tisdag 17 november 2009

I ur och skur

Nej, nu får verkligen solen titta fram ett tag. Det har regnat och regnat - och regnat de senaste veckorna så nu räcker det, tycker jag. Trodde ett tag, att vi skulle slippa en repris på förra höstens ideliga regn. Oktober började ju riktigt bra. Men det blev ungefär lika dant i år igen, bara det att regnen kom litet senare. En tröst i det hela, om än klen, är iallafall att man slipper vattna rhododendron och annat vintergrönt. Så synd, att jag redan gjort det!


Vid Säbysjön, som är en av Sveriges litet mer berömda fågelsjöar, var det tyst och stilla.

På tal om "I ur och skur". Läste att ordet "ur" härstammar från ordet "yr" eller "yra". Uttrycket betyder alltså i yrväder och skurväder. Ungefär så. Så nu vet man det! Men detta gör ju en inte saken så vidare värst bättre!

26 kommentarer:

 1. Kul!. Gillar "yrväder och skurväder" - härligt uttryck!

  SvaraRadera
 2. Samma grå-väder här uppe i norr. Det är så ofantligt trista och mörka dagar. Snart är det dags för alla möjliga och omöjliga ljusslingor i buskarna och det lyser upp tillvaron i alla fall :)
  Snygg bild med drypande våta alkottar.
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 3. Ur och skur var rätta orden, känns som det har regnat i flera veckor. Kanske aldrig mer behöver vattna i trädgårn. Men trots förra höstens rikliga nederbörd torkade det snabbt upp i våras. Undrar när vintern kommer, i februari-mars, hemska tanke.

  SvaraRadera
 4. Men du fick ju en fin bild trots ur och skur. Anita

  SvaraRadera
 5. Vackert vid sjön, kottarna är så fina trots eller kanske tack vare "skurväder". Tror inte riktigt på´t men det lär ska lysa en liiiten sol här på lördag:) Den som lever får se. Jag kommer inte ens ihåg hur måna dagar det regnat nu, känns som en evighet. Botemedlet ikväll för min del blev en flykt till mina sommarpelargoner:)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Jag tröstar mig också med att jag slipper vattna :) :) men usch vad trist det är med allt gråväder, det är ju aldrig ljust :( :(

  SvaraRadera
 7. Jo, nu är det bedrövligt väder med regn mest hela tiden... I och för sig varmt, vi har runt 10 grader, men till vilken nytta när det inte finns något ljus? Nåväl, det blir väl snart vår.

  SvaraRadera
 8. Nej, hopplöst känns det faktiskt. Jag hann aldrig kratta klart och nu häller det ner varenda dag. Det finns visst väder som det inte finns kläder till! Vacker bild fick du i alla fall.

  SvaraRadera
 9. Regn är vackert, i alla fall på bild!
  Alens kottar är en favorit intagarkvist.

  SvaraRadera
 10. En bild som förmedlar känslan av hösten mycket bra. Det där blöta... Ljuset. Stämningen.

  /Mats

  SvaraRadera
 11. Så mycket regn har vi inte fått även om det varit väldigt grått. Nänä, jag klagar inte på för lite nederbörd, jag är fullt nöjd =) Blåsigt däremothar vi haft, men det hör ju den skånska hösten till. Då är det skönt att man kan välja att stanna inne i den goa värmen :P

  SvaraRadera
 12. Hej Ruben.Halkade in hos dig via Secret Gardens blogglista.Fin blogg du har och härliga bilder som man kan njuta av och känna inspiration.Detta gråa väder börjar sakta tära på mig som annars gillar ruskväder.Vi får tända ljus och filosofera.hälsning Anna

  SvaraRadera
 13. Vacker bild som alltid. Idag såg jag soluppgången (det gjorde min dag) men sen har solen visst gömt sig.
  Karin

  SvaraRadera
 14. Och då kom då regnet jag inte saknade! Vad menar du med en händig man? På de sista två bilderna är det ju jag som är i full action "lol"

  SvaraRadera
 15. speciellt på den sista bilden(jag som knappt kan klättra upp på en stege utan att få svindel)

  SvaraRadera
 16. Vem har sagt att november inte är vackert..

  SvaraRadera
 17. Var tog min kommentar vägen?
  Mmm får väl skriva en nyg.

  Samma här Ruben vattnade upp min växter för vi hade det så torrt ett tag.
  Nu lär de ruttna...
  Vacker bild igen!!!
  Här stormar det just nu så allt flyger omkring ute i trädgården.
  Hoppas bara att mitt äppleträd klarar sig.
  Ha de gott
  Annika

  SvaraRadera
 18. Tittar in här och gläds åt fina foton. Så roligt med alla trädgårdsbloggare, visste inte alls ni var så många och så kan jag se platser och foton där jag själv varit under livets gång, och känna igen mig. Hittade dig och andra via "slottsträdgårdsmästaren", tack för titten.

  SvaraRadera
 19. Själv har jag inte vattnat mina rhododendron så här är regnet välkommet, just där, men på andra ställen så blir det vattensjukt så där kan det minsann få vara uppehåll. Tänk om man kunde beställa regn i olika delar av trädgården, det vore något det. En sak vet vi i varje fall, efter regn kommer solsken så det gäller att hålla ut.

  SvaraRadera
 20. Hej!
  Regnar gör det idag med. Gårdagen lämnade 31 mm efter sig. Inte ens hästarna ville var ute. Dom stod kvar vid stalldörren och gnäggade och ville in igen. Antagligen vill dom vara inne idag med.
  Det känns som om det är blötare i år, fast jag vet att regnade mycket mer förra året. Vattnet rinner inte undan längre.
  Jag hoppas att det ska bli sol efter regnet.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 21. Nä, jag håller med. Nu känns det som om det regnat tillräckligt. Det kunde väl vara sol åtminstone var tredje dag. Bara så att man får lite återfyllning i energidepåerna...

  Vilken fin bild från Säbysjön.
  /IET

  SvaraRadera
 22. Riktigt vacker novemberbild. En liten tröst i det våta mörkret.
  Här i Bohuslän öser regnet också ner, och vi har haft hela tre soltimmar hittills i november...

  SvaraRadera
 23. Hej Ruben!
  Skall se om jag får iväg lite äpplen till dig.
  Vill inte komma i TV.
  Skicka din adress.
  Risken är förstås att det blir smulor men då kan du ju ha det i filen.
  Du är så underbar med dina kommentarer jag lever flera dagar på dem.
  Annika

  SvaraRadera
 24. Jo, fast när du visar en så fin bild tycker man ju samtidigt att det är rätt vackert i november...

  SvaraRadera
 25. So sorry you are getting too much rain Ruben! Your photo is great at capturing the feeling you describe. Lovely ... even if too wet for you. Enjoy your weekend may the sun shine through. Carol

  SvaraRadera