera
 7. Du är för goer du!!!!
  Tack för det bästa tips denna veckan. Det har jag aldrig provat.

  Om du kommer till Skåne skall jag visa dig en handelsträdgård som odlar kryddor som är ut över det vanliga. Om jag inte har tid så skall du iallafall få adressen.
  Ha det gott och tack för ett super tips.
  Annika
  Annika

  SvaraRadera
 8. Ååååå jag bara måste köpa in lite små glasfigurer- dom är helt underbar där du fotat den- isbjörnar i glassen och snigel i grönsakerna precis där man hittar dem i verkligheten.

  Sticklingar det skall jag prova.
  Vi gjorde egen pesto då det såldes ut basilika.

  Och tar du vägen ner till Skåne och Annika hopas jag du stannar till och tar en kopp kaffe här.
  /
  MB

  SvaraRadera
 9. Hi, hi, har nog aldrig hört talas om basilikasticklingar, men du är en påhittig man! Och jag fick en välbehövlig påminnelse om att det är hög tid att så basilika...
  Trevlig helg!
  Katarina

  SvaraRadera
 10. Vilket fint tips! Har själv precis samma erfarenhet som du, att genast man har hem den lilla krukan från affären, slokar den omgående utan att man nästan hunnit använda ngt.
  Sammanträffande nog har jag precis samma Basilika-frön som skall i jorden.
  Lycka till med dina sådder och krukor i fina rader om vanligt och väl märkta!
  Trevlig helg! /Bea

  SvaraRadera
 11. Visst är det häftigt, förökning av basilika går rekordsnabbt. Ett år tog jag säkert 20 sticklinga av en kruka och hela växthuset var fullt av basilika, 50 cm höga buskar. I år ska jag för första gången så basilika, få se om jag klarar det.

  Trevlig helg!
  Ingela

  SvaraRadera
 12. Basilika är ganska känslig för drag. Jag köper i mataffären och stoppar ute, senare, maj så där. Sticklingar klarar jag, frömn är tuffare för mej..

  SvaraRadera
 13. Fascinerande. Har aldrig tagit sticklingar av basilika. Bara klippt ner och låtit växa upp igen. Och den där fina Klotbasilikan, den får bara massa ohyra hos mig. Annars lär den ju vara något alldeles extra i smakväg.

  SvaraRadera
 14. Så finurligt att ta sticklingar! Det ska jag försöka mig på redan på måndag.
  Jäklars, vad basilika jag ska ha i sommar .

  SvaraRadera
 15. Basilika, det är min absoluta favorit, behöver inte ens äta den, bara känna doften för att bli alldeles till mig. Har också märkt skillnad på köpebasilika och köpebasilika. Men att man kunde ta sticklingar visste jag inte heller! Tack för tips!

  SvaraRadera
 16. Sticklingförökade basilikor brukar, tycker jag, bli ännu bättre än moderplantorna. de blir knubbigare och kraftigare. Vilken söt liten snäcka. Du samlar på små figurer eller hur?

  mvh, Anja

  SvaraRadera