torsdag 5 februari 2009

Dags att så Dahlior

Dags att så Dahlior! Förra året, närmare bestämt den 6 februari provade jag för första gången att så Dahlior. Hade läst, att det var så lätt och tacksamt. Jag hade en del fröer som jag norpat i en park i beredskap. Det är ju endast sådana fröer som är odlade under kontrollerade former som blir fröäkta, så jag visste, att mina kunde bli vilken färg som helst, inom rimliga gränser förstås. Men det tyckte jag inte gjorde något, det hela var ju bara på kul.


Fröerna såddes den 6 februari, redan den 10/2 hade de grott. Den 18/2 skolades de små plantorna ut i egna krukor, ställdes svalt och fick tillskottsbelysning. Bilden ovan är från den 27 mars. Inte illa marscherat!

Planterade ut dem i rabatten någon gång i början av juni. De började blomma i början av augusti, tror jag, jag har iallafall en bild från den 13 augusti. Såhär fina blev de.


Och när hösten kom grävde jag upp knölarna som bildats, packade ner dem i toppdressing och sparade dem inomhus. De kommer att planteras i krukor och fördrivas, men det blir en senare historia. Det är för tidigt ännu.


Det är svårt att hitta fröer som ger en blomma med en speciell färg hos fröfirmorna, oftast säljs Dahliafröer i färgblandningar, vilket jag inte gillar. Men jag har hittat en färgäkta, med mörkt bladverk dessutom, på nätet. Den liknar dessutom liknar 'Bishof of Llandaff' både i färg och växtsätt. Inte illa, den finns ju till och med i sådana fina trädgårdar som Foersters i Potsdam. (Karl Foerster, eller Förster, han med gräsen, ni vet). Där såg 'Biskopen' ut såhär.


34 kommentarer:

 1. Jag har läst om det här att så dahlior hur lätt det är, men inte riktigt fattat att de på en säsong får både blommor och knölar. Vad roligt, måste definitivt se mej om efter lite fröer. Tydligen är det lite bråttom redan om de ska hinna blomma. Roligt!

  SvaraRadera
 2. Nu är det ju så här, att jag inte gillar Dahlior - men med undantag för de som har mörkt bladverk. Jag köpte en vackert rosa i fjol och efter en vecka hade sniglarna mumsat i sig det mesta av plantan. Hade jag nu inte haft sniglar, hade jag säkert frågat dig var du hittade fröer av dahlior med mörkt bladverk och testat en sådd. Hur som helst, nu har min beställning från plantmera.se anlänt så jag har att göra i helgen :) Har ni också trist väder? Här är det tö och blask :( Ha en bra torsdag =)

  SvaraRadera
 3. Dahlian tillhör inte min favorit, trots det har jag provat att så för en del år sen - med lyckat resultat. Men det är väl tur att man inte gillar ALLA växter =) Då hade vi fått problem med platsbrist (som om vi inte redan har det)

  SvaraRadera
 4. Många dahlior är fina, men jag har aldrig provat att fröså några... Kanske man skulle göra. Ah, det får bli till nästa år. Att strosa runt på Sofiero bland dahliaprakten i slutet av sommaren är ju inte fel... och speciellt de med mörka bladverk är ju tilltalande.

  SvaraRadera
 5. Har man en så snigeltät trädgård som jag har är inte dahlior det bästa valet. De brukar se till att hålla plantorna avbetade ca 5 cm över marken....
  Men förra sommaren var det torrt och varmt i över en månad före midsommar, så då hade jag faktiskt dahlior som hann växa sig så stora att de fick blomma! De är vackra, men inte riktigt värda allt besvär. Och man kan ju inte vara säker på att få ha snigelfria perioder.... =)
  /Helen

  SvaraRadera
 6. Mimi: Lycka till, du ska se vad kul det är att dra upp Dahlior!! /Ruben

  SvaraRadera
 7. Lotta: Det ska bli spännande stt se vad du beställde från Plantamera. Här har det snöat idag. /Ruben

  SvaraRadera
 8. Gittan: Det värsta är, att jag gillar nästan alla växter! /Ruben

  SvaraRadera
 9. André: Det är en nackdel med Dahlia, den är svår att binda upp snyggt, men man få sätta ordentliga pinnar från början, så blir det enklare. /Ruben

  SvaraRadera
 10. Helen: Då har jag haft tur, men å andra sidan var det inte så mycket sniglar i somras här! /Ruben

  SvaraRadera
 11. Dahlior sådde jag för första gången i fjol och det var naturligtvis en blandning av färger = inte kul, när t ex den citrongula lyser och framhävde sig oerhört starkt bland de övriga. Men de växte fint :) Dina aprikosfärgade är ju helt ok!
  Hujedamej, när alla de stora rotknölarna (dahlia) skall tas fram krukas. Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 12. Hej Ruben!

