måndag 9 november 2009

Amaryllis

Ulriksdals Slottsträdgård har bullat upp med sextiosex (66) olika amaryllissorter. Naturligtvis blev det ett besök, detta var något som inte gick att motstå! Se, vilka mängder och ändå är detta bara en bråkdel som syns på bilden. Blev glatt överraskad över att det var så fint skyltat, stora bilder på de utslagna blommorna så det gick relativt snabbt att ta sig fram till favoriterna.På Slottsträdgårdens hemsida finns bra skötselråd. De sammanfaller med mina egna erfarenheter, nämligen att vattna väldigt sparsamt ända till dess knoppen börjar slå ut, då kan man öka vattningen litet. Vattnar man för mycket ränner både blad och stjälk iväg och det vill man ju inte. På bilden ser man hur djupt man skall sätta lökarna, en tredjedel ska vara ovan jord.


Till slut blev det 'Bogota' och 'Papillo' (kallas även för Papillio) som fick följa med hem.

17 kommentarer:

 1. OJ! Jag blir nästan sjuk av avund när jag ser alla lökarna.Där hade jag inte haft något emot att vara med.Anita

  SvaraRadera
 2. Amaryllis ... dessa underbara blommor. Något av det bästa med julmånaden. Fast i år har jag för första gången prövat att vinterförvara för att plocka fram i vår. Ska bli spännande att se hur det går.

  SvaraRadera
 3. Underbara Amaryllis! jag kämpar för att få mer än blad från fjorårets lök =§ Inte helt enkelt.. den förstår inte fast jag tjatar. Ha en fortsatt bra dag / gittan

  SvaraRadera
 4. Oj, du frestar idag, jag hade tänkt att låta bli dessa ögonfröjder i år, men nu är jag inte längre riktigt säker på den saken :)
  Amaryllis som snitt är ju enkelt fixad som julblomma, men odlarglädjer uteblir :)
  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 5. Oboy, ja det finns verkligen många fina- inte bara de där röda vanliga jag minns från min barndom... Jag hade min första förra året (och den lever fortfarande) och har nu utökat samlingen med ytterligare två. Kanske man skulle ha någon till...

  SvaraRadera
 6. Tack för din gulliga kommentar inne på min blogg, det värmde! Och nu vet jag att blomman heter Penstemon - vad bra, jag glömde det redan när jag kom hem från torget där jag köpte den, då det inte fanns någon etikett, och minnet är ju som bekant bra men kort...=) Vi får väl se om den överlever vintern!

  Amaryllis ja, de är verkligen underbara. Ställde undan ett par i fjol, men satt aldrig ut dem i trädgården över sommaren,hm undras om det kan finnas nåt liv i dem ändå...

  SvaraRadera
 7. Tänk att du alltid bor på rätt ställe!
  Vilka kraftiga lökar.
  Kommer ihåg när jag var på Azorerna, där växte den vilda Amaryllisen i alla trädgårdar.

  SvaraRadera
 8. Vid dessa tillfällen saknar jag storstan...
  Måste ha varit kul att välja!
  Karin

  SvaraRadera
 9. Nublir jag vansinnigt sugen på riktigt många amaryllislökar!/ Anja

  SvaraRadera
 10. Håller med Anja. Men jag vet att jag måste låta bli, när man har "småbarn" som är uppe och flänger i fönstren så är det ingen idé att skaffa fina blommor. Hoppas du tar många fina bilder så jag kan njuta av dom istället.
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 11. Ingen jul utan amaryllis. Själv fick jag en 'Double Dragon' i kväll, en uppmuntran för att vi fixar på Kärleksstigen.

  SvaraRadera
 12. åj, finns det så många,
  för mej duger vanliga billiga röda..

  SvaraRadera
 13. Duktigt att bara komma hem med två... Fjoråret var ett bottennapp för mej. De jag köpte på postorder blommade först till påska (nästan). Känns ibland väldigt osäkert med postorderbeställningar.
  hej hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 14. Amaryllis kan man ha några stycken av, gärna så att de inte blommar samtidigt utan med lite spridning.
  Min favorit är vit med en smal röd kant runt kronbladen, vad det heter har jag ingen aning om ;)

  SvaraRadera
 15. Just nu bor jag på fel ställe känns det som.

  Du visar väl mera sen?
  Annika

  SvaraRadera
 16. Oh gosh... I never get my amaryllis to bloom at the right time... mine are still in green. Great shot of all the waiting bulbs. Thanks for the link to the fab. photographer... makes me feel a bit low though... as they are so fantastic! I can dream to get better equipment someday. Carol

  SvaraRadera
 17. Hade gärna åkt dit, kikat lite och köpt ett gäng om det inte vore så långt.

  SvaraRadera