måndag 4 april 2011

Övervintrat

Idag var det dags att "packa upp" diverse knölar från sin vinterförvaring. Dahliaknölarna var tjocka och saftiga. Nu är de olika dahliaknölarna planterade i separata krukor för fördrivning fram till frostrisken är över. Då plockar jag ur dem ur krukorna och gräver ner dem i rabatterna. Så nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att årets blomning blir lika fin som fjolårets.

Min favorit, frösådd  för några år sedan. Färgen har inte blivit riktigt korrekt på bilden. I själva verket är den mer korallfärgad.

Jag fick även nys om, att Lejongapsrankans knölar gick att vinterförvara inomhus. Det gick jättebra, så nu är knölarna planterade och den får en rivstart i år. Som synes, har den redan börjat skjuta skott under själva förvaringen.

Lejongapsranka nu och bild från i höstas.

16 kommentarer:

 1. Mina lejongapsfrön jag fick av dig har tittat upp nu, ska snart plantera om dom. Ska försöka komma ihåg till hösten att övervintra dom!

  SvaraRadera
 2. Visste inte att det fantes något sånt en gång, stiliga blommor, går dom an att övervintra är det ett plus. Ja ha, så växer önskelistan med en planta till som jag inte får plats med :)

  SvaraRadera
 3. Vad fint med lejongapsranka, har inte hört om den innan. Den måste jag kolla in lite mer. Fint foto på den. Ska bli spännande att få se dina dahlior.
  / Pella

  SvaraRadera
 4. dahlior ja, i fjol sparade jag ingen, så nu måste jag köpa nya, dags att göra det alltså, tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 5. Jag har övervintrat chokladblomma, jätteverbena, murgröneviol, euphrbia Diamond Frost mm för första gången den här vintern och det verkar också gå alldeles utmärkt, skoj!
  Hälsningar
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Vilken känsla att plocka fram sina växter inför en ny säsong och hoppas att de blir lika fina som förra sommaren, kanske ännu bättre, spännande:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Så fin den är lejongapsrankan. Jag hittade en påse som jag trodde var något annat som innehöll 3 olika sorters lökar som jag glömde att plantera i höstas. Dom åkte ner i jorden idag med hopp om att de kanske kommer upp någon gång.Hade köpt dem på Sofiero i augusti.Min lilla tulpan är en tidig låg sort som jag så klart glömt namnet på.Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 8. Vad fint att se din Dahlia där. Jag har frösått nu för första gången. Ska bli en sann upplevelse att se om man lyckas med detta;)

  SvaraRadera
 9. Så roligt med lyckade övervintringar. Själv ser det ut som om jag får börja på ny kula...igen.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 10. Jag har bara pelargoner att övervintra....hmmm...
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 11. Det är fint med Dahlior. Vinterförvarade en hel del under några år men tyckte till slut att det var mycket arbete för lite utdelning. Här på sydsvenska höglandet tog det för lång tid för knölarna att komma upp och hade man tur fick man se någon blomma innan frosten kom i slutet av augusti. Nuförtiden köper jag någon jag tycker är fin varje år istället och sätter den i kruka.
  Det är väl fantastiskt att få börja med trädgårdssysslorna.
  mvh Ken

  SvaraRadera
 12. Samma här, idag fick de komma ut i ljuset mina knölar som förvarats i jordkällaren, tom de knölar som inte blev planterade senaste år hade överlevt :)
  Lejongapsranka, det lät spännande.
  Lycka till med odlingen!
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 13. Har inte tagit börjat fördriva mina dahlior ännu... men snart :-) Jag provade också på att vinterförvara lejongapsrankan, men jag har faktiskt inte tagit upp knölarna ur krukan... Den lever i varje fall. Slängde även ner massor av krukor med njurvinda i en alldeles för mörk källare egentligen... och tro´t eller ej så lever de allra flesta. Det är kul att prova på och se vad som klarar sig.

  Ha det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 14. Tack för påminnelsen, jag vaknar alltid lite sent..

  SvaraRadera
 15. Hej Ruben. Ja de tär dags för det nu och din fina Lejongapsranka den gillar jag skarpt. Den kommer säkert igång så där ärligt igen

  SvaraRadera
 16. Ruben som svar på din fråga..Animeringen rullar om och om igen men ok jag skall bromsa den lite mer på de som jag gör efter detta då. Går inte att stoppa den som tittare så att säga

  SvaraRadera