måndag 31 januari 2011

Att vandra i ett linfält

Det var helt enastående vackert, att få vandra igenom ett linfält. Här är linet precis på väg att slå ut i full blom! Vilken trädgårdsutställning bjuder på ett sådant överdåd? Jo, naturligtvis Trädgården och Konsthantverket som visades under Kulturhuvudstadsåret 98.


Linfälten vid Rosendals Trädgård. Bilden är klickbar.

I bakgrunden ses en annan av idéträdgårdarna. Den hette NÄRMANDE - en labyrint av sälg. Här var det meningen att man skulle få samma känsla som när man var barn, man skulle känna sig liten i förhållande till växterna. Men även om, eller SÄRSKILT om man var barn, var denna labyrint väldigt populär! Tyvärr har jag ingen annan bild av den idéträdgården.

Rostigt konstverk som gjorde sig väldigt bra i linfältet.
Vet ej vilken konstnär som gjort den.

I kanten av linfältet, där skogen tar vid, hittar vi Julie Tolls idéträdgård PLATSENS ANDE. Julie Toll kommer från England och har kammat hem ett otal priser, bland annat vid Chelsea Flower Show.

"Besökarnas ansikten var en
syn för gudar".

"I den mörka lägre dammen låg vad som såg ut att vara enkla, mossbelupna stenar i vattnet. Så fick de plötsligt liv och blåste tyst ut vit ånga i den stilla luften. Thomas och Annikas omsorgsfullt utformade bollar av hönsnät med kompost och mossa vilade på underlag i vattnet och var kopplade med rör till en tidsinställd rökmaskin i närheten, Besökarnas ansikten var en syn för gudar". (Julie Toll ur boken Trädgårdsmöten på Rosendal).

Mosskuddar av Thomas Nordström och Annika Oskarsson. Bilden är klickbar.

Rökmaskiner var något helt nytt vid den här tiden.

Som ni märker,  använder jag  understundom citat från boken Trädgårdsmöten på Rosendal. Den boken kan inte längre köpas i bokhandeln, så jag hoppas att det är okay med citaten. Ni som ännu inte har läst boken rekommenderar jag att söka den på Biblioteket. Om inte annat, så för Sven-Ingvar Anderssons kapitel, som är otroligt humoristiskt och trevligt skrivet.

Han berättar bland annat om sin tveksamhet att åta sig ett projekt av det här slaget. Som erfaren i gebitet visste han, att det var mycket som kunde gå fel. Trädgården fick namnet SKIMMER. Men .... nu dags för nästa citat.'

När pricken får bestämma!

"Då bestämde sig pricken bakom örat för att det skulle bli en cirkel av unga silverpilar inskriven i 10-meterskvadraten - en utsökt genomskinlig teckning av Botticelli med Dantes älskade Beatrice på väg upp i sjunde himlen genom en cirkulär äng hade snuddat min tillvaro. Härigenom skulle en evig sommars skimrande ljus stråla i viktlös kontrast till vedstapelns mossiga tyngd längst den ena sidan. Den motsatta sidan skulle skärmas av genom en genomlyst glasvägg som i en veranda från Strindbergs Kymmendö". (Sven-Ingvar Andersson ur boken Trädgårdsmöten på Rosendal).

Glasbägare av Gunilla Kilhlgren. Bilden är klickbar.
Alster av konstnären Gunilla Kihlgren har jag tidigare visat  HÄR!

"Jag blev till slut också så självsäker att jag tyckte att jag hade gjort ett trädgårdskonstverk. Kanske mitt enda. Det var bra att jag hade låtit mig övertalas till att medverka". (Sven-Ingvar Andersson ur boken Trädgårdsmöten på Rosendal).

15 kommentarer:

  1. Moi Ruben!

    Du bidrar med mycket inspiration genom dina val av bilder.Det är också härligt att läsa de valda texterna - som poesi!
    Själv är jag 'jättepoetisk' utan att kunna skriva något...!Anja

    SvaraRadera
  2. Underbara bilder och vilken poesi! Egentligen är det konstigt att jag - som egentligen är väldigt prosaisk - gillar det, men tydligen slår det ann något inom mig.

    SvaraRadera
  3. Linfält så underbart, njuter av ditt inlägg.
    kramiz//kullervilla

    SvaraRadera
  4. Nu skall jag ge dig en komplimang; Du skriver väldigt vackert.

    Linfält, särskilt sida vid sida med gula rapsfält, är en fin färgkombination, som man kan se på bl.a. västgötaslätten ibland.
    Men.. armeringsjärnen i det förra inlägget, tycker jag skall vara under jord :)
    Eivor

    SvaraRadera
  5. Hoppas du är rätt kläder, jag köpte linkläder i Finland..

    SvaraRadera
  6. Vilka härliga, inspirerande bilder!
    Ha det bra
    /Helen

    SvaraRadera
  7. Sven Ingvar Andersson är en stor favorit hos mig. Linfälten är helt fantastiska, jag förstår att detta etsat sig fast hos dig Ruben. Förresten om man vill se stora linfält ska man åka till Normandiet de odlar massor av lin förutom äpplen:-)
    ha det fint/Sophia

    SvaraRadera
  8. Vackert!! Det där linfältet skulle man velat gå igenom... Det rostiga konstverket i fältet gillade jag med sin spretiga men ändå skira uppenbarelse. Passar liksom till det fina linet...

    Jo du.. dom där papperskorgarna är användbara till mycket... Har massor..... :-) mestadels svarta dock.

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  9. Aha, är det så man tänker fram ett trägdårdskonstverk, Botticelli och Strindberg!! Dante och Edvard Munch ska man kanske lägga åt sidan då!
    Instämmer i kören - underbart linfält.

    SvaraRadera
  10. Vilket underbart inlägg! Jag läser och njuter. Nu ska jag gå tillbaka och titta på bilderna en gång till:) Tack för fin inspiration!

    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  11. Åh, ja, det var underbart fint med linet. Jag skulle vilja se den utställningen igen!
    Nanna

    SvaraRadera
  12. Underbart Linfält....å FINA bilder :)
    ha det gott
    Håkan

    SvaraRadera
  13. Man kanske skulle bli linodlare? Då skulle man få vila ögonen på dessa fält hela sommaren. Hmm... värt att tänka på. Hälsningar från Seattle, Liisa.

    SvaraRadera
  14. Mycket vackert och inspirerande!
    Ha en fin dag! /Bea

    SvaraRadera
  15. Lustigt av vi skrev på samma gång och därtill ser jag det blev komm, nr; 14 hos båda :)

    Jo, Fjärilslavendeln har mått förträffligt tillsammans med Pelargonerna i min Ateljé, med +8-9 grader.
    Det var bara ett försök som utföll väl! / Bea

    SvaraRadera