måndag 25 augusti 2014

Wij – Skogens Trädgård

Gjorde en avstickare till Wij Trädgårdar i Ockelbo. Hade inga stora förväntningar, vet inte varför. Men vad glad man blir, när besöket överträffade förväntningarna med råge. Särskilt Skogens Trädgård imponerade. En fantastiskt fin skapelse av Ulf Nordfjell. Visserligen var jag fullt på det klara med, att naturen många gånger överträffar de mest planerade trädgårdar. Och att kunna gestalta naturen på detta sätt är verkligen skickligt gjort.

TALLHEDEN

Det börjar lite försiktigt med vajande gräs (tuvtåtel) och stenblock. Redan här fångades man av stämningen.

KLAPPERSTENSFÄLTET

Sedan följe inträdet i den del som representerade rullstensåsar och andra stenformationer ute i naturen med hjälp av stenar och den karga växtligheten som spirar emellan dessa. Vid sidorna stengabioner och i fonden en liten "rullstensås".


TJÄRNEN

Nästa avdelning representerar tjärnen. Ett rum helt omgärdat av en mörk granhäck som  gav en väldigt högtidlig och kontemplativ känsla.Mitt i rummet finns ett avlångt kar med planteringar efter kanterna. Här har man också lyckat förmedla känslan av en mörk tjärn och som lyser upp omgivningen när solen strålar skapar vattenblänk.

MYREN

Här har vi myren med sin "sjö". Växtligheten typiskt för myr-natur med bland annat blå odon och hjortron (som dock inte hade sin säsong nu).
Bilden går att klicka upp.

Bland gräsen finns här Palmstarr, Norrlandsstarr, Hundstarr och Flaskstarr. Jag vågar inte säga vad det är man ser här, kanske en blandning? Dessutom finns Tuvtåtel, Darrgräs och Jättetåtel.


BRYNET

På något underligt sätt, som jag inte förstår, ger mig denna del av trädgården en verklig känsla av skogsbryn. Solljuset var ju också idealiskt för att framkalla känslan.


ODLINGSLANDSKAPET/STJÄRNHIMLEN

Blick in mot rummet genom Tuvrören.

Här blandas företrädesvis växter i den ljusare färgskalan. Vit Rallarros ger höjd. I botten flera olika blå och vita salvior (som antagit höstfärg).


BJÖRKDUNGEN

Och så lämnat vi skogens trädgård, men innan dess vänder vi oss om och blickar tillbaka. Här står vi i  björkdungen, som får en att tänka på dom där gamla bonaderna med en liten röd stuga, svenska flaggan i topp, och en båt invid sjön – och så några vackra björkar med vita stammar. 
Bilden går att klicka upp.

7 kommentarer:

 1. Väl värt ett besök tycker jag också !!

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det fint där! Jag fastnar speciellt för deras mixade rabatter med blommor och grönsaker. Vet inte hur mycket av det som finns kvar nu, men det finns lite bilder på min blogg Gronatina.blogspot.se Fina bilder du tagit!

  SvaraRadera
 3. Och lunchbuffén var inte alls dum den! Nu är det ett par år sedan jag var där, men mycket fint fanns det.

  /Jenny

  SvaraRadera
 4. Det är nog tio år sedan jag var dit.Kul att se att det fortfarande håller sitt uttryck!

  SvaraRadera
 5. Kul att du gillade Wij, min barndoms hemtrakter.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. Ser spännande och välgjort ut! I sista trädgården med björkarna känner jag igen Nordfjells stil. Har drag av Linnéträdgården i Växjö.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Wow! å vackert och annorlunda! :)

  /Kitty

  SvaraRadera