torsdag 15 oktober 2009

Höst - definitivt

I år kan man verkligen inte klaga på höstvädret. Lite lynnigt, men mycket sol och lite regn. Och vilka färger!! Och det bästa av allt, trädgårdsmöblerna är undanstuvade, ja allt är klappat och klart, tror jag. Ska förstås köra över gräsmattan en gång till med klipparen så den får sönderdela löven litet. Och så ska jag förstås ta in munstycket på vattenslangen - innan det fryser sönder detta år - igen.

Ginnalalönnen ger en ny färg åt gräsmattan.

Vita flingor. Det syns inte så bra på fotot, men de ljusa ränderna bildas av fallande flingor.

Echinaceans är sedan länge utblommad och här har den fått litet snö i på hjässan. Linarian kämpar tappert vidare.

Penstemonen är en riktig tuffing, tvärtemot vad man kan tro, och det har förvånat mig att den klarat sig så länge. Men denna snö blev för mycket och den gav den upp en sista suck.

Den Mexikanska solrosen böjer på nacken och tackar för den här gången.

34 kommentarer:

 1. Snö på hjässan....!? Har ni fått den första snön hor er?
  Hösten är och kan var vacker och visst är det ngt alldeles särskilt med de dova färgerna.
  Här hos mig har vi alldeles vitt av frost ännu en natt, men måste medge att det är rätt vackert också, kanske för att det ger en liten viloperiod från alla bevattningsrundor och ogräsrensning i trädgården.
  Trevlig dag! /Bea

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Än har vi inte snö här. Men jag såg på tv att Stockholm fick snö för ett par dagar sedan. Inte kul. Här är det rimfrost och solsken. Löven har dråsat av träden sedan frosten slog till på allvar igår. Men visst finns det växter som inte ger upp. Härligt.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. Ja det är lätt att glömma slangen ute.

  Jag har en liten award till dig http://alltkangronska.blogspot.com/2009/10/liten-award-fran-magdalena.html OM du vill får du gärna ta de annasr hittar jag ju lite om dig här när jag tittar in då och då.

  Jo, nog är det en fin bok du fann.
  Mitt TrädgårdsTema är just om Trädgårdsböcker denna vecka om du vill får du gärna länka ditt inlägg dit.
  http://mariaberg-garden.blogspot.com/2009/10/tradgards-tema-8-tradgardsbocker.html

  Det blev visst två ställe jag bad dig uppsöka - gör det bara OM du känner för det, känn inget tvång då är det inget roligt.

  Vänliga hälsningar MB

  SvaraRadera
 4. Oj, vad du har hunnnit! Här står det mesta fortfarande ute trots ett par nätters frost. Men inte ska du väl klippa gräsmattan när den är så vacker med alla lönnlöven? Jag klipper för att slippa samla ihop alla löv från Valnötstrdädet men de tillför inget vackert. Bildar bara en brun tät massa om de får ligga kvar. Ha en fin dag /gittan

  SvaraRadera
 5. Men kära nån! Nu har du väl överträffat dig själv när det gäller fotona?! Helt makalöst vackra! Du har alltid fina foton, men, som sagt, dessa tar priset!Den första bilden får en att tappa andan! Ny kamera? Kurs? En bra dag?

  Snälla Ruben! Jag blir nästan tårögd av din otroliga vänlighet när du kommenterar mig. Men även om jag tar till mig din fina ord så måste jag tillstå att det jag tycker definitivt är svårast - det är att få till någon text till bilderna och till inlägget överhuvudtaget. Själv tycker jag att det oftast blir väldigt töntigt - jag inte gåvan, som det heter! Men tack i alla fall. Snart får jag väl börja kalla dig för min "favoritbloggare" så som Tyra gör;))! Så svag är jag för positiv respons;)))! Vilken gentleman du är/Anja

  SvaraRadera
 6. Har läst på nätet att hela SVerige har drabbats av tidiga vinteraningar – de lör ha minus 22 uppe i nordersta Norrland. Inte är det kul om det är så mycket tidigare, mer än en månad!

  Men lite avunsjuk blir jag, för jag vet att jag kommer få se en hel del frostbilder, det är så vackert.

  Fantastisk bokpärm i ett tidigare inlägg!

  SvaraRadera
 7. Det är helt ok att vara blygsam ;)
  Snö???? vad är det för något?
  Det är vi inte precis bortskämda med här nere i skåne...

  SvaraRadera
 8. Skönhet och vemod i samma bilder! Så är det på hösten. Här ligger sjön spegelblank och det är en riktigt fin dag. Men det är kallt; nyper i näsan när man går ut.
  Har släpat in en av mina lavendlar, den sitter nu på en stol bredvid mig när jag bloggar! Fniss* (bilder på bloggen)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 9. Vilken tavla det blev av Ginnalalönnsbladen. Det vore väl synd att klippa bort. Snö redan hosdig. Här har det varit frost några morgnar men jag har inte blivit färdig att ta in allt.Rosmarinen brukar jag ta in i kruka. Apropå min runda bild så räknar jag dit mig själv som rund plus paraplyet.Ha de gott i kylan. Anita

  SvaraRadera
 10. Klart du får behålla awarden i alla fall, MB

  SvaraRadera
 11. Hejsan min favorit bloggare så du har varit nere? Och jobbat menar jag, gräsrotnivå. Vilka fantastiska foton, det första i synnerhet. Jag tycker också att hösten har varit fin, men nu de sista dagarna har det varit lite tufft väder tycker jag. Mycket blåste sänder i gårdagens 'storm', en stam ros t.ex. och då blev jag lite ledsan :-(

  Ha det gott/ Tyra

  SvaraRadera
 12. Vilka vackra bilder, särskilt på löven. Vi väntar också snö, påstås det...
  Karin

  SvaraRadera
 13. Superbilder igen!
  Echinacean är behaglig i brun, beige och toppad med snö. Vi har ännu inte fått snö men nätterna är nu rejält kalla. Ha det bra!

