måndag 2 mars 2015

Och jag som inte skulle köpa fröer i år ...

... men hastigt och lustigt blev det nio sorter, de åtta som finns på bilden, samt Reseda. Så det kan gå!

Bildkällor: Impecta och Jennys frön och sånt.
 
Överst t. v.
Phacelia congesta, Huvudfacelia ' Blue Curls'. Jag såg Honungsfacelian för några år sedan ute vid Julitta Gård, och ända sedan dess har jag tänkt att jag skall prova den. Den lär vara en riktig magnet när det gäller att dra till sig humlor och bin. Nu såg jag, att det fanns en snarlik variant som inte blir fullt lika hög samt är lite mörkare i färgen, därför blev det Huvudfacelia i stället. (Impecta).

Överst i mitten
Eschscholzia, Sömntuta 'Cameo Dream' i en fantastiskt vacker förgsättning. Den har jag odlat för många herrans år sedan, och jag tror att det inte gick så bra för det blev bara en engångsföreteelse. Men nu är jag ju lite kunnigare, så den här gången kanske det går bättre. Jag får tänka på, att den vill ha mager jord. Hittade den hos Jennys frön och sånt.

Överst t. h.
Acaena Microphylla, Brun taggpimpinell. En mycket trevlig marktäckare. Lågväxande. Såg den hos Anna-Karin med bloggen Landet Krokus och blev stormförtjust i den. Men nu ser jag, att hennes hette 'Kupferteppich'! Den är förstås allra finast?! Fantastiskt är också, att den är så dekorativ i alla stadier, i knopp, utslagen och överblommad. De fröer som jag tog blev det inget utav, de kanske inte var mogna, eller också är det svårt att driva fram den från frö. Men skam den som ger sig. Kylbehandling kanske är tricket?! Fröer från Impecta.

Mellanraden t. v.
Moluccella laevis, Musselsyska. Väldigt dekorativt kan det bli med denna tillsammans med rätt partners. Vad, vet jag inte ännu, men den verkar kunna passa ihop med det mesta. Höjden cirka 70 cm får man förstås tänka på. Kanske något i vitt skulle passa bra? Läste om den på Mias Trädgårdsblogg och blev inspirerad. Fröer hos Impecta.

Mellanraden i mitten
Escholzia, Sömntuta 'Appleblossom Bush'. Impecta hade denna Sömntuta, och jag gillar färgen. Kan bli väldigt snygg på rätt ställe!

Mellanraden t. h.
Nemesia Strumosa, Nemesia ' Orange Prince'. Läste i den mycket trevliga boken om Waldemarsudde och såg en fantastisk bild av denna. Härlig färg, men jag undrar om den inte är lite svårodlad för en som inte har växthus. Man får nog passa sig så att den inte blir gänglig. Och blir den så här tätblommande skall jag rita kors i taket! Men väl värd ett försök! Jag kan tillägga att boken var väldigt inspirerande. Frö från Impecta.

Nederst t. v.
Rudbeckia 'Cherry Brandy'. Rudbeckior är lättodlade, så med denna känner jag mig helt trygg. Såg den hos Charlotte med bloggen Trädgårdsflow, och då upptäckte jag också att den var väldigt dekorativ. Jag hade nog dissat den tidigare, men i hennes rabatter var den superb! Frö från Jennys frön och sånt.

Nederst t. h.
Zinnia 'Zinderella liliac' Jenny (Jennys frön och sånt) gick ut med reklam för några Zinnior som var nya i hennes sortiment. Det var denna, samt en liknande i en mera orange förgsättning. Lite svårt att välja, för båda var vackra, men jag föll till slut för denna. Liknar Solhatt lite grand, men denna går ju betydligt fortare att få i en praktfull blomning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar