tisdag 28 juli 2009

Boskéerna vid Ulriksdals slottspark

Gjorde en snabbvisit i parken vid Ulriksdals Slott, mest för att se hur det hade gått med Eucalyptusen jag både förvånades över och skrev om i ett tidigare inlägg (länk). Av den fanns inte ett spår! Däremot var det riktigt trevliga planteringar i denna del av parken.

Jag vet inte så mycket om parkens alla tidigare faser, men den anlades redan på 1640-talet i renässansstil. Den egentliga höjdpunkten upplevde parken under barocken och på gamla kopparstick kan man se en otrolig praktfull park som knappast hade sin like i Sverige. Därefter inträdde det engelska stilidealet under Gustav III:s tid osv. osv.
Under 1930-talet fick Gösta Reuterswärd uppdraget att restaurera, eller rättare sagt - försiktigt omdana parken som nu var rätt förfallen. Prins Gustav (VI) Adolf, som tidvis bodde på Ulriksdal verkar ha varit rätt så involverad i det hela. Där de gamla lindboskéerna från 1740-talet fanns ville prinsen ha en vårträdgård, med framför allt lökväxter, i stil med de han sett i England samt en rosenträdgård. Just nu ser det ut så här i de två trädgårdsrummen.

Starka färger på planteringarna och vacker urna.

Här har vi några luktärtor som tapper kämpar sig upp ur bädden av ett hav av späda blomster som jag inte vet namnet på.

En blandning av grönsaker och blomster.

Höga och låga solrosor.

Till och med majs finns här.

Nog är det vackert alltid!

15 kommentarer:

  1. Ser ut som en fin trädgård. Och väldigt klassisk, som du pååekade. Dylika ser man rätt ofta här i England, här har man älskat buxbomspartärer i århundraden!

    SvaraRadera
  2. Ja jisses så vackert det är, tänk ändå om man hade lite mer ytor, då skulle jag också vilja anlägga en stor o exotisk köksträdgård med buxbomshäckar runtom, så himla vackert.. =). En mysig tur du gjort och roligt att se den i lite olika skepnader och komma ihåg förändringar.. ja det är väl ett problem för mig alltså.. minnet är kort och intensivt ibland.. =). Ha det gott /MOa

    SvaraRadera
  3. Riktigt fin slottspark! Önskar mina grönsaksodlingar såg ut sådär! Härligt vackert!

    SvaraRadera
  4. Det här var snyggt, gillar skarpt! Salig (men ytterst kontrollerad) blandning av ätligt grönt och blommor. Håller med – vackert!
    /Emma

    SvaraRadera
  5. Ha...precis som jag vill ha det. Frodigt, vackert, grönt och mycket ätbart.
    Aperopå mat så bjuder jag på Gazpacho :-)

    Ha det gott min favorit bloggare/ Tyra

    SvaraRadera
  6. Ordning och reda, högt och lågt. Mycket snyggt.

    Och som vanligt, mycket snygga foton!

    /Marit

    SvaraRadera
  7. Snyggt och välordnat i parken. Att blanda grönsaker och blommor har jag gjort i sommar om än i lite skala. Är det inte Mangold det röd/gröna på sista bilden och det var just den som ajg lade i tomma partier i rabatter och kärl. De har en vacker struktur på blad och fina stjälkar.
    Man kan ju alltid få tips om växter som går ihop med att titta in i så fina parker.
    Trevlig kväll! / bea

    SvaraRadera
  8. Ulriksdal har jag aldig varit. Är mest i Stockholm på vinter. Det verkar vara strikta rabatter inte som på Sofiero. Apropå Andhannen. Hur kunde jag va så dum att jag inte tog ut flaskan. Då kanske han hade varit på bättre humör.Han fräste faktiskt. Anita

    SvaraRadera
  9. Tänk att grönsaker kan vara så vackra. Jag är lite svag för buxbom. Vill också besöka Ulriksdal, vore inte omöjligt.

    SvaraRadera
  10. Beautiful it is! As are your photos of the gardens! I am drooling over the veggies grown so lushly within boxwood hedges. Lovely! Love the urns too!

    SvaraRadera
  11. Ser fint ut! Det har inte blivit så mycket trädgård på semestern tyvärr, Enköpings parker är det enda. Det blev hårdrocksfestival med sonen istället! Där fanns det också en del "rara blommor"!!!
    Växthusmadam

    SvaraRadera
  12. Sköna bilder från en skön park. Tack för titten!

    SvaraRadera
  13. Till och med majs finns på berget på Hisingen. I England odlar dom majs i gamla korsetter..

    SvaraRadera
  14. Den vit-rosa växt du inte kan namnet på heter Erigeron karvinskianus,
    murbinka
    ettårig i Sverige

    SvaraRadera