fredag 27 november 2009

Mossigt

Det här skogspartiet skulle jag inte ha något emot att ha i ett hörn i trädgården. Naturen kan! Tidningen Hemträdgården har i senaste numret några artiklar om hur man satsar på mossa i sin trädgård. Kanske något att ta till sig, åtminstone på vissa skuggiga partier av gräsmattan. Då är det till exempel blåmossan, Leucobryum spp som man ska satsa på. Den kan bilda ett väldigt vackert mjukt underlag.

HÄR finns bra information med bilder av våra vanligaste mossor.


På bilden ser vi mossa med det egendomliga namnet Cypressfläta, Hypnum cupressiforme. Den mossan används kanske mest som bas vid kransbindning. För att hjälpa naturen att återhämta sig efter att man tagit mossan i naturen, ska man ta en tuss mossa och gnida in stenen med denna.

23 kommentarer:

 1. Ja, mossa är underskattat i vanliga trädgårdar. Vi har nästan ingen mossa i vår gräsmatta, men skulle gärna haft det.

  SvaraRadera
 2. Underbart, precis så ska det se ut, jag har kämpat flera år på mitt berg.. Jag är medlem i mossornas Vänner (inget skämt :). Och min favoritbok är en japansk... mossbok.
  Ha en riktigt mysig första adevent,
  kram.

  SvaraRadera
 3. Moss Gardening, heter boken.

  SvaraRadera
 4. Älskar mossa!!!
  Hos mig växer mossan otroligt snabbt och det gillar jag.
  Super fin bild som vanligt.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 5. Oerhört vackert. I senaste numret av Hemträdgården finns flera artiklar om mossa.

  SvaraRadera
 6. A landscape of its own... beautiful ... I love the gray color of the rocks with the moss green. Funny I just took some images similar next to a water fall. Have a great weekend Ruben. Carol

  SvaraRadera
 7. Vackert Ruben! Även jag är tokig i (rätt sortens) mossa. Tack så mycket för mosslänken - jag kan generande lite om dem./Anja

  SvaraRadera
 8. Bara tokälskar mossa. Har alltid gjort det. Spännande med namn på sorterna. Men Cypressfläta verkar väldigt långsökt. Hm! Ha en riktigt skön första advent!

  SvaraRadera
 9. Ja den naturliga naturen är ofast den vackraste trädgården. Jag älskar mossa!! Det jäkliga är att det gör tydligen fåglarna också!!! Jag har placerat mossa vid min bäck, dammen och min anlagda källa i trädgården men Fåglarna hackar sönder den! Antar att de letar efter ätbara småkryp och i jakten på dem totalslaktar de min vackra mossa! Värst är det på sensommaren och hösten när ej stationära fågelflockar våldgästar min trädgård och ger sig på mossan. Måste bli något frenetiskt grupptryck i dessa flockar för mossan finns inte kvar efter dessa attacker. Men även annars på sommaren hackas mossan sönder. Jag får lägga nät över...och HUR kul är det??!! Att det alltid ska vara något som ställer till det...jag vill ju bara ha det fint i min trädgård! :)

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 10. Krävs det inte sur jord också? Här är så kalkhaltigt att det inte finns ett uns mossa, däremot har vi både alger och några slags lavar! De senare kan vara rätt fina, de växer på trappsteg och tegelmurar och liknande.

  SvaraRadera
 11. Jag trodde inte man behövde plantera mossa. Här växer det så bra ändå på stenar och murar. Och i gräsmattan men där vill inte min gubbe ha det.Bilden är jättefin. Jag väntar bara på att se ett troll sticka upp bland stenarna.Ha de gott i helgen.Anita

  SvaraRadera
 12. Trevlig blogg! Hit återkommer jag gärna. :-)

  SvaraRadera
 13. Mossa är fint...och man bör titta nära ;)

  SvaraRadera
 14. Jättevackert! Jag orkar inte att kämpa mot mossan. Den finns överallt, trots kalkhaltig jord.
  Karin

  SvaraRadera
 15. Visst är mossor underbara! Jag har faktiskt gjort ett halsband som heter Björnmossa!Ha en fin helg//Eva

  SvaraRadera
 16. Jag har inte riktigt förstått det där kriget mot mossa som många bedriver. Det är ju härligt mjukt och har så underbara smaragdgröna färger....
  Finns det något vackrare än en mossig gammal sten? Eller många, som på ditt fina foto... =)

  SvaraRadera
 17. Mossa är verkligen vackert (på rätt plats) Av någon anledning gör den sig inte lika bra på mina trädgårdsgångar, men den trivs bra! =) Ha en fin advent / gittan

  SvaraRadera
 18. Ruben, jag ber om ursäkt. Igår var min dator knappt användbar, därav många sparade inlägg...
  Karin

  SvaraRadera
 19. Min trädgård lider ingen brist på mossa, bildas väldigt snabbt. Men det passar inte överallt, på vissa ställen tar jag bort den.
  Ha en fin första advent!

  SvaraRadera
 20. Den där rosenbryumen, fantastiskt. Tänk om man kunde fått använda den i sitt adventsarrangemang.

  SvaraRadera
 21. Mossa har alltid trivts bra i min trädgård, lite för bra ibland Att ha ett stenparti, som den i naturen på din bild, vore inte dumt. Har själv läst det intressanta reportaget i Hemträdgården.

  SvaraRadera
 22. Åhh vilket fint foto... Jag älskar mossiga stenar, de är så fina och pryder varkligen sin plats i skogen.
  /Maria

  SvaraRadera
 23. Ja, vilken tur att den tid är förbi då all mossa skulle bekämpas!

  Mina svärföräldrar i Värmland-numera borta- gjorde sig en liten extra inkomst varje år genom att binda mosskransar till gravdekorationer. De kallade det för môôsing...ja, på värmländska alltså... och det var en årlig procedur med insamling och kransbindning på källargolvet.

  Mossa och blåbärsris och gamla murkna trädstammar, visst kan man känna doften!

  SvaraRadera