onsdag 6 april 2011

Skola - som jag vill

Nu har sådderna faktiskt kommit så långt, trots att jag sådde så sent, att jag har börjat skola ut de små liven i egna krukor. Nedanstående aster, som jag kallar 'Rosa Rufs' grodde utav bara den i år - kanske för att jag samlat egna fröer i höstas. Annars brukar det vara lite si och så med grobarheten, och jag bruka så flera omgångar innan jag lyckas. Är den inte charmig?

Och, angående rubriken. Jag har lärt mig, att det heter "skola" eller "skola ut" första gången man planterar om sådderna. Men, nästa gång går det bra att säga "skola om".  Är jag inte pedagogisk, så säg! ;-) Fullt i klass med den svenska skolan!


Den dubbla vita vallmon har också fått egna krukor. De flesta, tror jag, direktsår vallmo genom att slänga ut en näve frön, men jag tycker inte slumpen skall få styra för mycket, utan jag vill bestämma själv var de skall växa. Kalla mig kontrollfreak!! ;-)

Vallmo - The same procedure as last year ...

23 kommentarer:

 1. Wow hvor er den lækker den hvide valmue. Har den et navn??

  Ha' en dejlig dag :-)

  SvaraRadera
 2. Åh, vilka underbara blommor.Den vita vallmon hamnar på min vill ha lista!
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 3. Astrar har jag inte sått än. Ska göra färdigt alla luktärtor först.
  Vallmon är läcker. Jag brukar också så vallmo och sätta ut. Med sju katter är det lite svårt att bara slänga ut lite frön i rabatterna.
  Det blir snart daga att "skola" bort katterna från rabatterna med vattenslangen.
  Ha en bra dag!!!!!!!

  SvaraRadera
 4. Tack herr Magister för den lektionen ;)!
  En riktigt godisaster, men jisses vad vallmon är fin! Och vilken karamelläng du har med den vita vallmon och grekvädden (tror jag väl att de vinröda blommorna är?)!
  Med vilka växter kombinerar du "Rosa Rufsen"?/Anja

  SvaraRadera
 5. Det var en vacker Aster i mild rosa färg.
  Jag har inte ännu sått mina Astrar, väntar tills det går att så dom i växthuset.
  Ha en trevlig kväll! /Bea

  SvaraRadera
 6. Hej igen...nu har jag osså börjat blogga igen!!! Vilken härlig Aster, och visst är det så att egenskördade fröer oftast har en bättre grobarhet......iallafall de jag sått. Skola ut o skola om....jag säger skola om första gången de får en egen kruka...hihi. Mvh Helén

  SvaraRadera
 7. Vilket charmigt rufs! Funderade faktiskt senast idag om man egentligen inte skulle förså vallmon, eller ja, både och kanske.

  SvaraRadera
 8. Här slängs det ut vallmofrön för glatta livet.......jag gjorde ett försök att vara kontrollfreak något år och sådde en sort på varje plats, men det kom ju upp lite gamla sorter emellan så nu struntar jag i det. Aster är fint, undrar just om jag köpte några asterfrön i år? Får gå ut och kolla i lådan:-)
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Jaha, jag trodde inte att det var så bra att så vallmo i kruka eftersom de hade pålrot och inte tyckte om att bli omskolade... Men så där, så mycket bättre. Kan du så kan väl jag. Tack för tipset!
  Superfina vita vallmo - fantastiska i sina vita kjolar!
  //Humlan

  SvaraRadera
 10. Wow, vilka växter, jag faller för båda pladask!
  Min pappa hade alltid astrar, jag har dem i mitt hjärta, och den vita vallmon är oemotståndlig, inte minst i miljön på bilden:)
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 11. Tänkte faktiskt förså min stora svarta vallmo man vet ju inte om fröna har överlevt vintern i jorden.har köpt Fjädervallmo ´Lilac Pompom´ som skall direktsås men jag skall chansa med att förså några stycken.Men det är ju så ynka lite i påsen.Den astern går inte av för hackor. Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 12. Jag tillhör de som slänger ut en näve fröer och hoppas på tur....
  Den vita vallmon är fantastisk och det ser så fint ut med det röda i bakgrunden som är????? vad?
  Rosa rufs är verkligen charmig....
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 13. Jag har precis kastat ut mängder av vallmofrön. Gillar det lite mer slumpmässiga tror jag.. :) De var väldigt fina, båda dina skönheter!
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 14. Vilka snyggingar! Efter att jag hade fått en självlysande orange vallmo i min rosa rabatt håller jag nog med om att det är bra med lite kontroll.. men inte för mycket, lite slump är bra! /Katarina

  SvaraRadera
 15. Det visste jag inte om vårt vackra språk. Nu förstår jag varför svenskläraren rynkade på sina ögonbryn när han såg mig. Men vilken underbar vallmo!! Habegär heter det visst- det som drabbade mig nu.

  SvaraRadera
 16. Såna primadonnor du visar idag! Rosa Rufs var ju för kul! Supercharmig helt enkelt. den dubbla vita är också fin - speciellt med de vinröda kompisarna.

  Lycka till med skolandet,
  Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 17. Åh, en av mina favoritvallmor. Såg just idag att jag hade frön av den, några år på nacken, men jag provar att så dem ändå. Fin nästan till vad som helst, eller hur? :-)
  Sådde en orientalisk vallmo också. Mina gamla har sorken ätit upp.
  Ha det fint/i.

  SvaraRadera
 18. så fin vallmo!!
  jag slänger inte ut frön heller, vill nog ha lite kontroll i min trädgård:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 19. Ett sådant underbart rosa knyte du skall ha i dina rabatter. Milda makter man är ju såld direkt på den. Den vita vallmon är ju med så vacker den kan bli i sin allra finaste vita klänning. Undras om den skall på bröllop rent av?

  SvaraRadera
 20. Jag trodde inte heller att det fungerade att förkultivera vallmo.
  Eftersom det alltid är lite si och så med det, som jag direktsår (det är väl någon, som kalasar på fröna eller groddarna) ska jag prova din variant i år. Jag har redan sått en del men det finns lite frön kvar.
  Gillade också den vita men har i motsats till dig då absolut inget emot den där lite naturliga looken i rabatten.

  Ha det bra!
  Eva

  SvaraRadera
 21. kontrollfreak är jag inte, lycklig om det växer på berget..

  SvaraRadera
 22. Man kan inte få köpa lite frö av dina vita Vallmo senare när frökappslarna är redo?

  SvaraRadera
 23. Skönt att läsa att jag inte är ensam som kontrollfreak. Jag har fullt sjå att peta runt alla olika små plantor i trädgården när de dyker upp där man minst anar. Tanten som bodde här var jätteduktig med trädgården. Men jag har inte hunnit runt på de 3 somrar jag bott här. Har haft andra saker att tänka på hittills. Men nu äntligen är det trädgårdens tur.

  SvaraRadera