Hittade denna bild i min tulpanbok. Visst är det Lottas Tagetes! Avporträtterad av Nicolas Robert (1614-1685) i Les Velins du Roi, en gammal sort, alltså. Stötte nyligen på den på Uppsala Botaniska Trädgård, och tänkte, nu ska jag äntligen få det vetenskapliga namnet på den, men på skylten stod bara; Tagetes erecta sammetsröd Ltg, Stor tagetes. Någon som vet vad "Ltg" betyder?
Saxat ur DN: Tagetes "Linné" är antagligen den rena arten av sammetstagetes (Tagetes patula) och har odlats i Linnéträdgården i Uppsala sedan 20-talet. De som då restaurerade trädgården kände till att den fanns i Linnés herbarium och lyckades skaffa fram frön.
Saxat ur Expressen: Nu letar vi i frökatalogerna efter gamla sorter. Gärna de med enkla blommor och milda nyanser. Det finns en sort ’Linne’ som odlats i Linnéträdgården i Uppsala sedan mitten av 1700-talet. Den är hög och storväxt med relativt små enkla blommor i mörkt rödorange och enstaka blommor i gult och orange. Förra året under Linnéjubileet kunde man se den på utställningar och i parkernas blomsterrabatter.
Så här ser Tagetesen ut i Uppsala Botaniskas paradrabatt. Ojjj. Inte kan man väl blanda hur som helst? Och absolut inte med Tobaksblomman 'Tinkerbell'! Nej, dessa rabatter var verkligen ingen höjdare.
Jovisst är de vackra.. vi fick berättat från Maloppa som vi (jag, Lotta och några mer) fick fröerna av.. att de var riktigt gamla och det har du ju bekräftat nu då.. =). Läckert tycker jag.. Ha en skön dag.. Moa
SvaraRaderaVarför blir jag så sjuk varje gång jag ser denna tagetes, jag som eg inte är så överförtjust i denna sommarblomma?
SvaraRaderaHoppas någon har fröer över till hösten så att jag kan odla den nästa sommar.
Kul med bilderna från Julita,
Eva
Kan det möjligen vara den sorten som här kallas Uppsala-tagetes.
SvaraRaderaGanska hög?
Finns på Botan i Uppsala.
Tagetes hör verkligen inte till mina favoritblommor. Faktum är att jag närmast tycker illa om dem. De luktar förfärligt, de tål inte regn, sniglarna tuggar ner dem till torra pinnar...
SvaraRaderaMen OM jag skulle ha någon tagetes i min trädgård skulle det vara just denna enkla sammetsröda sorten, frö den är ju faktiskt vacker! Sedan är det ju också så att de gamla sorterna fascinerar, och det är roligt att föra arvet vidare.
Jag vet inte vad som menas med Ltg. Hade det bara stått L hade det ju varit auktorn (Linné), dvs den som först namngav blomman. Kanske bara en felskrivning? SKUD gav ingen hjälp heller...
Jag kom att tänka på en som sade med anledning av ditt inlägg: Man skall aldrig säga att jag inte vet, utan jag skall ta reda på och den principen lever du verkligen efter! Du är en som en uppslagsbok med ena presentationen efter den andra och det är för oss andra att läsa, lära och minnas ;)Mycket bra!
SvaraRaderaVisst är den söt den lilla Tagetesblomman, men den har fått ge vika för en del andra spännande växter hos mig de senaste åren, men inte Vanilla Tagetes, man måste bereda sig på några säkra kort i alla fall.
Den undre bilden = en salig röra!
Trevlig fortsättning på kvällen! /Bea
Vilken fin bild du tagit på Tagetesen - du har fångat färgen precis som den är :) Jag har försökt men misslyckats varje gång, nästa så jag skulle vilja be om en orginalbild för eget bruk? Roligt att du hittat lite historia om blomman - är imponerad! Hoppas du får svar på din fråga för nu är jag nyfiken :) Ha en trevlig helg :)
SvaraRaderaMycket intressant med växter som kan härledas så långt tillbaka i tiden.
SvaraRaderaDen är en jättefin tagetes i en fin färg, Jag tycker men ska akta sig för att förakta tagetesen, istället ska man avnjuta den i lagom (små?) mängder...
SvaraRaderaRuben! Så som du presenterar tagetes kan man ju får rena rama habegär...;)!
SvaraRaderaUnder alla omständigheter är det alltid roligt att hitta växtens historia!
Ring till den botaniska trädgården och fråga. De brukar vara hjälpsamma och tycka att det är kul när folk är intresserade!
Även Gbg bot. trädgård har ibland sommarblommor i arrangemang som inte tilltalar mig./Anja
Oj, det var den överlägset vackraste tagetesen jag skådat! Om det blir ett par frön extra i höst, så ber jag härmed ödmjukast om att få tigga ett par! Skickar gärna något i utbyte, men vad skulle det kunna tänkas vara i såfall??
SvaraRaderaJulita gårds potager verkar ju vara en klar höjdare! Förutom facelian förstås, mina minnen ifrån den arla barndomen och facelia är inte så trevliga! Pappa hobbyodlade bin i stor skala, vi hade flera åkrar med honungsfacelia och de var inte trevliga att springa igenom. Facelia sticks på bara ben och bina var man ganska rädd för, de stacks också!!!
