torsdag 20 maj 2010

Den bistra sanningen

Nej då, inte undgår jag rådjuren inte!!! De är faktiskt en stor plåga här, och faktiskt mycket värre än en och annan mördarsnigel. Jag är helt enkelt tvungen att bura in mina tulpaner, och annat också för den delen! Det här nätet har jag köpt på rulle på Bauhaus, och sedan klippt och fogat ihop som en kub (delarna är ihopfogade så att de går att vika ihop till ett platt "paket" när de inte används). Jag tor jag har ett tiotal burar i olika storlekar, och de åker bara av vid vissa högtidliga tillfällen, som t ex fotografering för bloggen he he. På den här bilden syns de ganska tydligt men det beror litet på ljuset. Ibland ser man dem nästan inte alls, utan de smälter in i omgivningen ganska bra.


En sanningsenligare bild än den på förra inlägget.

28 kommentarer:

 1. Oj då...inte kul med rådjur.
  Men ändå kan jag tycka att det är lite fint med buren....och defenitivt finare med bur än med avknipsade tulpanerna.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det där blir verklighet så småningom hos mig. Rådjuren har på vintern bott i min häck, så mycket rådjursskit har jag aldrig sett förr!! Ännu har de antagligen inte kommit på tanken att smaka på mina tulpaner, bara buskarna har varit goda. Bävar för den dagen då de inser att perenner också är goda... Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 3. Ajaj - men om man tar på sig andra glasögon kan man tycka det är konst. Inburade listiga tulpaner, istället för skyddade stackars små tulpaner ;)

  Jag tycker skydden var ovanligt snygga, värre har man ju sett ;)

  SvaraRadera
 4. Jag har inte kunnat ha tulpaner alls de senaste 20 åren, men njuter nu stort av att bo mitt i samhälle där rådjuren inte verkar göra stor skada alls.
  Det blev iallafall fantastiskt fint i din gräsmatta. Härliga svala färger.
  /IET

  SvaraRadera
 5. Klart man gör allt för att få ha vackra tulpaner i fred! Det var ändå en snygg bur tycker jag! Rådjuren var inne i min trädgåred och åt lite tulpaner, för första ggn. Som tur var har dom inte kommit tillbaks och nu blommar en massa tulpaner hos mig!
  Ha en fin dag! / Irene

  SvaraRadera
 6. Oj, men en effektiv lösning! Här är sorkarna tulpanernas fiende, ett år satte jag hundra lökar som jag hade använt på en utställning, i dag sex år senare finns 1 kvar..ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 7. Åh men Ruben! jag som var så lycklig för din skull, som verkade slippa Rådjuren. Så sorgligt. Men minsann har du ju inte kapitulerat utan sätter hårt mot hårt,-) Tänk att nu ska jag ut och hägna in de ljuvliga knopparna....

  SvaraRadera
 8. Bra lösning du kommit på, och snyggt blev det ju också.

  Tulpanerna är man rädd om!

  Ha en skön dag.

  SvaraRadera
 9. Härligt inlägg!
  JAg flinade för mig själv när jag såg det...inte för att vara elak utan för att jag har OCKSÅ en bur! :) Över min lilla våtmark. Mossan får inte vara ifred för fåglarna, de hackar sönder den i jakt på ätbara kryp.
  Mossan runt bäcken och alla andra mossiga stenar har jag inte hägnat in...och nu är det knappt nån mossa kvar.
  Det är tråkigt när man måste ta till instängsling. Över dammen måste jag ha ett nät också annars tar skraken mina koiar...nätet är det värsta av allt. Jag har med tiden blivit en äkta Skrakhatare.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Snygga tulpaner, jag försökte lägga barnens hockeymål över tulpanerna, men för sent..

  P.S.
  Vill du ha recept på rådjur, gott.

  SvaraRadera
 11. Näe.... Men du verkar ju hittat en lösning i alla fall. Gillar buren - verkar smart. Vad gör man inte för att få uppleva tulpanprakten? Alternativet känns tråkigt, fattigt och färglöst. Har haft besök av rådjuren hos mig för första gången i år. Är helt orutinerad. Har sådan där doft på pinnar runt tulpanerna samt att jag försökt stängsla in de största rabatterna. Men inte alla ställen.... Kanske måste tillverka burar av något slag till nästa år - bra tips! Jag tänker HA tulpaner - därmed basta.....

  Ha' det så gott!

  23° ute nu - galet men skönt!

  /Charlotte

  SvaraRadera
 12. EN prydlig lösning har du hittat - och vi uppskattar ärligheten! Men visst är det tråkigt ändå, att du ska behöva läsa in dina blomster för tulpannarkomaner!

