måndag 22 juni 2009

Thalictrum aquilegiifolium

Aklejrutan. Thalictrum aguilegiifolium finns det gott om i min trädgård. Det är en verkligt tacksam växt. Den har inga större krav på jorden, utan trivs nästan var som helst. Det finns några olika sorters aklejrutor: Album, som är vit. Den har jag inte ännu så länge. Atropurpureum (mörkt blåviolett, ca 70 cm hög), Purpureum (purpurrosa, ca 120 cm hög) och Thundercloud rosa (ca 60 cm hög). Jag har endast Purpureum av dessa.

Thalictrum aguilegiifolium 'purpureum'

Tillsammans med mörklila alliumbollar gör den sig bra, tycker jag.

Och humlorna blir saliga när de får rumstera om bland blommorna.

Aklejrutan finns på flera ställen i trädgården, bland annat här. Rabatten ska ge intryck av att vara rund, men den är egentligen bara en "kvarts tårta" stor. Den ligger i hörnan av gräsmattan med skogspartiet bakom. Tillsamman med hostorna finns här även rosalila geranium som börjar sticka upp mellan rutorna nu.

14 kommentarer:

 1. What a lovely healthy mass of hostas framing your Thalictrum ... Gosh that first shot is a stunner! Quite the life those bees have ... swimming though anthers of mauve hues! Brava! I think this is the same that I grow in Massachusetts, however, it self sows and may not be true to color.

  SvaraRadera
 2. Funkiorna utgör en vacker kant till dina Thalictrum. Hur gick det med frösådderna av Violrutan du fick? Mina har försvunnit en del plantor sedan förra året. Inte för att det gör så mycket, jag har ganska många fortfarande.

  SvaraRadera
 3. Aklejruta har jag rosa-lila och vit-ljusgul. Kan inga namn. Din tårtrabatt är fin och gräsmattan ser så välskött ut.

  SvaraRadera
 4. ...och den sprider sig - och rötterna är inte att leka med! Min får bo numera i kruka...men - vacker som en skymning är den!/Anja

  SvaraRadera
 5. Fin kombination, gillar både rutor och hostor. Fina bilder och fjärillarna var spännande att se på nära håll.

  Jämtarna är tuffa som tömmer vattendrag och så, kan tyvärr inte ta åt mig eftersom jag är inflyttad Västmanlänning.

  Ingela

  SvaraRadera
 6. Har inte varit någon vän av aklejrutan, men om humlorna är så förtjusta skulle man kanske... för humlor älskar jag!
  Fin rabatt!
  /Ronja :)

  SvaraRadera
 7. Skickligt komponerat!

  SvaraRadera
 8. Den är sååå himla snygg !!!
  Jag har en gul variant ...som ser liknande ut... daggruta?? heter den så.. I alla fall gillar jag dem båda!
  Linda

  SvaraRadera
 9. Tremastarblomman kan jag säkerligen skicka dig en liten en. Mina var uppgrävda och komposterade (pga platsbrist) Men den kompost som sedan spreds i hela trädgården var tydligen full av frön av bästa kvalitet. Nu låter jag dem stå där de dyker upp i planteringarna men i jordgubbslandet tycker jag de mest är i vägen. Maila mig eller lämna adress på TB om du vill ha några / gittan

  Tyvärr är jag mer "virrig" än vanligt =(

  SvaraRadera
 10. Japp, denna skönhet gillar jag med men som sagt, den är stor och kräver sin plats. Bladen använder jag i buketter och då blir det lite naturlig beskärning :)
  Tror det var fritillaria persica som vi hade gemensamt. Två lökar planterades här hos mig, en blommande mycket vackert! Den stod väldigt torrt nära en sockertoppsgran, skall bli spännande att som om den dyker upp nästa år :) Ha det gott i sommarvärmen :)

  SvaraRadera
 11. Jag har endast nån vit diskret sak..

  SvaraRadera
 12. Är det här du håller till nu, har saknat dina inlägg på TB och undrat vart du tagit vägen. Söt blomma den där aklejrutan , finns även i min trädgård. Nu skall jag kika runt lite här.
  Ha det bra i värmen
  Susanne/Manitou

  SvaraRadera
 13. Underbar blomning och ljuvliga bilder! Så snyggt med Funkia i framkanten.

  Jag är ledsen att berätta, men ...efter två frostknäppar klarade sig inte Zinnian, trots att den var så stor och välväxt redan, men ack så frostkänslig!! Suck!
  Trevlig fortsättning på kvällen! /Bea

  SvaraRadera
 14. Jag har en hög på 120 men den är gul, finns gula Vinrutor?

  Tusen tack för Zinna frö, nu blommar dom första och dom är rosa cerisa.

  Vackra Pioner du visar upp från Julita gården där passerade vio fröbi förra året.

  /MB

  SvaraRadera