onsdag 10 juni 2009

Burr

Burrr, vilket skitväder! Det har blivit maximal otur med utplanteringsväxterna i år! Skyddade de små krukorna mot solen så de fick vänja sig lite efter hand. När jag till slut bestämde mig, att nu måste de ut, de kan inte vara kvar i sina krukorna längre, då kom sommarens värmebölja med sol från morgon till kväll i tre dagar! Nåja, de var ju beredda på solen. Men ändå verkar en del växter blivit brända. Okay, det var ju inte hela världen. MEN, sedan kom en blåst och en kyla som skulle få till och med Kung Bore att huttra och som inte vill ge med sig. Jag säger bara: "kära växter, klarar ni detta så klarar ni allt"!

Inte undra på att vallmon drar regnkappan hårt om sig för att stänga ute regnet! Tur det kanske, att de inte öppnat sina knoppar! Då hade väl blommorna hängt som trasor.

Nej, detta duger inte. Nu får det vara slut på kverulerandet! Jag har helt enkelt plockat fram några veckogamla bilder. Så här kan det också se ut om det vill sig ...


Buskpion, Paeonia sufrutticosa 'Purple Prince'. Den var ett köp, mot bättre vetande, kan jag påstå. Den inhandlades på en trädgårdsmässa i mars, först när vi kom hem gick det upp för oss, den här kan vi ju inte plantera nu. Den fick en kruka i inväntan på varmare tider, och det gick ju bra som synes.

Knopparna är faktiskt det allra vackraste på den här pionen. Blommorna är ungefär så stora som de på t ex Bondpioner, vilket jag tycker är lagom. Det finns ju faktiskt buskpioner som har alldeles för stora blommor.

Och så här ser den ut i "ansiktet". Får mig att tänka på Violetta Valéry i La Traviata när hon frasar omkring i sin röda sidenklänning. Hon ser ut att njuta av tillvaron, eller hur? Detta foto togs en solig dag och jag tycker nog att den är litet mörkare i verkligheten.
Det var allt från pionfronten för den här gången! Och sol, sol, sol - kom snart tillbaka!

24 kommentarer:

 1. Vilken mästare du är i både ord och bild!! Ljuvliga bilder, en riktigt fröjd för ögat!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dej Ruben, fy bubblan va läbbigt. Idag har jag varit ute ett par timmar trots små dugg men sedan var jag genomkall. Det är nästan man vill sätta fyr i kakelugnen...sicken sommar.
  Tur att man har lita varma goa bilder att titta på. Härligt inlägg du bjuder på min vän, ren njutning. Nej nu skall jag laga lite pankis med rårörda jordgubbar, det är gött dé.
  Tyra

  SvaraRadera
 3. Ja fy sjutton vilket skitväder, jag har fortfarande en del växter kvar i krukor. Jag åker till Stockholm imorgon och lämnar hus och hem o sonens vård. Han gör sitt bästa men jag litar inte riktig på hans "växtbehovsbedömningar". Jag låter en del vara kvar i krukor i växthuset tills jag kommer hem efter helgen. Själv verkar det som om jag skall stå och bli dyblöt i helgen när jag går på Neil Young konsterten. Jag säger bara sol tack:)

  SvaraRadera
 4. Ja, men...när blir det lagom? Svider det inte av köld verkar solen bränna, eller rusk och regn vräka på!!
  Snyggt med vattendroppar på Vallmon men pionerna är underbara blommor och visst är de aningen för stora och tunga. Stiliga Alliumlökar där i bilden :)
  Ha det gott trots vädermotgångarana! / bea

  SvaraRadera
 5. Jag skrev ett inlägg för ett tag sen om "Trädgårdsmästarens bön". Det är kanske dags att vi allihop sänder upp den bönen till vädrets makter: gärna sol och regn - men lagom! =)

  Din vallmoknopp är helt fenomenalt vacker med sina regndroppar.

  SvaraRadera
 6. Ja, det ända postiva i det hela är väl att du slipper vattna... Fin pion, helt otroligt hur många namnsorter det finns...

  SvaraRadera
 7. Regnet har jag inget emot men kylan vill jag gärna byta ut mot värme, så klart. Ruben, som vanligt toppenbilder, tack!

