tisdag 10 september 2013

Månadens favoritväxt – Paradisblomster

Cleome spinosa 'Sparkler White', eller som den heter på svenska, Paradisblomster, får bli månadens favorit. Egentligen har den legat i topp hela sommaren, men nu äntligen! Som den har blommat! Och den bara fortsätter och fortsätter. I början av sommaren var jag lite förundrad över, att den var mycket lägre än jag mindes den, efter att ha sett den för första gången i Frankrike, där cleome är väldigt vanlig i parker. Men vartefter sommaren har gått har den vuxit sig högre och högre (ja, allt är ju relativt, den är väl kanske 80 cm nu). Och vartefter blommorna blommat ut är det hela tiden nya, som kommer. Jag har fått för mig, att det som odlas i parker kräver lite vatten så  att man slipper vattna så ofta, men nog har den velat ha vatten alltid! Men så har ju sommaren varit extremt varm också.

Cleome spinosa, Paradisblomster.

På bilden kan man se de "fjälliga" stjälkarna, det är blomfästen som sitter kvar efter de utblommade blommorna.  Här får cleome samsas med olika zinnior, bland annat 'Envy', det är den gröna zinnian. Den här vita cleomen är väldigt svår att ge rättvisa på bild. Den vita färgen lyser så starkt, trots att den här bilden inte är tagen i solsken. Den finns också i andra färger, till exempel lavendel, som jag skall prova nästa år. Här nedan är en bild från tidigare i sommar där man ser de gula ståndarknapparna lite bättre.


Om du är intresserad av att se fler favoriter, gå då in på Anna Vattenkannas sida och se vad andra har för favoriter i september!


9 kommentarer:

 1. Ja, paradisblomster är verkligen en vacker blomma, och en blomma jag ofta fotograferat när jag varit på resa och just i olika parker. Senast jag fotograferade paradisblomster var i Malaysia faktiskt, men uppe i bergen på 1800 m ö h och byn Fraisers Hill där den fanns i en av två rondeller i byn. Tror inte den skulle trivas nere i lågland och 30 graders tropisk värme. På 1800 meters höjd ligger temperaturen på 20 grader istället och säkert perfekt för paradisblomster.

  SvaraRadera
 2. De är läckra, men sticksiga! Fast det finns ju sorter utan taggar, kanske det är en sån du har? En riktig praktfull anuell hur som helst!

  SvaraRadera
 3. Fint med växter som lyser upp!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. En ny bekantskap, tror jag. Kanske minnet sviker.
  Hursomhelst vacker, kanske något att prova.
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Jösses vilken tjusig vit skönhet. Jag är ju väldigt svag för vita blommor så den här föll jag för. Hoppas den kommer att blomma länge, länge än.

  SvaraRadera
 6. Kjekt med sommerblomster som varer lenge! Skjønner at den ble en favoritt.

  SvaraRadera
 7. Vita skönheter kan man ha hur många som helst, enligt mig :)
  Tjingeling

  SvaraRadera
 8. Paradisblomster är en favorit
  i våras sådde jag Nordamerikanskt paradisblomster "Solo"
  en 2färgad sort,inte ett enda frö grodde,säkert jag som gjorde nått fel,såg nu att jag har frö kvar så ska testa nästa år
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera