tisdag 15 februari 2011

Summa Sommarrum

"Vad vi ville skapa till trädgårdsutställningen på Rosendal var en explosion av prakt och fägring. Varje färgtemas töjning till sitt yttersta - en glidning i små, små steg från den ena till den andra i absolut hämningslös färgprakt", skriver Rigmor Celander i boken Trädgårdsmöten på Rosendal.  Det handlar  om utställningen Trädgården och konsthantverket under Kulturhuvudstadsåret 98. Här hade Rigmor Celander och Mona Holmberg skapat rabatter, som de hade gett namnet Summa Sommarrum, med en färgprakt av guds nåde! Det rörde sig om stora tårtbitar med olika färgteman. Vad säg som Indiansommar, Den blå timmen, Nordiskt ljus, Sommarnattens leende, Törnrosa, Ödessymfonin och i mitten en rundel som fick heta Inferno med djävulskt mörka växter!!

"Törnrosa har druckit en hel flaska vin.
Tänk om prinsen skulle komma ..."

Rabatten Törnrosa. Klicka på bilden för förstoring!
Armeringsjärn med zinkplåtar skapade av Bollö smedja.

Rigmor Celander  och Mona Holmberg  är kanske mest kända för sina fantastiska rabatter vid Göteborgs Botaniska Trädgård.   De har givit ut boken Nordiskt ljus och italiensk hetta.

I en av rabatterna fanns dessa alster bland gräsen. Vet ej vem konstnären är.

Och här kommer ett axplock av konstprodukter med trädgårdsanknytning.

Vet ej vilken konstnär, men jag vet, att det är Gaura som blommar så fint.

Vet ej vem som gjort dessa stora krukor. Har för mig, att de har funnits i handeln.

Dessa fantastiska "grästrumpeter" är skapade av Katarina Botwid. 
Jag har fått låna bilden av konstnären.

Och till slut, några foton från Rosendals stora rabatter, alldeles nedanför uteserveringen. Vet ej om dessa gjordes till utställningen, eller om de redan fanns. Dessa rabatter finns fortfarande kvar på Rosendal.

Klicka på bilden för förstoring!
Klicka på bilden för förstoring!

20 kommentarer:

 1. Inte en enda bild som fick mig att längta... ;-)
  Måtte det vara vårvindar friska som vi har här nu och att vintern blåser all världens väg tillsammans med dem!

  SvaraRadera
 2. Mmmmmm..., så mycket vackert och inspirerande i både detta och föregående inlägg. Precis vad som behövs just nu. (Det där otäcka vita blundade jag mig förbi.)
  Men jag undrar om det inte är Gaura Lindheimeri och inte Gillenia...
  Kram
  Eva

  SvaraRadera
 3. Ja nog börjar man längta alltid.Bilder som ger en inspiration. De där fyrkantiga rundade krukorna var läckra. Ha de gott i kylan. Anita

  SvaraRadera
 4. Ja, när de två damerna började med sina STORA sommarblomsrabatter i Göteborg då i slutet av 90-talet fick ÄNTLIGEN dessa, för vårt klimat, sommarblommor/utplanteringsväxter sin revansch! Fortfarande finns det de som behandlar dessa lite styvmoderligt - de är ju inga "riktiga" växter. Pyttsan säger jag - denna växtgrupp är helt UNDERBAR att jobba med och de som inte upptäckt det än får skylla sig själva ;-).

  TACK för att du lyfter fram dessa goa växtvänner Ruben!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Åhhh...det var precis vad jag behövde idag, en "dusch" med inspiration av sommarfägring och en fantastiskt trädgårdskonst i både färg och form skapade av kreativa förmågor.
  Underbart vackert!
  Trevlig kväll! / Bea

  SvaraRadera
 6. Mycket och många vackra trädgårdskonster! Just Nordiskt ljus och italiensk hetta fick jag som tips av en mycket kunnig och erfaren man (72 år och fortfarande aktiv som landskapsarkitekt). Skulle jag bara köpa en endaste trädgårdsbok så skulle jag köpa den sa han. :) Och jag kan inte annat än att hålla med. Celander och Holmberg håller jag mycket högt! Mycket vackra foton också - tack för att du delar!
  Ha en finfin vecka! :)

  SvaraRadera
 7. Säger som flera ovan: tack för sommardosen!!! Dom där grästrumpeterna föll jag för..... Det var längesen jag var till Rosendal inser jag nu. Måste ta mig dit i sommar!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Ojojojojjjojjjojjj så må mycket insperation du bjuder på!
  De där grässtrutarna gillade jag!

  SvaraRadera
 9. Härlig inspiration, och oj vilken längtan man får ! Gillade rabatten med gräs och konstverken i form av stora `frön?´
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 10. Sååå vackert! Nu kanske jag måste tänka om lite angående sommarens nya rabatter..... Tack för sommar-boosten!

  Trevlig kväll!
  Stina

  SvaraRadera
 11. Mycket vackert att titta på och känna igen. Är det möjligt att det kan bli så fint igen?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Den boken är en klassiker, borde ingå i mitt trädgårdsbibliotek! Mer sådan utställningar, tack! /Katarina

  SvaraRadera
 13. Håller med Katarina, fler såna utställningar. och tack för att du visar allt detta Ruben, jag njuter av varje inlägg om kulturhuvudstadsåret! ha det fint/Sophia

  SvaraRadera
 14. Dom två första planteringarna var helt fantastiskt underbara!
  Tänk att rosa och vinrött kan vara så snyggt - måste jag komma ihåg!!!

  SvaraRadera
 15. Mmm vad jag blir glad av dessa fina rabatter.
  Törnrosas rabatt var helt underbar!
  Tack för fin visning Ruben - IGEN!
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 16. Ja, herreje vad vi behöver bilder som dessa!Att hålla i minnet att den där förbannade vintern tar slut vilken månad som helst och ersätts av vår-och sommargrönska! ursäkta mitt språkbruk, men jag saknar all själslig kultivering just nu.

  Dessutom deppar jag ordentligt: Vad har jag gjort för fel när inte EN ENDA dahliafrö har grott. Nu måste de vara under alla omständigheter förstörda - de har legat i sin såbädd i över en månad.
  Har aldrig drivit dahlia från frö, men så jäkla svårt kan det väl inte vara:((((!?? /Hälsningar från en tant ur folkens djupa led och utan själslig kultivering....grrr för vädret och för fröer som inte gror...grrr....Anja

  SvaraRadera
 17. Oj, det var mycket vill-ha saker på dina bilder....den rosa rabatten och de där grästrumpeterna var väldigt läckra...
  mMste vara svårt att dreja så höga kärl.....

  SvaraRadera
 18. Tack för tipset Ruben! Den missade jag helt och hållet... och så klart många, många fler antagligen... Det finns ju några styckna där.... ;-) Har lagt till en länk till inlägget...

  Vilken trädgård!!!!!

  /Charlotte

  SvaraRadera