tisdag 26 juni 2012

Mimis pion blommar!

Mimis pion blommar! Ja, jag kallar den så. Om jag någon gång skulle komma på det rätta namnet, vilket jag naturligtvis gärna skulle vilja veta, (förslag mottages tacksamt) så kommer den nog ända jämsides få heta Mimis pion. Mimi, ni vet hon med bloggen Mimis trädgårdsglädje hade storrensning i sitt "pionland" (har man hört på maken?) för ungefär tre år sedan. Hon hade kastat överkottet på komposten, men när hon fick veta, att jag gärna tog emot några exemplar skickade hon några små osorterade rötter till mig. Vid det här laget visste hon förstås inte vilken sort som var vilken, så det skulle verkligen bli spännande att se dem blomma! Idag slog den allra första pionblomman ut. Och vilken skönhet! Det blir bara en enda blomma i år för på två av de andra plantorna torkade knopparna bort. Så jag har mer spännande att vänta på nästa år.


Mimi berättade, att hennes far hade planterat pionerna någon gång på 40-talet efter att de förvärvat en fastighet på Ängesö i Åbolands skärgård (tror jag). Detta är nu Mimis med familj sommarställe! Så kul, att ha en pion med en historia! Om jag minns rätt, köpte fadern fastigheten för att ha en "säker" plats att dra sig undan till om ryssen skulle bli alltför närgången. Det var alltså under kriget.


Det har varit jättesvårt att få fram de rätta färgerna med mina kameror, så jag har verkligen tagit en massa kort för att komma så nära som möjligt. Fluffet i mitten har en fantastisk färg som är lite mer gammelrosa än vad bilderna visar. Helt fantastiskt vacker! Den doftar dessutom väldigt gott!


... och här den riktiga historien från Mimi ...

Ja, så då ha man gått till historien som människan som kastar pioner på komposten. Nå riktigt så var det nog inte, utan jag flyttade pionen o rötterna var så omfångsrika att jag tyckte att jag kunde dela med mig av dem. Sen var det ju så att två pioner var så nära intill varandra så jag inte visste vilka rötter som hörde till vilken pion. Men det där var ju den pionen som du, Ruben och jag våldsamt spekulerade om vilken sort det kunde vara och då kom jag ju på den strålande idén att du kunde få en bit o jämföra med din egen liknande pion :) Och nu hade vi ju tur, för du fick den sorten som vi hoppades på att du skulle få! Pionen är nog lite nyare än fyrtiotalet. Min morfar köpte Ängesö då, men det var min pappa som något decennium senare planterade pionerna. Härligt i alla fall att de nu blommar, och doften tycker jag verkligen är förförisk!!/Mimi

Oops, minnet var visst inte vad det borde vara!

21 kommentarer:

 1. Det är bara att hålla med. Den är helt fantastiskt vacker! Och extra så för historiens skull.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 2. En virkelig nydelig peon! Så heldig du var som fikk den :-)

  SvaraRadera
 3. STORRENS i pionrabatten, är hon helt galen =) ? Men vilken glädje för dig! Vädligt vacker är den med, liknar en av mina, kanske är samma, min doftar också gott!

  SvaraRadera
 4. Åh, men den är väldigt lik min likaledes namnlösa pion!
  När vi skulle bygga huset grävde jag upp den röda bondpionen som fanns på tomten och förvarade rötterna i back tills det blev dags för trädgård. Av de där rötterna har jag nu fått tre olika sorter, röd vit och en rosa som liknar din! =)
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 5. Helt fantastisk! Härlig färg. Roligt med en historia också.
  Ha det gott.
  //Maria

  SvaraRadera
 6. Så fin den är! Och intressant med hela historien bakom : )
  /Cika

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker pion!! Och visst är det roligt att ha lite "historik" om några av växterna i trädgården? Det blir lite mer personligt då på något sätt:-)

  SvaraRadera
 8. Ja, så då ha man gått till historien som människan som kastar pioner på komposten. Nå riktigt så var det nog inte, utan jag flyttade pionen o rötterna var så omfångsrika att jag tyckte att jag kunde dela med mig av dem. Sen var det ju så att två pioner var så nära intill varandra så jag inte visste vilka rötter som hörde till vilken pion. Men det där var ju den pionen som du, Ruben och jag våldsamt spekulerade om vilken sort det kunde vara och då kom jag ju på den strålande idén att du kunde få en bit o jämföra med din egen liknande pion :) Och nu hade vi ju tur, för du fick den sorten som vi hoppades på att du skulle få! Pionen är nog lite nyare än fyrtiotalet. Min morfar köpte Ängesö då, men det var min pappa som något decennium senare planterade pionerna. Härligt i alla fall att de nu blommar, och doften tycker jag verkligen är förförisk!!/Mimi

  SvaraRadera
 9. Fullkommen skjønnhet som dufter! Du må passe godt på den.

  SvaraRadera
 10. Nu blev jag så inspirerad att jag bara måste gå ut och titta om någon av dom 5 luktpionerna jag planterade förra året har börjat blomma. Jag vet att 3 av dom hade knoppar som höll på att torka in, men nu efter allt regnande så måste dom ju må bra. förmodligen blir inte blommorna speciellt stora i år, men jag vill att dom ska blomma nu. Dom växer på Pennys grav och det var 1 år sen vi var tvungna att ta bort henne!

  SvaraRadera
 11. Nja, jag vet faktiskt inte om det är en Sarah B, jag köpte två pioner det året, den ena hette Shirley Temple och den andra var namnlös, båda ser likadana ut i början men den här brukar bli nästan vit efter nån vecka därför tror jag det är en Shirley (?) men jag vet inte jag...

  SvaraRadera
 12. Fantastiska bilder på pionerna både i detta inlägg och förra!
  Mina börjar så smått också slå ut:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Vilken trevlig historia och lyckliga du som fått denna vackra pion. Själv äger jag bara två pioner, en röd bondpion som fanns här då vi flyttade in och en rosa som jag tror att jag själv planterat.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 14. Som en rosa gräddbakelse :)

  SvaraRadera
 15. Det er såå koselig (mysigt) med arveplanter. Så får det en historie og man har noe ekstra å minnes når man ser den.

  Nydelig blomst! Veldig hyggelig at du er med og deler peonglede :D

  SvaraRadera
 16. Oj så vacker den är. Får nästan en klump i halsen. Älskar pioner.

  SvaraRadera
 17. Den var helt nydelig! Skulle ønske du visste navnet, for den vil jeg gjerne ha!:). Kanskje du kan sammenligne med de de har på gartneriet http://pionhagen.no/, de har stort utvalg og bilder:).

  SvaraRadera