fredag 21 januari 2011

Trädgården och Konsthantverket

Ett helt fantastiskt evenemang under Kulturhuvudstadsåret 98 i Stockholm var Trädgården och Konsthantverket. Det har etsat sig fast i minnet som den största trädgårdshändelsen jag varit med om, och jag tänker, att dess make lär jag aldrig mer få uppleva. Åtminstone inte i Sverige och knappast någon annan stans heller.

Konsthantverket hade en framträdande roll och utställningen var totalt befriad från kommersialism.  Utställningen pågick under hela sommaren ute på Djurgården, närmare bestämt vid Rosendals Trädgård och Waldemarsudde.

Jag besökte utställningen vid två tillfällen, och nu ångar jag bara, att det inte blev fler gånger.  Enligt uppgift kostade loggan 400.000 kronor, så nog fanns det resurser!

Jag har några (jag hade ingen digitalkamera på den tiden)  pappersbilder som jag scannat in så kvaliteten är inte den bästa. Tyvärr var man rätt så sparsam med fotograferandet på den tiden så det är verkligen många motiv som saknas för att ge utställningen rättvisa. Dock återkommer jag med mer bilder en annan gång!

Betongbord av Per Ranch.

I utställningen ingick elva idéträdgårdar och jag börjar med Rosendals Trädgårds bidrag, TÄPPAN. Ansvarig för denna var Lars Krantz i samarbete med bland andra Sam Stigsson och Anders Burman. Idén bakom trädgården beskrivs så här i boken Trädgårdsmöten på Rosendal: Livsrum, livets verkstad eller det förlängda vardagsrummet. Att kunna slå upp dörren mot trädgården och känna elementen svepa in som livsluft. Dofterna, det daggiga gräset, fågelsången och fjärilsfladder blandas med längtan efter vattenstänk och mogna frukter.

I växthuset kunde man sitta och njuta av denna soliga utsikt som förstärktes av fönsterdekorationerna.

Trädgården hade till och med en egen hönsgård.

Mangold och annat gott i köksträdgården.

19 kommentarer:

 1. 98...då hade mitt trädgårdsintresse bara börjar ;)
  Jag blev väldigt förtjust i betongbordet...men det är nog inte så lätt att göra de där benen...men bordsskivan......hmmmm....
  Ha en bra helg ;)

  SvaraRadera
 2. Oh ja - så väl jag minns det. Vilken upplevelse det var. Tillhörde en av mina tidiga aha-trädgårdsupplevelser. Så mycket häftiga idéer, vackert genomfört, ja allt var faktiskt toppen som jag minns det. Jag kommer ihåg det särskilt eftersom jag gick omkring där med stor och tung mage - födde Alice i juli samma år. Tiden går, nu börjar hon snart högstadiet!
  Allt gott,
  Eva

  SvaraRadera
 3. 98... det var där mitt intresse började, eller rättare sagt det var då jag upptäckte att man kunde "gräva ner" sin sorg i trädgården. Men jisses vad det trädgårdslandet ser välmående ut! Nu längtar jag ju efter att få plantera ut grönsaker jag med!!! Ha en fin helg / gittan

  SvaraRadera
 4. Så trevligt det ser ut, det borde man ju ha besökt! Men jag känner igen det vackra växthuset från tidningsreportage och den undre bilden från boken Trädgårdens rum! /Katarina

  SvaraRadera
 5. Detgick ju alldeles utmärkt att scanna in fotona.Och tur för oss som fick en chans att se utställningen.Man skulle ha fler tillfällen att få uppleva så fina trädgårdar.Ha de gott i helgen. Anita

  SvaraRadera
 6. Jag var där och minns utställningen med glädje, bilder har jag i album. Känns som längesen...
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 7. Va? Är det sååå länge sedan redan!!! Himmel! Jag hade gissat att det sisådär 4-5 år sedan:)
  Kul att du hade litet bilder, trots allt!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 8. -98 bodde jag i Danmark i Köpenhamn, odlade mina balkonger och längtade bort till en trädgård på marken.
  Åh så fint det ser ut, just som något jag skulle tycka om, förstår att du fortfarande tycker detta var bra!
  ha en skön helg/Sophia

  SvaraRadera
 9. Härligt och inspirerande med trädgårdsbilder även från - 98 de håller än!
  Köksträdgården var enormt vacker och vilket ljus!!
  Ja, ja, om sådär ett halvår kanske vi har en liten aning av våra egna gröna oaser :)
  Ha en trevlig helg! /Bea

  SvaraRadera
 10. 1998.. jisses, det var inte i går :) Funderar på vad jag gjorde då, var nog mitt uppe i mittemellanbarnsåldern och allt därtill och hade nog inte så stort trädgårdsintresse - fast hade jag sett utställningen, så hade jag säkert fallit pladask för vackra växthuset och trädgårdskänslan :)
  Bordet var verkligen en kul ide, liknar "stilen" som är idag, med lite loppiskänsla i trädgården - undra om de var före sin tid i trend, kan ju ana en medelhavsträdgård :)
  Tack för titten och hoppas resten av inskanningen gick lika bra :) Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 11. Det där växthuset kommer jag ihåg att jag sett på bild förut, det är så grymt snygga glasdekorer ! Gillade formen på hönsgården också.
  Önskar dig en skön helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 12. ...ja just det, var det inte då man snubblade över blåa klot överallt, eller dom kom kanske som en våg efteråt.
  Svaga minnen väcks till liv.

  SvaraRadera
 13. Så vackert, det skulle man ju velat sett!
  Konstigt att jag inte var där, jag har bara ett svagt minne av att jag var på platsen en sommar och tittade på "något". Kan ju inte varit den här utställningen, den hade man ju kommit ihåg!
  Men just -98 var det mycket saker på gång (bl.a. åkte vi till Gotland 4 dagar i början på sept för första gången) så man får väl skylla på det.

  SvaraRadera
 14. Ohh _Ruben -98 hade jag inte ens en trädgård och ännu mindre en kamera. Detta förstår jag var en upplevelse. Så mycket fint och verkar vara fanstastiskt ordnat.
  Man satsar alldeles för lite på sådant här idag. Finns för lite pengar verkar det som.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 15. Hej Ruben, ser att du har en bild från Rosendals Täppan med kalkstensgolvet Gotlantika som jag har formgivit. Roligt! Jag undrar om du skulle kunna tänka dig att låta mig använda din bild i en presentation av golvet? Jag har nästan inga egna bilder från Rosendals Täppan trots att jag är inblandad i gestaltningen. Det är som du säger före digitalkamerornas tid... Vänligen Karin Tyrefors

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vilken tur att jag kollade bloggkommentarerna, vilket jag inte gör så ofta numera.
   Du får gärna använda bilden. Den som visas på bloggen är beskuren, så om du vill ha originalbilden, kan jag scanna in den åt dig. Maila i så fall din mailadress till rubensrabatter@gmail.com så mailar jag över den.
   Tack för att du frågade.
   /Ruben

   Radera
 16. Tack Ruben, jag mailar dig! Vänligen Karin

  SvaraRadera