tisdag 25 januari 2011

Cityträdgården

Jag återvänder till utställningen Trädgården och Konsthantverket som visades under Kulturhuvudstadsåret 98 i Stockholm. En av idéträdgårdarna var skapad av Ulf Nordfjell och kallades CITYTRÄDGÅRDEN och var tänkt att kunna få plats på en altan eller terrass i staden. Men det var nog ingen vanlig altan han tänkte på då, för denna "altan" var stor som en radhusträdgård. Det var i vilket fall som helst en fantastiskt spännande trädgård. Det var den idéträdgården jag tog flest foton av, så det säger ju en hel del. Den var helt fascinerande!


"Vi såg framför oss hur terrassen skulle kunna växa fram i form av ett stort rum med ett gemensamt formspråk, funktionellt uppdelat i en entrédel, en uteplats som en förlängning av vardagsrummet och en inre del". (Citat ur boken Trädgårdsmöten på Rosendal).

Keramisk blomma av Rigmor Roxner omger björken . Bilden är klickbar.


"I vår äng var känslan av överväldigande viktig och den skulle åstadkommas med trädgårdsväxter i flera skikt. Liljekonvalj, daggkåpa, storklocka och humleblomster var några av de växter som fick flytta in på ängen. Mörkbladigt silverax och klockruta planterade i par spridda över ytan skulle stå för höjden i ängen och successivt förändra dess utseende". (Citat ur boken Trädgårdsmöten på Rosendal).


"Vi hade ingen som helst tanke på att bokstavligen släpa in ett stycke natur på vår terrass. Det var känslan av ro och trygghet som naturen kan förmedla som vi ville ta med oss in till "staden"". (Citat ur boken Trädgårdsmöten på Rosendal).

Stol i hassel av Erik Michelsen. Kruka av Marie Beckman.

"Struktur och form skulle förstärkas genom att införa bollökar av olika slag vid entrén. Det visade sig bli en fullträff, allt från de tidiga kirgislökarna tillsammans med vita lilljeblommande och svarta tulpaner till högsommarens stora magnifika bollar i vinrött och vitt under högsommaren och sensommarens ytterst eleganta skira små bollar av Allium spaerocephalon". (Citat ur boken Trädgårdsmöten på Rosendal).

Bilden är klickbar.

15 kommentarer:

 1. Åhh...så harmoniskt och vackert!
  Ljuvliga växter i sammansättningen, helheten inbjudande och pinnstolarna är så snygga! Undrar om man vågar sätta sig i dom!?
  Man kan alltid sno ngn idé från vackra trädgårdar med inspiration och jag får lov att be maken ta en titt på armeringsjärn-tornet ;)
  Ha en fin dag! /Bea

  SvaraRadera
 2. Håller med Bea, "tornen" av armeringsjärn var inte dumma alls. Men jag har ju mina "trekantspiedestaler" samt ett antal spaljéer redan. Det kan ju bli lite väl mycket med ännu mer av järn!?

  SvaraRadera
 3. Hvor er der mange idéer og hvor er det vildt smukt. Jeg kan se, at der er mange steder, som jeg er nød til at besøge i Sverige.

  Ha' en fin dag.

  SvaraRadera
 4. Så underbart vilt och samtidigt tuktat! Härliga, sköna, milda färger också.

  Du, vad härligt inlägg om tulpanlökarna! Skönt! Då finns det alltså hopp även för mina telningar:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 5. Jag har också alltid gillat just den här trädgården av Ulf. Och jag undrar om inte just den gav en extra kick för hans karriär, den blev ju så fotograferad och har dykt upp i böcker och tidningar många gånger sedan dess. Fin kontrast med det strama, vita och det sirliga, precis som vanligt med Ulf, fast jag tycker att han har blivit ännu stramare med tiden. All the best, som de säger här, Liisa.

  SvaraRadera
 6. Härligt med lite vildvuxet men ändå samordnat. Hur får man det att blomma så där samtidigt? Tack för titten. Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 7. Björkstammarna var med redan då.....

  SvaraRadera
 8. Häftigt! Anlagd trädgård men verkligen vild känsla, gillar !!
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 9. Åååhhhhhhh ! Verkligen tjusigt!!!

  SvaraRadera
 10. Suck! Det är ju inte för inte som han har fått så mycket uppmärksamhet och priser av olika slag.

  Personligen tycker jag bättre om hans tidigare trädgårdar (som den du visar) än de senare. Det tycks vara så att när man har möjligheter att utveckla den estetiska formen till sin fulländning så blir den till slut så avskalad och exklusiv att att den är nästan steril och svårtillgänglig för den som söker skönhet med skavanker i!/Anja

  SvaraRadera
 11. Förstår att jag verkligen missat något. Allt Ulf gör verkar bli så himla bra. Här fanns det verkligen inspiration att hämta.
  Tack Ruben.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 12. Fint, sommaren 1998 var jag i Bergianska och Rosendal.

  SvaraRadera
 13. JA, den där trädgården har jag sett i en av mina böcker. Ursnygg,men att det skulle vara en balkong eller altan var ju lite udda tanke.
  Och sedär, möbler gjorda av trädgrenar som jag just nu idag längtar starkt efter:-))

  Fina inlägg du har gjort!

  SvaraRadera