tisdag 16 juni 2009

Thalictrum 'Elin'

Dröm om min förvåning när jag hittar denna juvel i min rabatt! Har funderat hit och dit varifrån den kommer - det måste väl helt enkelt vara så, att jag till slut köpte ett exemplar på plantskolan och därefter totalt glömt bort det! Annars stod en dylik på årets önskelista.

Uppdatering 2010-10-01
Tyvärr tog jag miste på denna Thalictrum! Det är inte 'Elin' utan en vit Thalictrum aquilegiifolium. HÄR kan du hitta 'Elin'.

Hur som helst, så hittade jag en sida som verkade vederhäftig. Och visst, det måste vara en Thalictrum 'Elin', vad bra! Då var den önskan uppfylld!

Thalictrum 'Elin' har hittats av Rune Bengtsson och uppkallad efter modern, Elin. Den är en korsning mellan Thalictrum flavum ssp. glaucum och Thalictrum rochebrunianum. Såg ett hav av 'Elin' i Drömparken i Enköping förra året, och den var fantastiskt tjusig!

Dag 2: Nu är en del blommor helt utslagna.

26 kommentarer:

 1. Grattis till "fyndet". Visst är det kul att hitta sånt man glömt bort att man köpt. Värre är att man ofta inte hittar det man är säker på att man köpt... Men det är kanske åldern.
  En sån önskar jag mig också.
  Eva

  SvaraRadera
 2. Det är bara att gratulera, det är en sann skönhet.

  Ha det gott min vän/ Tyra

  SvaraRadera
 3. Underbar förstås, både bild o blomma. Och märkligt: kan man alltså önska och sedan kommer de?
  Ha en jätteskön midsommar!

  SvaraRadera
 4. Mycket speciell – är den inte riktigt utslagen på bilden, eller är ståndarna så mycket större än blombladen?

  SvaraRadera
 5. Whoops, vilken snygging! Kan du önska fram en till våra rabatter också (eller kanske helst ett helt hav - men vi ska väl inte begära för mycket...)???

  SvaraRadera
 6. Ja, det var en riktig sötnos måste jag säga! Jag har misstlyckats med mina Thalictrum genom åren, men i år gör jag ett nytt försök i en ny plantering. Hoppas...

  SvaraRadera
 7. Tack för den ytterligt gentila önskningshjälpen på http://arboarkticum.blogspot.com/2009/06/lite-om-stig-och-hans-artfrander.html! Det var en midsommarpresent som heter duga det! Vi hyser enorm tilltro till din begåvning och gott hopp om att detta var precis vad som behövdes för att våra önskningar om tillskott i grannskapet ska besannas! Glad midsommar, du magiker!

  SvaraRadera
 8. Så underbar! Absolut en önskeväxt... och visst är det kul att vara lite glömsk i trädgården och bli glatt överraskad?

  SvaraRadera
 9. Det var den snyggaste violruta jag nånsin sett - förstår om du är glad över upptäckten! =)
  /Helen

  SvaraRadera
 10. Men... underbart vacker - vilken överraskning dessutom!
  Trevlig midsommar! /Bea

  SvaraRadera
 11. Vilken tur du har som upptäckte den men en sådan skönhet missar man inte precis.
  Den hade passat bra hos mig också men jag har inte sett den i rabatten. Den kommer att stå på önskelistan.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 12. Vilken härlig växt, så stilig! Jag gillar många Thalictrums, men denna var nog en av de vackraste. Grattis för "fyndet" och ha en glad midsommar också!

  SvaraRadera
 13. Hahahaha! Jag känner så väl igen det där med att sätta upp växter som man redan har på säsongens önskelista. Och sen bli förvånad när man hittar dem, väl etablerade bland ogräset och i fullt flor framåt midsommar...Men lite glömska gör bara trädgårdstillvaron mer spännande. Denna thalictrum är ju hur fin som helst, du måste vara väldigt nöjd!

  SvaraRadera
 14. Vilken överaskning och så snygg sen. Grattis!

  Trevlig midsommar!
  Ingela

  SvaraRadera
 15. Vilka vackra foton!Man kan tro att det går att plocka dom ur bloggen!

  Ha det gött i midsommar!

  SvaraRadera
 16. Inte har jag någonsin ännu sett en ful ruta! De vita är så fina i skymningsrabatt.
  Ha en underbar midsommar!/Anja

  SvaraRadera
 17. Elin är helt underbar! Har funnits med på min "vill-ha"-lista ett tag nu. :)

  Ha en fin midsommar!

  SvaraRadera
 18. Önskar dig en skön och trevlig midsommar !

  SvaraRadera
 19. Jättevacker.. har en fast i annan färg.. lite lilarosa.. den här var ljuvlig.. Namnet på min har jag någonstans, men var i min stora låda?? Vill också önska dig och de dina en härlig och mysig midsommar.. kram/Moa

  SvaraRadera
 20. Ett hav av Elins låter helt fantastiskt, det hade varit något att se. Själv fotar jag kirskål idag :-D. Ha en fin midsommar!

  SvaraRadera
 21. Så ljuvliga blommor + ljuvlig bild. Kram Anita

  SvaraRadera
 22. Jag instämmer - den är verkligen vacker!! Nu fick jag läsa på lite om det släktet - tänk så många raringar det finns :) Jag fick en lite planta av dig i fjol, det var en vit, violruta? Som jag tyvärr inte sett röken av... osis. Hos mig blommar Aklejrutan högt och ståtligt och en lila violruta är på gång att knoppas. De kräver sin plats då de blir rätt så stora efter ett par säsonger. Hoppas helgen varit trevlig med umgänge, god mat och andra trevligheter :)

  SvaraRadera
 23. Drömmen om Elin...det måste vara denna som avses! Så vacker!
  Katarina

  SvaraRadera
 24. Är kankse denna jag har? MB

  SvaraRadera