Tack för tipset om pion-sidan! Den var ju helt otrolig. Just vad jag har försökt hitta på internet! Angående pionen, så liknade inte riktigt den du föreslog min pion, men däremot en som heter Gay Paree. Också beskrivningen på pionen stämde väl överens med min. Sen googlade jag Gay Paree och fann att den var vitare i mitten på de flesta andra sajter, så vad skall man tro? Den eller Elie!
Ja, det var då en stökig rabatt, ser smått oengagerat ut. Vackrare är din!
SvaraRaderaDu undrade om jag trädgårdsbloggar, jo det gör jag
SvaraRaderahttp://alltkangronska.blogspot.com/2009/07/fargkombinera-blommor.html
och innan dess skrev jag om en ny rabatt jag gjort,
http://alltkangronska.blogspot.com/2009/07/ny-rabatt.html
Men ibland blir det många inlägg på en dag och då syns kanske inte de andra inläggen.
Jobbar på att göra en nätbaserad trädgårdskurs(grundkurs), så tappa inte tålamodet med mig och så har jag ju fotat fjärilar jag vill fråga dig om men återkommer.
/MB som njuter av Lottas Tagetes.
Tagetesen är en fröjd att både odla och trivas med.Fint skrivet.
SvaraRaderaDu har så rätt om Lucifer – det var det jag försökte anspela på i texten, men jag måste varit för luddig...
SvaraRaderaDen skulle tom jag vilja ha! Gillar inte tagtes men har faktiskt några iår bland salladen.
SvaraRaderaInte så fina som dina.
Hålle med dig om rabatten ingen hörjdare precis.
Ha en skön helg
Annika
Jätteläcker, spännande att
SvaraRaderadu även hittade en bild i boken.
Härlig tagetes, just som man vill att den ska se ut: djupröd med riktigt sammetsaktiga kronblad. Och tack för den kulturhistoriska lektionen! Jag har dessvärre tvingats sluta odla tagetes, för sniglarna älskar den ännu mer än vad jag gör. De tar numera 100 procent av plantorna. Innan dess brukade jag ha ett parti i en rabatt med enbart sammetsblommande tagetesar. Inspirerad av planteringarna utanför Ystads frivilliga brandkår. Där hittar man ibland helt fantastiska tagetesrabatter. Flammande brandgula, precis som det ska vara vid en brandstation...
SvaraRaderaVackra Tagetes med bra information.Jag är ingen älskare av tagetes men de här var annorlunda.
SvaraRaderaOm jag inte älskar tagetes så gör mina mördarsniglar det så det är nog därför jag inte har några i min trädgård.Anita
Min första tanke när jag såg Ltg, var att ursprunget är Linnés TrädGård. En av de bevarade. Vet inte om det stämmer.
SvaraRaderaNär det gäller benämningen T. erecta respektive T. patula är det ju inte säkert att man håller kvar gamla vetenskapliga benämningar. Det jag lärt mig är att T. erecta är stora fylldblommiga och T. patula är dessa enkelblommiga röda.
Enligt SKUD finns det ingen Tagetes som heter Linné, så det är nog ett kommersiellt namn för, som det står i DN klippet, den rena arten av sammetstagetes T. patula.
Min favorittagetes är det för övrigt! :)
I just love your marigolds! One of my favorite flowers and the fragrance of the leaves is great!
SvaraRaderaDen är verkligen fin! Tagetes påminner mig om pappa när han var verksam kolonist och glad amatörträdgårdsmästare. Nu har han fått alzheimers och bor på ett hem. Sånt är livet! Ha det bra! /Jenny
SvaraRaderaRuben, du undrade om engelska trädgården i Söderfors. Den har jag tyvärr inte besökt och vet heller inget om den.
SvaraRaderaHej Ruben!
SvaraRaderaJa, det var en underbar tagetes du visar! (Byter gärna också frön mot ngt annat...)
Jag har omvärderat tagetes, och odlar själv gärna de små, lågväxande, gula eller randiga eller de enkla franska mfl. För några år sedan såg jag ett underbart reportage i AoT, från en trädgård där det vällde småblommiga och enkla tagetes i rabatterna.
Däremot är jag mindre förtjust i de stora stela gula och orangefärgade tagetessorterna, men de är ju lite 70-talsretro, och DET är ju modernt, så det kanske kommer de med...
Tagets sägs dessutom vara en bra blomma att sätta runt trötta rosor och i trött rosjord.
Ha en bra dag!
hälsn
AnnA
Hallå Ruben, min kära vän Kajsa med Thorins Trädgård på Mångatan berättade att just Tagetes är bra mot vissa "dåliga" nematoder.
SvaraRaderaJag googlade lite och hittade denna info: http://chaos.bibul.slu.se/sll/forb_org_biol_odl/odlaren/ODN03-1/ODN03-1B.PDF
För övrigt är det kul att se en Tagetes som inte är välfylld. Jag egentligen inte Tagetes men dina bilder och att dessa är enkla, får mig att fundera lite...
Ha det bäst
/Marit