  SvaraRadera
 8. Fin bild på vallmoknoppen...den ser verkligen frusen ut...visst vill man ha tillbaka sommarvärmen och då gärna tillsammans med tillsammans med regn i lagom doser.

  SvaraRadera
 9. Hej Ruben!

  "Tappade bort" dig, men Googlade på Ruben blogspot så var man ju snabbt inne här igen :)

  Fantastiska bilder, återigen! Jag scrollar upp o ner och ler lyckligt :)

  Ha det så bra!
  Mia

  SvaraRadera
 10. Blomman är nog också vacker på din trädpion. Synd med dina planteringar, nätterna har också varit ganska kalla.

  SvaraRadera
 11. Låter som en typisk svensk vår/sommar. Minns hur jag läste om värmeböljan. Hoppas det tar sig, och dina blommor gör rätt i att slå om sig kappan!

  SvaraRadera
 12. Jag var så glad över de 15 mm vi fick igår - här behövdes regnet verkligen. Efter stormen var det så torrt. Men nu säger de att vi ska få storm och upp till 40 mm regn på samma gång - precis när rosor och pioner är på väg att slå ut. Hujedamig.
  Bra tips med lacken, det ska jag vidarebefodra till möbelfixaren (maken). Hittar man den i vanlig färgbutik, eller?
  Eva

  SvaraRadera
 13. Ruben, menar du att jag ska bjuda myrorna på kaffe! Då kommer de ju springande varenda gång jag slår mig ner där för en avkopplande kaffetår ;p
  Jag har hört/läst att det ska fungera med kanel också men hur ser plattorna ut då? De är ju grå, inte vill man missfärga dem med brun kanel eller kaffe... Ute är ju en anann femma, där regnar det ju bort men inne i växthuset.
  Får väl göra som brodern min och jag gjorde när vi var barn, aceton i myrboet och sätta till en tändsticka. Tar garanterat både myror och växthus "LOL" Kuftgeväret är ju uteslutet. Hur mycket tävlingskytt jag än varit så springer de för snabbt för att jag ska hinna med.

  SvaraRadera
 14. skulle ju vara Luftgevär inget annat =§

  SvaraRadera
 15. Oj, så härlig beskrivning.

  SvaraRadera
 16. Ja vilket omväxlande väder vi har! Tydligen är det för kallt nu så de svenska jordgubbarna hinner inte mogna till midsommar. Ändå tycker jag solen har skinit som aldrig förr den här våren. :) Vilken otroligt vacker buskpion, mycket läcker färg och form. :)

  Trevlig helg igen!

  SvaraRadera
 17. Vilken underbar buskpion, det är något som jag skulle vilja satsa på, men det har inte blivit av än.. Mycket vacker har upplevt att just röda och mörkare rosa toner ofta blir annorlunda på bild, svårt att få den där rätta färgen. Men jag som inte sett den irl tycker den är underbar som den är.. Ha det gott.. Moa

  SvaraRadera
 18. Jag håller tummarna för småttingarna. Här hemma har mina ringblommor precis kikat upp och vill nog gärna ha lite sol snart.

  Underbar Pion!

  SvaraRadera
 19. Lugn, bara lugn. Efter regn kommer sol...och då du, då tar växterna igen det de förlorat. Tror jag.
  Katarina
  PS Buskpionen är fantastiskt vacker!

  SvaraRadera
 20. Igår var vädret OK men idag regnar det och enligt tidningen ska det fortsätta, nice :(.
  Det är klart att det har varit oerhört torrt men regn en hel dag är inget kul. Fast vissa växter jublar nog. Men sedan rinner dom nog bort. Jo jag vet att jag bor på Sveriges blötaste plats men det värsta regnet brukar komma på vinterdelen av året.
  Får drömma om solen idag.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 21. Ja det är så himla trist. Mina utplanteringsblommor står fortfarande o väntar. Hopplöst just nu, men som sagt man får väl vända på kikaren då, som du. Vackert!

  SvaraRadera
 22. Bedrövligt, är vad vädret är. :-( Känns lite som november, faktiskt. Men pionen var ju fin!

  SvaraRadera
 23. What a delicious color even if it is truly darker. I love tree peonies even if their blooms are so big. Beautiful Photo!! The poppy rain coat too! It is raining here again! Yes! to your sun sun sun come back soon.

  SvaraRadera