tisdag 10 september 2013

Om ni bara visste ...

... hur lätt det är att föröka rosor skulle alla göra det, tror jag. Tänk att kunna skapa egna ROTÄKTA rosor, slippa "oäkta" rotskott, och kunna kunna göra en rosenhäck alldeles gratis om man så önskade. Visst vore det toppen?!

Det hela började med släktforskning, hör och häpna!  Jag vet nu, att Karins farfar byggde ett sommarställe i närheten av Nockeby (eller Drottningholm för de som är mindre insatta i Stockholms geografi). Platsen heter Gubbkärret och för 101 år sedan skedde bygget. Stället fick namnet Ragnhildsborg efter farfaderns fru som hette Ragnhild.

Jag fick hjälp av Bromma Hembygdsförening och det lyckosamma var, att det fanns en hel artikel i Brommaboken om den här platsen, skrivet av en som senare kom att bo i detta hus. Det var en son till Topsy, ni vet han som basade på Nalen (Dans och musiksalong i Stockholm).

Nåväl, vi visste att huset var rivet men vi tog oss ändå dit ut för att beskåda ruinerna och få en känsla för platsen.

Ragnhildsborg och en kvarvarande trappa.

Kvar fanns några terrasseringar på den sluttande tomten,  det mesta av husgrunden och några trappor. Bredvid en av trapporna växte ett par rosor. Tänk om de var kvar från farfaderns tid?! Vad kul det skulle vara att ha samma ros i sin trädgård!! Nu hade rosorna slutat att blomma, så jag vet ju förstås inte om det var vildrosor eller ej. Men jag tog ändå några sticklingar, läste på lite om hur man förökar rosor, och gjorde som man skulle, tror jag. (Jag hittade även en pedagogisk film om ämnet på YouTube).

Stiklingarna tillklippta och satta.
De fick också ett "miniväxthus" i form av en platspåse över sig. De med klacksticklingar till vänster.

Jag planterade sticklingarna den 16 augusti, och idag, ungefär tre veckor senare var jag så nyfiken att jag inte kunde hålla mig ...

Ganska gott resultat efter endast 3 veckor!

Här ser vi tre av de rosor som bildat flest rötter. De är tagna med klack. Övriga var också på god väg. Vad gäller de sticklingar som jag tog enligt en annan metod (utan klack) så gav de ett betydligt sämre resultat. Ett par stycken var i färd med att påbörja rotbildningen, vissa hade jag stuckit ner i jorden utan att trycka till runt om ordentligt, och dessa var ju bara att kasta.

Men, visst är det häftigt att kunna göra fler exemplar av älsklingsrosen?! Egentligen skall man nog helst börja lite tidigare än augusti med det här och då tror jag man kan bevara plantorna utomhus i skyddat läge redan första året (men det här får jag kolla upp). Jag räknar inte med att rosorna skall klara sig i rumsvärmen i vinter, men man vet aldrig! Det lär dock skall gå att förvara krukan utomhus om man täcker den med ordentligt med löv. Jag skall prova. Nu vet jag i varje fall att det är enkelt att föröka rosor!

14 kommentarer:

  1. Takk for spennende artikkel om roser, og oppskrift på å ta stiklinger! Dette må jeg prøve til neste sommer :)

    Ha det godt!

    SvaraRadera
  2. Har gjort det där en gång som gick bra.Tyvärr hörde den rosen till dom som dog i vinter.Kanske att jag kan göra någon annan som jag gillar.
    MVH

    SvaraRadera
  3. Bra jobbat Ruben!
    Rotäkta rosor är att föredra tycker jag. Ett litet tips är att sätta sticklingen nära krukans kant för att öka syretillförseln och därmed förbättra rotbildningen. Jag skulle gräva ner krukorna utomhus under vintern.
    Lycka till med din rosodling, jag vill höra fortsättningen!

    SvaraRadera
  4. Hej, trevligt att hitta hit
    visst är det något visst med att få till sticklingar. Själv har jag ett gäng med mullbärssticklingar som står ute. Väldigt sugen på att se om det blir något.
    Vet inte hur jag blir följare här men jag återkommer - var så säker.
    Malin

    SvaraRadera
  5. Hoppas att din frus farfarsrosor vill sig och blir sådär underbart fina. Trevlig historia och trevligt med växter som bär på en egen historia.

    SvaraRadera
  6. Sådant gillar jag. Att våga testa och föra sina anhörigas kultur vidare. Hoppas du kan övervintra sticklingarna och vem vet - Det kanske är rara och vackra rosor. Spännande. Rapportera gärna om hur det går nästa år.

    SvaraRadera
  7. Det där tänkte jag testa i år men fick aldrig tummen ur! Så otroligt roligt och jag bara måste försöka nästa år. Kul historia och det måste ha känts speciellt när ni var där.
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  8. Ja, jag blir ständigt förvånad över hur lätt det är att ta sticklingar. Viss risk dock för att man får lite för många plantor, som när alla 25 fikonsticklingar från en kompis träd tog sig!
    /Katarina

    SvaraRadera
  9. Åh det där ska jag prova med daggros nästa år! Vill precis som du skrev ha en mindre häck av just dessa. Toppenbra inlägg! Tackar och bockar!

    SvaraRadera
  10. Spännande att ta sticklingar,jag har lyckats med andra buskar men inte med de rossticklingar som jag tog på kolonin innan jag sålde den
    hoppas det går bra för dina,det kan ta lång tid innan rötterna bildas så gräv ner krukorna och låt dom så ute över vintern så kanske de rotar sej till våren
    ha det så bra
    maggan

    SvaraRadera
  11. Så fantastiskt roligt att rossticklingarna tagit sig, i synnerhet som dom kommer från Karins farfars sommarställe. Hoppas, hoppas att dom tar sig fint och kommer att växa, blomma och frodas hos er under många år. Det ska bli väldigt spännande att följa deras resa. Jag prövade (efter att läst om rossticklingar i AoT) att ta stickling av min honungsros. Men se det gick inte alls. Den stod där så fint i ca 4 veckor sedan föll vartenda blad av. Men skam den som ger sig. Nästa år ska jag pröva igen.

    Ha en bra dag!
    /Anita

    SvaraRadera
  12. Bara tanken att det kan vara en ros från en svunnen tid är ju häftig. Jag håller tummarna för de små plantorna.

    Den där italienska trädgården hade jag gärna besökt. Öerhört vacker!

    Maria

    SvaraRadera
  13. Häftigt med rossticklingar. Jag måste försöka igen. Jag misslyckades förra gången för jag vattnade dom inte!!!! Nu ska jag surfa runt här hos dig!!!Allt gott Mari

    SvaraRadera