  Nu är jag inte någon 'Dahlia-människa' men är väl medveten om vilka pampiga rabatter och krukplanteringar man kan skapa med dem.
  Men helt omöjlig är jag dock inte - Bishof of Landaff är en favorit som jag brukar ha varje år. det finns ytterligare en mörkbladig, enkelblommande gul som jag gillar också.
  Vill man ha många så är det ju klokt att så som du gör.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 13. Bea: Jag har tre Dahlior som har några år på nacken, och de knölarna är enorma. Onödigt stora, faktiskt. Det är knepigt att få ner dem även i stora krukor när de ska förgros. Så egentligen skulle jag inte behöva så fler Dahlior. /Ruben

  SvaraRadera
 14. Anja: Jag kan inte låta bli att så Dahlia. Det är så häftigt att följa den från frö till blommande växt! Det är också intressant att se om de små knölarna klarade vinterförvaringen, eller om de torkar ihop eftersom de är så små.
  I år har jag köpt fröer till Dahlia coccinea palmeri, som lär vara väldigt lik Bishof of Llandaff. /Ruben

  SvaraRadera
 15. Trevligt med historiken från i fjol! Har aldrig haft dahlior pga att jag inte har plats att övervintra. Men jag skulle gärna vilja ha en grupp krukor med dahlior i "barnens trädgård". Dem ääälskar det färgsprakande och blommorna ska gärna vara stora! Dahlior är alltså perfekta! Kanske i år...just en sån där blandning. :)

  SvaraRadera
 16. Oh so beautiful. Lovely colors.

  SvaraRadera
 17. Va! Det har jag aldrig hört!
  Amaryllis har jag hört och det är inte heller så vanligt.
  Du är ju otrolig!
  Tom jag osm inte är så förstjust i dahlior skulle kunna tänka mig att så. Blommande de första året?
  Vilken fin beskrivninge du har gjort borde med text och bild.
  Ang mina bilder så har du nog så rätt i det du säger - det är föremålen som gör det.
  Det finns närvaro i dem.
  Precis som hos dig - fast du har så mycket mer gröna fingrar än jag.
  Brukar säga att jag har bara gröna fingrar på vänster hand.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 18. Alla kan hitta en Dahlia som passar! Yo

  SvaraRadera
 19. Vilken fantastisk palett av röda toner du skapat. Har bara hört talas pm att man kan så dahlior, nu har jag sett vad en man kan göra. Fint!

  SvaraRadera
 20. Jag tycker nog att dina dalior går i Grunge:ets tecken eller?

  Kära du grattis till att blivit morfar och jag läste at du följe den lilla livet på skyp - härligt att man kan var med lite om man inte kan var just där.

  Att så dalior - att det gick så bra. Jag måste nog testa något år men i år blir det dian Zinna som skall testas - när måste dom sättas?

  Roligt att se dig lite var stans på nätet.
  MB

  SvaraRadera
 21. Jag älskar dahlior,en frisk färgklick!

  SvaraRadera
 22. Njut: Tror man måste köpa knölar om man vill ha riktigt storblommande Dahlior. Jag har inte sett fröer till sådana hos någon fröfirma. /Ruben

  SvaraRadera
 23. Blossom: Thank you! /Ruben

  SvaraRadera
 24. Annika: Tror nog du har minst lika gröna fingrar som jag! /Ruben

  SvaraRadera
 25. Yo: Det tror jag också ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 26. Lillebeth: Jodu, det är lättare än man tror! /Ruben

  SvaraRadera
 27. Maria: Zinnian sådde jag i slutet av mars förra året, den gror ju snabbt, men det är klart lite tidigare kan man nog börja om man vill ha igång dem i rabatten ännu tidigare!
  Tycker du ska prova grunge någon gång! ;-) Vi ses på nätet! /Ruben

  SvaraRadera
 28. Vilka fantastiska dahlior. Jag har alltid tyckt att dahlior är så fina men,Det är ju det där med att ta upp knölarna, Hum.

  Ha en fortsatt trevlig helg

  Gunilla

  SvaraRadera
 29. Gunilla: Ja, det är just det där, att man ska ha plats för knölarna. Men om man frösår kan man ju behandla dem som ettåringar och strunta i knölarna!
  Trevlig helg själv! /Ruben

  SvaraRadera
 30. Dahlior har jag aldrig försökt mig på, men när jag ser dem här hos dig ser det ju riktigt lockande ut! Vilken fin sida du har!
  Trevlig helg önskar Växthusmadam

  SvaraRadera
 31. Nu blev jag inspirerad att prova ett nytt projekt, fröså dahlior.....
  Hinner jag beställa frö och så tror du eller är det åt fanders för sent???
  Må så gott!

  SvaraRadera
 32. Växthusmadam: Prova på att fröså några Dahlior, vet jag. Här har du lite mer inspiration:
  http://www.dahlia.se/
  Lycka till! /Ruben

  SvaraRadera
 33. Billan: Nej, det är inte för sent att så Dahlior. Jag satte några igår! Vill du snabbt ha frön tror jag att både Weibulls och Lord Nelson har. Troligen färgblandningar dock. Men du kanske hittar exakt vad du söker om du letar på webben! /Ruben

  SvaraRadera
 34. Det trodde jag inte, att dahlior var så lätta att så! Hoppas dina köpta frön gror lika lätt - läckert med mörkt bladverk!
  Katarina

  SvaraRadera