  SvaraRadera
 13. SNyggt!
  Ska genast införskaffa sådant nät, så många möjligheter till användningsområde:-)

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 14. Jag har också burar, runt träden som överlevde vinterns härjningar. Nu slår min japanska lönn ut innanför nätet...
  Karin

  SvaraRadera
 15. Vet du det ser riktigt stylat ut!!!

  SvaraRadera
 16. Tulpaner är gott, he he.
  Vi har en lammunge som rymde två gånger i förrgår och bägge gångerna återfanns hon i jordgubbslandet.
  Jordgubbsblad är jättegott, he he.

  SvaraRadera
 17. Fängslande skönheter, eller kanske fängslade:)

  Ha en fin fredagkväll

  Rebecca

  SvaraRadera
 18. Hihi.. jag blir så full i skratt :)
  Jag tror jag ligger ett år efter dig! I höstas planterade jag lökar i krukor som du gjorde för ett år sedan. Mina blommade fint i krukorna i år - som dina gjorde i fjol. Häromdagen planterade jag ned de halvt utblommade tulpanerna i rabatten (fick ju se dem blomma utan att rådjuren åt upp dem) - som du gjorde i fjol :)

  Summa kardemumma är att jag nästa år, får njuta av tulpaner i min rabatt, klädda med stålnätsbur!! Det du!

  Har nu läst din test av anemoner så nästa år, är det jag som odlar anemoner! Himla tur att jag har din blogg att läsa Ruben, lär mig så mycket :)

  Kan ju hälsa från Tovsipporna att de mår alldeles förträffligt och har t.o.m förökat sig :)

  Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 19. Fyy...på rådjuren! Jag skulle bli oerhört ledsen på att hålla mina tulpaner inhägnade när de blommar som bäst, men, men... de små fyrfotingarna finns även i mina trakter, men ännu inga spår av angrepp på växter, BARA haren och det räcker till!

  Vackra tulpaner!
  Hoppas du klarar kampen mot rådjurens framfart i din trädgård.
  Trevlig Pingstdag!/ Bea

  SvaraRadera
 20. Hejsan Ruben!

  Egentligen helt otroligt vad en skicklig hantverkare kan åstadkomma! Alltså - jag kan tänka mig att ha en sådan bur (inte behöver jag den för rådjuren- de är utestängda från vårt gemenskap för länge sedan!)- gärna lite rostig, för att lyfta fram någon växt i rabatten! Du är ju jätteduktig Ruben! Buren är alltså väldigt fin!/Anja

  SvaraRadera
 21. Himla bra idé. Och faktiskt riktigt snyggt.Ha det gott!

  SvaraRadera
 22. Vilka läckra färger på tulpanerna.

  SvaraRadera
 23. Snygg tulpanbur!
  Och tulpanerna är helt underbara.
  Mina vita purissimatulpaner har blommat färdigt just idag, men de har glatt oss ovanligt länge i år.

  Förra året minns jag att jag såg ett gäng med Carnaval de Nice-tulpaner på din blogg och blev helt betagen, men jag lyckades inte hitta dem när det var planteringssäsong. Som vanligt väntade jag för länge och det blev sen plantering med extraprislökar.

  Men då blev det desto fler istället.

  Glad pingstdag!

  SvaraRadera
 24. En mycket snyggt byggd bur och väldigt vackra tulpaner. Jag känner väl igen problemet. Jag har hägnat in hela tomten (har ju som tur är inte så stor tomt). Men jag hade missat en liten glipa. Där trängde sig en råbock in och mumsade på mina tulpaner. Som tur var hade inte knopparna kommit så dom blommade ändå, om än med stympade blad. Nu är även den glipan tilltäppt och rådjuren kommer inte längre in. Dom står utanför staketet och slänger lystna blickar på mina, nu blommande, tulpaner.

  Njut nu av dina tulpaner i bur och ha en riktigt skön vecka.

  SvaraRadera
 25. Jag köpte min White Cap på nätet hos Pionexperten.
  De har fantastiska pioner där.
  Linda

  SvaraRadera
 26. Det är få förunnat att ha sådana stora, vilda djur in på husknuten och i den egna trädgården! Exotiskt. Jag kan dock förstå frustrationen när de äter upp planteringarna, och de där burarna såg ju ändamålsenliga ut.

  SvaraRadera
 27. Smart idé! Faktiskt vackert också - som en slags installation:) Underbara färger och vilken bonus att de blommade lika fint igen.
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 28. Alla sätt att lura rådjuren är bra. Vi bloggare tar väl ändå mest tjusbilder och visar inte så ofta våra knep, som vi kanske borde?
  Allt gott,
  Eva

  SvaraRadera