fredag 2 oktober 2009

Trotjänare

Hösten är definitivt här, den saken är klar. I natt var det endast 1 grad varmt, men frosten lurar runt hörnet! Dagarna är räknade innan växterna går till vintervila. Här kommer några trotjänare som lyser upp rabatterna.

De frösådda dahliorna blev överraskande fina. Det är ju väldigt lätt att föröka dahlior med frö, de växer kraftigt från början och man behöver inte ha barnmorskehänder vid omplantering. Av de tre plantor jag drev fram blev alla dubbla. Man tackar!

Underblomman kom riktigt i gasen för cirka en månad sedan, men blommar oförtrutet vidare utan att märka det minsta, att snart är det dags .... Det ska bli spännande att gräva upp knölarna för vinterförvaring, för det har jag inte gjort förr och jag undrar hur stora de kan vara.

Daggsalvian, av den större typen, har blommat i någon vecka. Väldigt sent, måste jag säga. Nästa år får jag nog jaga på den lite! Men hur gör man det? Den röda salvian, däremot, har blommat ganska länge och kommer fortfarande med knoppar.

Det här penstemonen har väl en ovanligt vacker färg! Åtminstone annorlunda, de flesta går i de röda tonerna. Fortfarnade finns outslagna penstemon, som nog inte hinner gå i blom innan frosten tar dem.

22 kommentarer:

 1. Hallå Ruben, jag har tänkt på det tidigare, det känns som om din trädgård alltid är solbelyst till skillnad mot vår trädgård.

  /Morticia med korgen full med avklippta rosenknoppar...

  SvaraRadera
 2. Hallå igen, jag har ju ett tips på hur du kan driva igång lite sena perenner.

  http://thorinstradgard.blogspot.com/2009/04/sota-sma-drivhus.html

  /Marit

  SvaraRadera
 3. Hos mig är dom små liven i trädgården en aning mer pinade av hösten, här har varit minus 1-3 grader i flera nätter nu. Tur att stödfläkten går i växthuset annars skulle det gå åt fanders med chilin.
  Må så gott i helgen!

  SvaraRadera
 4. Lite vemodigt får jag väl väl hålla med om att hösten nu har besegrat sommaren, men en sak är säker...sommaren kommer igen ;)
  Härliga bilder som vanligt...Daggsalvian är så fin....

  SvaraRadera
 5. Så färgstark du är Ruben!

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra blommor så här sent på säsongen! Här har vi haft frost i tre nätter. Ska ta in tomatgrenar i eftermiddag, har tröttnat på att täcka...
  Karin

  SvaraRadera
 7. Beautiful photos Ruben... the light is magic right now... are you saying you grew your dahlia (the one in the photo) from seed this year? Impressive if so. Lovely color of Penstemon... and I always bring my Salvia inside to winter over. Enjoy the weekend. Carol

  SvaraRadera
 8. Väldigt fina höstblommor. Tycker inte alls du ska skynda på Daggsalvian, det är väl bara trevligt med lite blomsterfägring så här sent!

  SvaraRadera
 9. Hm, när man ser alla de där tjusiga uppdrivna (pådrivna?) ettåringarna misstänker man ju att det där du sa om nyttan av lättja bara var båg!!! Attans, vi som hoppades så, en lång stund.

  SvaraRadera
 10. Jag bara njuter av dina bilder, din penstemon är suverän, mina färger.

  SvaraRadera
 11. Oj, här blir man glad idag! Inlägg som bjuder på färgprakt och blomsterglädje - härligt! Extra trevligt för en som har frostig trädgård ;)
  Penstemonen var otroligt vacker.
  Mina övervintrade knölar till Underblomman blev det ingenting av!
  Idag får jag lov att gräva upp alla knölar och göra dom klar för övervintring (eller komposten!).
  Trevlig helg! 7Bea

  SvaraRadera
 12. Så underbart vackra blomster du bjuder på! Även hösten är praktfull! Hoppas frosten inte kommer på länge än. /Mimi

  SvaraRadera
 13. Det är daliornas tid nu och dina ser helt underbara ut! Penstemons färg är bedårande!
  Slipper vi bara den mest "akuta" frosten så kanske vi får ha blomning ända till Brittsommardagen den 7 okt. och kanske hela oktober? det vore nå't att drömma om. Sedan kommer årets enda trädgårdsvilomånad november! Ha det gôtt!/Anja

  SvaraRadera
 14. Vilka bilder, ren njutning. Så du har inte haft frost? Du sa att jag skulle ha is i magen...is fick jag både i hagelform och frost! Fick skrapa rutorna på bilen när jag skulle till jobbet :-(

  Ha en trevlig helg/ Tyra

  SvaraRadera
 15. Ja, det är baar att inse att hösten är här. Men fortfarande finns det tid att njuta. Frosten hoppas jag vi slipper ännu en tid, det brukar inte bli någon frost här förrän tidigast i november. Hagel däremot fick vi under gårdagen så det både räckte och blev över. För en stund såg det ut som en trädgård klädd i vit vinterskrud, men så kom solen igen och ordningen återställdes =) Idag lär vi nog inte få någn sol däremot, himlen är jämngrå och det regnar. Ha en skön helg / gittan

  SvaraRadera
 16. Vilka härligt färgklara bilder! Här gick frostlien fram rejält inatt. Dina bilder tröstar lite.

  SvaraRadera
 17. Vilka helt underbara bilder. Dahlian på övre bilden ... vilken vacker röd färg. Det är väl ljuvligt med all denna höstfägring. Hos oss har det varit frost i tre nätter nu. Min "blomman för dagen" som riktigt varit i sitt esse de senaste veckorna dukade under igår natt då det var minus 3,3. Men klockrankan står sig fortfarande. Fast bladverket är alldeles vinrött. Vackert måste jag säga, överglänser nästan de vackra blommorna.

  Ha en riktigt skön helg!

  SvaraRadera
 18. Synd att sniglar älskar dahlior annars hade jag nog haft det också.
  Låter så härligt att de är lättsådda vet att jag blev så impornerad när du berättade det första gången trodde knappt att det var sant. Men det ser jag ju att det är.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 19. Vi har haft en frostnatt så dahliorna var det första som gick.
  Tur att vi har fotona att titta på i vinter.Ha de. Anita

  SvaraRadera
 20. Vilka vackra färger! Här har blommorna fått stryka på foten i kylan nu. Det är bara att inse att sommaren är över,tyvärr. Var ute och fotade i morse och tappade känseln i fingrarna av kylan. Man är inte van ännu helt enkelt:)

  SvaraRadera