torsdag 13 oktober 2011

Aon Center, Chicago


Här har vi en av mina favoriter när det gäller skyskrapor i Chicago. Det är Aon Center, 83 våningar hög, uppförd redan 1973.  Med sina 346 meter var den den fjärde högsta byggnaden i världen. Fasaden var beklädd med 43000 plattor carrarra marmor. De visade sig vara för tunna och fick sprickor. En platta lossnade till och med och penetrerade därvid taket på en närstående byggnad. Sedan 1992 ståtar den med en ny beklädnad av vit granit till en kostnad av 80 million dollars.

Här speglar den sig i jättebönan som finns i Millenium Park...
... men, det var den oväntat vackra oasen vid skrapans entré jag tänkte berätta om ....

En liten lund skulle man ha i sin trädgård. Att ha ett glest tak av löv över sitt huvud är trevligt. Det ger en rumskänsla. Solens strålar som strilar ner genom lövverket  bildar vackra mönster. Planteringen är stillsam med bland annat en hel del hostor (och även ett palettblad, som jag skrev om i ett tidigare inlägg, skymtas). Väldigt mycket polerad sten ger en representativ känsla, men är väl knappast något man skulle välja i sin egen trädgård - men fungerar här.
Utsikten från "lunden" mot stiliserade klippformationer. Fungerar bra, tycker jag, och stämmer bra ihop med övriga trädgården. 

8 kommentarer:

 1. Har faktiskt varit i närheten av Chicago, men aldrig lyckats komma in i stan. Vi har bilat förbi på väg mellan New York och LA tre gånger men alla motellrum har varit upptagna. Fick ta oss c:a 20 mil innan vi hittade någon övernattning. Tydligen är det mycket kongresser där på höstkanten.
  Å andra sidan var förmodligen inte dom här byggnaderna och parken uppförda då - det här var på 70-talet! *fniss*

  SvaraRadera
 2. Vilken läcker bild med skyskraporna och spegelbilden i bönan! jag fick en sådan plötslig reslust när jag såg dina bilder. Chicago i all ära men just nu står New York överst på vill-åka-listan!

  Ha en bra dag.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 3. Jag är väldigt förtjust i offentliga parker, planteringar och rabatter. Här är det många saker som ska klaffa och ett välkomponerad offentligt grönt rum är så härligt för så många. Det du visar gillar jag... det ser intimt ut men utan att vara plottrigt.

  Kul att få ta del av.

  Ha det bra, Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 4. Häftig bild på skyskrapan!
  Inget för den höjdrädde :=) Tänk vilka modiga människor som har deltagit i det bygget.

  Parken var jättevacker, den inger ett lugnt intryck.
  Vattenfallet var högt med många trappsteg.

  Önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera
 5. Det är så roligt att se dina Chicagobilder. Men 80 billion dollar ... det är ju så mycket att man knappt kan få in det i hjärnan ens. Men visst är den vacker. Och lunden var också vacker med utsikten över det fallande vattnet. Som du säger. Att gå i en skir lövsal där solens strålar tillåts att sila ner är inte alls fel.

  SvaraRadera
 6. Puha skyskraber er bestemt ikke noget for mig. Tænk af bruge 80 millioner dollars på en facade!! Det er vildt.

  Gårdhaven kan jeg til gengæld godt lide. Lidt anderledes end det man har hjemme i haverne. Vandfaldet er en kende for kunstig til mig, men det er sjovt, at se hvordan der ser ud i den store verden.
  Tak for kigget.

  Ha' en dejlige aften.

  SvaraRadera
 7. Hej Ruben
  Skyskrapere er icke min favorit. Men de tjena jo et for mål.
  Den lille oas - tvärtom - den er så fin og indbyder til en fin pause. Men inte for lång, for granit er kallt. Planteringerne er jo hosta og jorddække = altid en hit. Träden giver den der intima velkomna følelse - og uden dom var den liten oas inte alls det samma. Meget fin. Faktisk en mini "sunken garden". :)

  Vattenfallet er iskallt - og det skræmmer mig mere væk en det modsatte.

  Jeg tror at hadde der varet en feng shui konsulent på den här uppgaven var vattenfallet blivet helt annorlunda. Måste passar till bygningen, men til människorna?

  SvaraRadera