måndag 8 september 2014

När ha-begäret blir stort

Ibland förstår man inte sig själv. Jag fick syn på Rudbeckia subtomentosa 'Henry Eilers' på nätet, och jag fick ett ha-begär utan dess like. Jag googlade och googlade, ja jag tror jag höll på flera timmar, men ingenstans kunde jag hitta fröer. Till slut kom jag underfund om, att denna var en hybrid, och att den helt enkelt inte kunde fröförökas ....I Sverige hittade jag inte 'Henry Eilers' på någon plantskola. Nåja, det var inget att göra åt den saken.

Så en vacker dag 2011 stötte jag faktiskt på Henry i Chicago Botanic Garden. Jag blev lite besviken ...


.... blommorna var inte alls så stora som jag inbillat mig, men annars var den riktigt vacker och hade ett fint växtsätt.

Så hände det sig, tror det var 2 eller 3 år sedan, att jag faktiskt stötte på 'Henry' på en plantskola utanför Sundsvall. Först velade jag litet, ska jag ta den eller inte. Men så tänkte jag, att har jag gått och suktat så länge, då skall jag väl också ha den!!!

Nu växer den så fint i trädgården och jag gillar den verkligen, och jag är helt nöjd med storleken på blommorna! Men, jag får nog flytta den så att den står lite mer i bakkant av rabatten, för den är ungefär 150 cm hög.

Klicka upp bilden!

... och vem var Henry Eilers?8 kommentarer:

 1. Ser riktigt fin ut och din rabatt ser ju verkligen fin ut, underbar färgprakt! Ja, du tänk när man går och suktar efter något i så många år och så helt plötsligt har man möjlighet att få det man vill ha och tvekar. Jag känner så väl igen känslan där! I ens inre har man byggt upp en så positiv bild som inte alltid stämmer med verkligheten. Vilken tur att du tog den! Merja

  SvaraRadera
 2. en aning långt från Hisingen att åka till Chicago att shoppa....

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S.
   Numera får jag ha-begär mest efter böcker, man behöver inte vattna dem.

   Radera
 3. Jo, det är ju så med vissa av oss! När begäret slår till kan vi inte stoppas. Jag räknar stolt in mig i den skaran.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Åh, känner igen känslan, den resan vi gör då och då. Vacker plantering och jag inser att jag nog saknar gult... även om jag inte trodde det. Kanske dags för en ny resa... =o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Hei! Det skjønner jeg godt. Har skrevet opp navnet. Vakker. Anne

  SvaraRadera
 6. Va bra att du köpte den - du hade nog ångrat dig annars! Snygg var den också.

  SvaraRadera
 7. sie haben einen wunderschönen blumengarten!!! alles liebe von angie aus deutschland

  SvaraRadera