måndag 24 januari 2011

Alexander Puschkin

Någon gång i oktober planterade jag tre av mina tulpanlökar i kruka för att driva inomhus. Det var tänkt, att de skulle blomma till nyår ungefär. Jag skrev om det hela HÄR! Nå, hur gick det? Efter att lökarna fått rota sig under 10 veckor var det dags att ta fram krukan i ljuset. Jag kanske ska nämna, att det var tre olika sorters tulpanlökar i krukan, tyvärr märkte jag dem inte, så jag vet inte vem som var vem.

Den ena hade verkligen slagit rot, så kraftigt, att hela löken rest sig ovan jorden. Den tulpanen växte snabbt och det blev stora blad, ja den till och med producerade ett ganska så stort barn, men den blommade aldrig.

Lök nummer två var 'Alexande Puschkin' för det kunde jag se när den började blomma, vilket skedde för bara några dagar sedan. Den gick alltså 4 veckor över tiden, om man säger så ....  Det var en nykomling bland tulpanerna, och glädjande nog, presenterade den sig betydligt vackrare än på förpackningen.

Lök nummer tre är den som fortfarande endast är 6, 7 centimeter ännu så länge. Det är den man ser till höger i krukan. Vi får väl se vad som blir av den.

Alexander Puschkin, namne med den ryske 18-hundratalsförfattaren.

Slutsatsen jag kan dra av denna odling är väl, att det går inte med vilka lökar som helst om man vill driva fram lökar till nyår inomhus. Men vilka sort lökar som lämpar sig bäst, vet jag inte. Är det någon annan som vet?

15 kommentarer:

 1. Det var en underbar tulpan!!!
  Helt sanslöst vacker!

  SvaraRadera
 2. Jag minns :-) Vilken helt underbar tuplan!! Mycket vacker färg. Underbart att ha egenodlad tulpan dessa tider.... Nästan roligare att ha nu än till jul ändå va?!

  Å tack snälla för att du skickade utdraget från boken i oktober, för även jag satte ju några tulpaner ungefär samma tid som du gjorde. Vet du.... jag har ett inlägg på gång om mina vilken dag som helst... :-)

  Ha det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 3. Vilken tulpan och grattis till din egenodling.
  Både låter och ser ut som en konståkare tycker jag.
  Ha en bra dag
  Annika

  SvaraRadera
 4. Ja, där ser man vad olika lökar beter sig.
  Men den som blommar nu är verkligen ståtlig. Tror inte jag sett en snyggare färg på en tulpan, faktiskt.
  Ha det gott!
  Camilla

  SvaraRadera
 5. Så vacker den var. Fint fotat!
  Ha en bra dag

  SvaraRadera
 6. Den var ju jättesnygg! Jag har också tulpaner på gång, men de sticker bara upp några cm än, de vill nog ha lite mer värme innan de blommar. /Katarina

  SvaraRadera
 7. Underbar tulpan och den var värd all möda för sin skönhet.
  Duktig som orkar experimentera och testa olika förfaringssätt!
  Ha en fin vecka! /Bea

  SvaraRadera
 8. Otroligt läcker tulpan, min favoritfärg:) Jag har ännu inte odlat tulpaner inomhus.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig tulpan, den där Puschkin! Satte du några av den ute också?

  SvaraRadera
 10. Min Bäste Herre!
  Säg det som inte fått namn av A.P - åtminstone i Ryssland?!
  Själv har har gjort en kryssning på en fantastisk flodbåt ombord på A.P.!
  Vi började från Rostov vid Don och fortsatte på Volga. Ca 180 mil! Inte en tulpan på kryssningen men kosacker vid Dons stränder och mullbär på en ö vid Volga. Jojomän! Ditt inlägg väcker minnen!
  Jag brukar inte driva tulpanlökar så att jag har inget svar på din fråga.
  Men herreje så snygg A.P-tulpanen är!
  Jag skall absolut inte förnedra mig och tigga eller så ;)) men det kan ju aldrig skada att påpeka att jag inte har en enda av den här tulpanlöken - och jag som ändå har läst så mycket av Alexander Pushkin som barn....suck!/Anja

  SvaraRadera
 11. Väldigt stilig herre, i denna tappningen i alla fall. Har drivit massor med lökar...men...vintern kom lite för fort och de står kvar i det helt igenfrusna växthuset. Själv stod jag utanför och hackade med den lilla mejseln i helgen. Evighetsjobb!!!

  SvaraRadera
 12. Snygg, snygg ! Min älsklingsfärg, får försöka memorera namnet till hösten. Jag trodde inte lökar kom upp i blom utan en köldperiod först, men det verkar ju funka !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 13. Snyggt, den vanliga Darwin hybriden Tulipa 'Apeldoorn' är ju tålig och pålitlig.

  SvaraRadera
 14. P.S.
  jag har massa gamla böcker och drömmer också om att driva lite inomhus, som man gjorde förr.

  SvaraRadera
 15. På hösten har jag ibland på stormarknad sett tulpanlökar, som ska drivas inne till jul, men inte de sista åren.

  SvaraRadera