tisdag 12 april 2011

Vårstädning i rabatterna


Nu är det inte bara rabarberknopp som vill upp! När man börjar städa i rabatterna, upptäcker man det ena efter det andra som börjat spira. Och, vad glad man blir när man hittar en etikett som talar om för en vad man har under näsan! Ibland är det ju ganska självklart, men andra gånger får man ta sig en ordentlig funderare innan man kommer på vad det kan vara. Det är nästan som att gå på skattjakt, och man blir särskilt glad åt "nykomlingar" som klarat vintern. Här kommer några exempel i olika färger och former.

Här har vi i alla fall rabarber, och det var ju inte så svårt att lista sig till! ;-)

Blå Bergvallmo, luden som ett troll.

Båsippsknoppar, eller är det en sork som tittar upp?

Presidentsippan lyser röd.

Vitt löjtnantshjärta. Är det någon som tycker, att den ser väldigt vit ut kan det bero på, att jag brukar täcka den med en träskiva under vintern för att skydda den mot fukt ovanifrån. Så de har inte fått så många soltimmar ännu.

23 kommentarer:

 1. Visst är det kul att få "öppna paketen" och ta bort presentpappret i form av lövtäcket!

  Ja, dina löjtnantshjärtan ser lite vinterbleka ut :-).

  Ha det gott, Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Ja ÄNTLIGEN kunde man vara ute idag och få lite gjort. Dina bilder är jättefina, bra idé att ta kort på det som har döljts under löv och ris i rabatten. Kanske nått man kan planka.....

  SvaraRadera
 3. Det ser så underbart ut Ruben i dina rabatter! Tänk att det blev en vår till slut även om det idag är rena novembern här hos oss med regn och mörker./Anja

  SvaraRadera
 4. Det er dejlig med rabarber i haven. Så kan vi snart få rabarbergrød og trifli m.m.

  Dine stauder er også godt på vej. Herligt!

  Ha' en dejlig aften :-)

  SvaraRadera
 5. Visst är det härligt med alla knoppar! Men håller med dig, det är svårt ibland att veta vad det är som kommer...
  Ha en skön kväll!
  Ullis

  SvaraRadera
 6. .....og hvor vi elsker det Ruben :0)

  Glæder mig til at se mere til Presidentsippan - den kender jeg ikke tror jeg :o)

  Knus Dorthe

  SvaraRadera
 7. Härligt! Jag kan tydligt se sorken:)

  Ha det bra!
  Stina

  SvaraRadera
 8. Varje dag efter jobbet studsar jag runt runt i trädgården och upptäcker nya små överraskningar. Tycker nog att årets bästa tid börjar nu.
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 9. Det är en skön känsla som infinner sig när man lyfter på lövtäcket. Har precis börjat vårstädningen och hittar en hel del som är på gång.

  SvaraRadera
 10. Hej Ruben Ja så kul att gå på knoppjakt i dina rabatter, Gillar rabarberns förpackning. Y Tänk att ett sådant blad kan vara så tätpackat och veckla ut sig sen till ett halvt parasoll nästan och det lilla ludna trollet du har Läckert, Sippornas knoppar är också så mysiga ligger som små juveler på jorden i väntan på att solen skall göra så de får gnistra riktigt. Ja jag såg på mit löjtnantshjärta att de såg lite ynkligt ut ännu så jag krafsade tillbaka mycket löv om den så den får växa sig lite starkare ännu Frost är ju utlovad till i slutet på veckan så. Ha en bra dag,

  SvaraRadera
 11. Man blir så glad när man hittar små uppstickare och knoppar. Våren är en extra speciellt tid då vi uppskattar allt så mycket. Vem märker en enstaka knopp under sommarens överflöd? Men nu gör vi det, ser varenda litet framsteg och gläds med allt som utvecklas. Våren är fantastisk!!!

  Blir lite avis på dina blåsippeknoppar :-)
  kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 12. Ah, vad söt bergvallmon är i detta stadium. Trollunge var rätta ordet. :-)

  Och apropås sorkar som tittar opp så måste jag bara berätta att jag ganska nervös nu när jag håller på att gräva upp och göra om en helt förstörd rabatt; tänk om jag stöter på några bon i jorden och måste ta ställning till vad jag ska göra med ungarna... Fy. Hoppas jag slipper det dilemmat.

  Löjtnanthjärta har jag aldrig lyckats med. Den VILL bara inte. Att jag inte tänkt på att täcka den på vintern. Det var ett väldigt bra tips Ruben, tack för det.
  Och JÄTTEtack för länken till knölarna!!
  /i.

  SvaraRadera
 13. Men du, det är ju lika skoj som att öppna paket med vackert innehåll! Den stora skillnaden är att mina lådor skapar ett stort sopberg som jag tvingas ta hand om ;-P

  SvaraRadera
 14. Bara du nu inte tar fel och klipper till blåsippan med en spade! Jag tycker också att livet är lite extra spännande just nu med allt konstigt som tittar upp i rabatterna...och så denna evinnerliga gåta vem som flyttar eller snor etiketterna.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 15. Ser mycket spännande ut hos dig! Jag brukar inte lämna kvar några etiketter, för jag kommer ju ihåg vad det var jag satte där, jojo... i 5 minuter ungefär!
  Ha det bra! /Katarina

  SvaraRadera
 16. Hmmm...det var söta små skatter du hittade i rabatterna!
  Ett sant nöje på våren, att identifiera vad som kommer upp i rabatterna, för hur man än tror sig minnas har man ändå lyckat glömma vad man petade ner året innan.
  Ha en fin helg! /Bea

  SvaraRadera
 17. Hej Ruben!
  Nu blir jag avis på din vallmo. Jag har köpt en som skall i backen och hoppas nu bar att den vills om jag vill. Min vita hjärtan verkar ha dött ut i år. Förmodlingen de där 3 veckorna barfrost som tagit hårt. Men mina silverhjärtan kommer fint.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 18. Hej Ruben.....tusind tak for linket og det latinske navn.....den er da bare gudeskøn...jeg må kigge nærmere på hvor i Danmark den kan hentes hjem :0)

  Rigtig god påske
  Dorthe

  SvaraRadera
 19. Ja, det är nästan som julafton varje dag nu, när man hittar alla sina gamla och nya vänner som tittar fram. Presidentsippans blad var ju häftigt röda i utspringet, den borde man nog skaffa sig. Hittade också en sån där luden vallmo idag, och två stora knoppar i min trillium, jippii!
  Ha en skön påsk !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 20. Congratulations! Your blog is fantastic!
  Best regards and thanks for leaving a comment in my blog!

  SvaraRadera
 21. Kara Ruben, To me this is the most thrilling time of year . . . the most hopeful and promising. Wonderful photos of new life emerging within your garden. I love the Troll within the Blue Poppy! Kram/ Carol

  SvaraRadera