onsdag 25 november 2009

Augustpriset

Igår fick jag se en äkta Auguststatyett i verkligheten. Det var Brutus Östling som hade den med sig vid ett föredrag på biblioteket. Det blev nästan två timmars hårdkörning med fantastiska fågelbilder varvade med ett trevligt berättande. En hel del tips i fotograferingens konst fick vi också! På Brutus Östlings blogg kan man se en hel del av bilderna.
Själv har jag, under en viss rodnad, plockat fram några foton med fåglar - om inte annat, för att illustrera inlägget. Det dök helt oförhappandes upp ett helt gäng med gråsparvar. Man vet ju, att de inte sitter still speciellt länge, så det gällde att skjuta från höften.På föreläsningen fick jag lära mig;
1. Använd riktigt kort skärpedjup (med andra ord teleobjektiv) så att fåglarna framträder och bakgrunden blir oskarp.
2. Placera dig så, att du har något neutralt i bakgrunden.
3. Lägg dig ner så att du kommer i samma nivå som motivet.
4. Undvik att fota i starkt solljus om det går.

Jag säger bara: Oj då!!! Hick!!

23 kommentarer:

 1. Oj vilken mästare med kameran! Ja du också min käre favoritbloggare men jag menade faktiskt Brutus :-) Fin bild du har med alla små söta fåglarna på rad, sitter som ett pärlband.

  Ha det gott trots novembermörkret!

  SvaraRadera
 2. Oj, du måste vara förr i Skyttens tecken isåfall ;P Jag so mf.d tävlingsskytt lyckas aldrig fånga fåglarna så bra på bild. Men jag skjuter ju inte från höften...
  Ha en fin dag / gittan

  SvaraRadera
 3. Som trädda på tråd...måste ha varit härligt att få gotta sig i Östlings bilder och ord. Jag är nöjd med dina!

  SvaraRadera
 4. Söta bilder. Kul att du hann fånga dem!
  Karin

  SvaraRadera
 5. Måste ha varit ett inspirerande föredrag. Jag har både Pingvinliv,Örnarnas Rike och Kaxiga fåglarna. Älskar hans bilder, sitter ofta och blädrar i böckerna.... Visste inte att han hade en blogg, den ska jag kolla in. Härligt med dina gråsparvar, den med alla på rad är ju för läcker. En del har satt upp sina ljusslingor i dagarna och du bjuder på en fin Gråsparvslinga".....:)

  SvaraRadera
 6. Lyckliga du som har fått ta del av Brutus kunskap. Han är en av mina absoluta favoriter och jag bläddrar ofta i hans böcker. Jag önskar jag var bra på fågelmotiv, men saknar tålamod. Här finns så många speciella fåglar och massor av folk kommer hit och ställer upp sina stativ, medan jag ligger på marken och fotar en liten blomma eller groda.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Jodå, fast å andra sidan slår jag vad om att herrn Augustpriset inte knupit åtta gråsparvar på en enda kvist!

  SvaraRadera
 8. Där har du lyckats utom med bakgrunden. Den andra bilden blev bäst. Men man kan ju inte få allt på en sån fin bild.Anita

  SvaraRadera
 9. Han var säkert värd priset, Brutus, men jag tycker din sista gråsparvbild är oerhört bra den också. Verkligen ett väl fångat ögonblick - som man vet är över på ett ögonblink.
  Eva

  SvaraRadera
 10. Great shots Ruben... quite the flock of Sparrows. I will go and check out the site you link to. Thanks for sharing the tips too. Carol

  SvaraRadera
 11. Sicka söta gråsparvar och vilka vackra fågelbilder Brutus Östling tar, tack för tipset av bloggen! Vi har alla mycket att lära av honom. Grym teknik, inte för att jag vet mycket om det, bilderna är fantastiska.
  /U

  SvaraRadera
 12. Ruben:
  Var stolt att du har Gråsparvar på tomten.
  De är utrotningshotade.
  Vi har inga överhuvudtaget vid kusten.
  Jag roar mig med att fota Havsörnar,men
  kommer aldrig tillräckligt nära!
  De flyger oftast över huset.

  SvaraRadera
 13. Fantastisk fågelbild med alla på rad, du måste ha varit supersnabb.

  SvaraRadera
 14. Så roligt att se alla gråsparvarna. Här i England är de nästan utrotade. Ha det bra.

  SvaraRadera
 15. Brutus bilder imponerar verkligen, och det gör dina också, rätt man med kamera på rätt plats ;)
  Teleobjektiv till närbilder av blommor är också bra...

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Det är inte helt lätt att plåta fåglar. Snabb måste man vara.
  Här finns inga gråsparvar konstigt nog. Man undrar varför, enlig min pappa som är född här fanns det gott om dom förr.
  Det måste ha varit en mycket intressant föreläsning.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 17. En sparvbåge, vilken uppställning! Prydligt och jämnt placerade längs grenen. Man bara väntar på att de ska brista ut i stämsång. Helt underbar bild!

  SvaraRadera
 18. Det tar nog tid innan man kommer upp i Brutus Östlings klass när det gäller fågelporträtt. Jag har ett par böcker av honom med helt makalösa bilder. Men ... jag tycker du lyckats mycket bra. I synnerhet den nedre bilden där dom placerat sig på rad. Passar bra som adventsbild, som en 7-armad ljusstake nästan(om man inte räknar den som sitter längst ner till höger).

  Ha en skön avslutning på veckan!

  SvaraRadera
 19. Råden 3-4 följer jag med min lilla fickkamera. Jag var också på biblioteket, nej det var på lokala bokhandeln, och lyssnade på föredrag av fågelfotograf, var dock mer intresserad av deckarförfattaren Mats Ahlstedt, vars mord sker på Hisingen, senaste boken: Mordet på Ragnhildsholmen.

  SvaraRadera
 20. P.S.
  jag har aldrig läst en deckare..

  SvaraRadera
 21. Vad kul att få lyssna på Brutus, det hade jag inte tackat nej till och inte till ett teleobjektiv heller :-)

  SvaraRadera
 22. Ja det är en hel del att tänka på men så kan det bli helt underbara bilder så som den hos Randi med fallskärmshopparen, MB

  SvaraRadera
 23. Får känslan av en relativt het sommardag på den nedersta bilden. Härligt.

  SvaraRadera