  SvaraRadera
 14. vilken skön gräsmatta-bild :)

  SvaraRadera
 15. Ljuvliga höstbilder och du har verkligen fångat stunden och känslan :) Gillar andra bilden mycket - fått med snöblasket och trädet ser lite ledset ut ;)
  Ja, nu är det inte mycket liv kvar därute - t.o.m Rosenskärorna har gett sig. En liten stackars Blåsalvia kämpar tillsammans med lillrosen Fairy emot frostens kalla svep. Jag var lite orolig för mina pellisar som jag förra helgen, mer eller mindre hystade in i vinkastet på lagerhylla, svepte in dem med fiberduk - och till min förvåning klarade de sig! Vet inte vem som var mest förvånad - pellisarna eller jag ;) Skall se om jag kan klä med bubbelplast på insidan - har ju hört att det är bra och se om jag kan övervintra pellisarna där ute. Ja, det får testas hela tiden :) Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 16. Oj vilken höstkänsla jag får av dina bilder. Och snö, redan! Här är det så mycket mildare, mildare, men höstfärgerna är väldigt vackra, Euonymus verkar vilja slå egen rekord på rödtonen...

  SvaraRadera
 17. BEE U Tee Ful !!! Gorgeous photos Ruben. The first one with the colorful carpet of fallen leaves is just magic! Love the sunflowers too! Brava! Carol

  SvaraRadera
 18. Vilka vackra bilder! Ser fint ut med lönnlöven. Borde väl byta till dina lite mindre. Här ger mina fem jättelönnar mer än vad en gräsklippare kan klara. Jag krattar, o krattar, o krattar som en annan trädgårdsKristin!
  Ha det skönt i din vackra omgivning!

  SvaraRadera
 19. Jo nu är hösten verkligen här och med vinterkänning dessutom. Vindarna har varit isande denna vecka och inatt kröp kvicksilvret ned till minus 4,4. I helgen ska också jag se till att få det sista undanstökat. Bra att du påminde om vattenslangen.

  Din bildkavalkad är så härlig och den visar på pricken hur vi nu tagit det stora steget in i hösten.

  Ha en härlig helg!
  Anita

  SvaraRadera
 20. Ja absolut här också!
  Jag bara älskar överblommade rubeckopr!!
  Förfall är så vackert och din gräsmattebild är LYSANDE.
  Ha en god helg
  Annika

  SvaraRadera
 21. Någon snö har vi inte sett skymten av här ännu, men väl en massa vacker frost. Idag har det regnat precis hela dagen och gör det fortfarande, det går väl an när man får vara inomhus, jag är ledig idag. Ha det bra! /Jenny

  SvaraRadera
 22. Helt förtjusande bilde som fångar känslan av höst och "nu är det över" så bra!
  Eva

  SvaraRadera
 23. Otroligt färgsprakande gräsmatta! Hösten kan vara så vacker. Verkligen bra bilder.

  SvaraRadera
 24. Mycket vackra bilder, så vacker gräsmattan blev med lövkonfettin.

  SvaraRadera
 25. Svar: Plockar alltid bort alla vissna blommor. Blir plantorna ändå trista klipper jag ner dem och efter någon månad är de igång igen. Men det här är alltså minipanseer, viola tricolor.

  SvaraRadera
 26. Ja, din fru klarar nog din brygd även om du gör den starkare än vad jag skrev! Om hon är riktigt dålig kan du titta på mitt allra första kryddtips, där har du en kraftfull förkylningsåterställare!!!!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 27. Hallå Ruben, vilket skönt kort med flingorna! Man får verkligen en känsla av att du sitter inomhus, väl skyddad mot väder och vind :D

  Ha det bra

  Marit

  SvaraRadera
 28. Den första bilden är underbar.. har funderat på en sån vinkel, men har inte hittat alla löven än.. superläcker tycker jag den är. Ja hösten är verkligen här nu.. med ena dagen snöblask, spöregn och nästa dag strålande sol med hög och klar luft. Vi får njuta så mycket som går innan det stora grå och kalla väller över oss definitivt.. ha det gott..Moa

  SvaraRadera
 29. Visst är det skönt ändå att vi kan vila ihop med hösten!?

  SvaraRadera
 30. Jo, visst är hösten här... Suck. Den där första bilden var verkligen tjusig!

  SvaraRadera
 31. Fantastiska bilder du tar, man smyger in i bilden och stannar upp ett litet tag. Tack för dem!
  /ann marie

  SvaraRadera
 32. Halloj! Nä du, på TB där är det totalstopp! Jag har också försökt i en veckas tid men det är precis som för dig. men det är väl av den anledningen flertalet av oss gamla TB-blogagre hittat ut hit =) Ha en bra dag / gittan

  jag är faktiskt lika snäll som du! hihihi

  SvaraRadera
 33. Visst är hösten fin i år men det känns ändå lite vemodigt att det är så långt till nästa sommar. Tur att vi får njuta av dina fina höstbilder.

  SvaraRadera