söndag 26 juli 2009

Fjärilsguru - grattis!

Läste en artikel i DN idag om " En fjärilssamlande guru", nämligen Ingvar Svensson som fyller 90 år idag - och fortfarande går omkring med håven. Grattis får man väl säga. Han har hittat tjugo nya fjärilsarter, eller vad sägs om Tallskogstubbmal eller Slagugglebomal, Hmmm tänk om han var lika duktig på att namnge sina fynd som han är att hitta dem. Rena tungvrickningen! Liksom fjärilarna har även han en favoritblomma, nämligen Finnmyrten. Den måste jag googla på!

Telekian är ett favoritställe. Men här uppifrån är det ju inget fel på utsikten, ja frånsett en konstig jeppe med en kamera förstås!

Gissar att detta är en Silverstreckad pärlemorfjäril, Argynnis paphia ....

.... men det är verkligen inte lätt att artbestämma den, trots att jag har en bild på undersidan av vingarna här. Att det är en Pärlemorfjäril av något slag är väl tämligen säkert, men inte Ängs-, Skogs-, Hed- eller Storfläckig Pärlemorfjäril. Det närmaste jag kan komma är som sagt, Silverstreckad.

Detta är iallafall en Citronfjäril, Gonepteryx rhamni. Och blomman är en Zinnia, en klar fjärilsfavorit.

17 kommentarer:

 1. Jag läste precis också om fjärilsgurun i DN. Kul med människor som har ett specialintresse.
  Dina bilder är superfina!

  SvaraRadera
 2. Oj vad du är duktig med kameran. Superläckra bilder!
  Eva

  SvaraRadera
 3. Vackra bilder.
  Har några sådana gula blommor och har alltid kallat dem för Rudbeckia. Bra
  att jag såg här att de heter Telekia.
  Fortsatt bra sommar
  Hälsn. Eivor

  SvaraRadera
 4. Underbart vackra bilder, som vanligt. Den översta är riktigt läcker. =)
  Ju fler vi är som vurmar för fjärilarna desto bättre. Själv kan jag inte så många arter än, men jag jobbar på det...
  Tack för hjälpen med att artbestämma fjärilen hos mig, men jag är osäker på om det är en sälgskimmerfjäril. Ögonen längst ner på vingarna saknas, och den går mer i brunt än i blått. Men annars stämmer teckningen, och jag har inte hittat några bättre förslag. Så du har säkert rätt!
  /Helen

  SvaraRadera
 5. Första bilden är urläcker, och rent allmänt är jag impad av att du hinner med att fånga dem på bild!

  SvaraRadera
 6. Fina bilder du lyckats med.
  Tänk, jag samlade också fjärilar som barn, synd att jag inte har något kvar att hänga på väggen. Det obligatoriska herbariet har också försvunnit, med latinska namn och allt. Snyft.

  SvaraRadera
 7. Kul att fjärilarna är på gång.Artbestämning när det gäller pärlemofjärilen vågar jag mig inte på. Undrar om jag fortsätter fjärilsjagandet när jag är nitti.Jag har ju förstås inte så långt kvar. Titta gärna in på min TB. Har några fjärilar där.KramAnita

  SvaraRadera
 8. Den första bilden är riktigt läcker! Fjärilar ser jag gärna många av i trädgården, vilka arter det är har jag däremot inte en susning om. Lyckades få rätt på Påfågelsöga (de lätta) och Kålfjäril sen blev det svårare. Men vad gör väl det =) bara de kommer till min trädgård så är jag nöjd / gittan

  SvaraRadera
 9. Great shots of the butterfly and flowers! Love the angle. Looks like a Fritillary to me... not sure which one if it is that.

  SvaraRadera
 10. Hallå Ruben, vilka proffsbilder! Du är verkligen en duktig fotograf!

  /Marit

  SvaraRadera
 11. Jättefina fjärilsbilder! Jag har också lyckats fånge en på bild! Kan du inte kika in hos mig på Kollitott och se om det är en nässelfjäril?

  SvaraRadera
 12. Man blir rentav lite sugen på att lära sig mer om fjärilar när man läser och ser det här... Inser att det är ett hittills försummat ämnesområde i vår trädgård. Så kan vi inte ha det i fortsättningen! Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 13. Vilka vackra fjärilsbilder du visar! Det har varit ont om fjärilar hemma hos mig, men idag verkade de ha hittat hit. Inte så många, men citronfjäril, påfågelfjäril och någon form av pärlemorfjäril såg jag iallafall. En trädgård utan fjärilar är en ledsen trädgård...

  SvaraRadera
 14. Tänk att de gamla hänger med, min svärfar är 86 och också ute i skog och mark, MB

  SvaraRadera
 15. Vilka enorma fotgrafier du tar, Ruben. Jag tror också det är en Silverstreckad, även om det är svårt att se undersidan så kan ju storleken avgöra.

  SvaraRadera
 16. Då måste jag få unämna dig som Fjärilsfotograf - guru!Dina fjärilsbilder är sagolikt vackra!/ Anja

  SvaraRadera
 17. Dina fjärilsbilder är fenomenala! Rent allmänt har vi färre fjärilar i år än tidigare år, och det trots att jag lämnat en massa nässlor kvar i buskarna och försökt satsa på att köpa blommor som drar till sej fjärilar! Jag hade tänkt tanken själv, men brorsan sade det högt i förra veckan då jag var och hälsade på hos honom. Undrar just vad det nu kan bero på.
  I varje fall fantastiskt vackra bilder!!!

  SvaraRadera