tisdag 7 juli 2009

Inte alls söt

Grrrrr, jag tror jag får hjärtsnörp!!!! Tredje gången på ett par dagar som denna marodör (tillsammans med sin mamma) går berserkagång i trädgården. Den som skriver ordet "söt" i sin kommentar kommer antingen att strypas långsamt eller mailbombas! Har inte riktigt bestämt vilket ännu.

Rusar ut för att rädda det som räddas kan, med hustru och dotter hack i häl! " Åhhh så söt, åååh så söt", hör man i korus. "Nej du får inte gå närmare, och absolut inte ta i den för då kommer mamman inte att vilja kännas vid den!" "Grrrrrr" , säger jag!! "Å så söt, den kan ju inte rå för att den äter blommor", hör jag, återigen i korus.

Här ligger den och trycker bland rosorna, eller rättare sagt, det som är kvar av rosorna. Efteråt upptäcker jag att de varit och nafsat i sig både det ena och det andra. Listan på deras synder blir lång, så jag ska bespara er en uppräkning.

Rosorna bildar en del av häcken mellan vår tomt och grannens och de är ganska nyplanterade. Det var en evigt huvudkliande, vilka rosor skulle vi välja, vilka var härdiga, vilka hade doft, vilka var vackrast? Jojo, vilka är rådjurssäkra hade varit bättre att fundera över. Ack ja, men i sanningens namn måste jag ju erkänna, att de nog är LITE söta iallafall. Och det där med strypning eller mailbombning kan ni förstås ta med en nypa salt .... tills nästa gång de dyker upp!!!

39 kommentarer:

 1. Flabbskrattar...ursäkta, men kan väl inget annat än beklaga eländet med att vara trädgårdsinnehavare, det är en STOR påfrestning allt emellanåt.
  Vad gör man åt såna objudna gäster då, inhägnar allt man har!? Suck!!
  Testning: Men...lite söt (!) är dom ändå och vackra ögon ;)

  Trevlig tanke och studie kring lindblomsgröna färgen. Färger skiftar i alla ljuslägen, kväll, morgon, starkt dagsljus osv och din färgskala omfattar säkert alla ljusskiftningar.

  Ha en lugn fortsättning på kvällen utan marodörer som går lös på dina rosbuskar!! / Bea

  SvaraRadera
 2. Hej jag kom på det, jag byter ord. Gud vad den är gullig!!!! Ok Ok förstår din syn på saken, och jag tror jag hade bussat hundarna efter dem om de ätit på mina rosor, men du tog ju ändå fram kameran före du bad dem avlägsna sej. Och det var ju tur, för det blev ju kanonbilder! Jag dillar om den där pionen igen, hittade den på ännu ett ställe och där var den på pricken lik "vår" pion. Så du har nog rätt ändå!!Tack för det.

  SvaraRadera
 3. *skratt*...men man får ju inte skratta åt andras olycka, det vet jag...men Bambi är ju så sööööt:)

  SvaraRadera
 4. väldigt fina bilder på dom små råvdjuren, som jag kallar dom :o)
  söta med glupsk aptit!

  SvaraRadera
 5. Åh NEJ! Horn-Pers förbannelse är över dig! Dina växter har ett liv i bur framför sig, det vill säga hönsnät, om de ska överleva detta vedervärdiga hot!!! Själva funderar vi på napalm... Vi skickar vårt allra djupaste deltagande och medkänsla. /Dina olycksbröder och -systrar i horndjurstäta Arboarkticum

  SvaraRadera
 6. *skratt* .. Vilken otroligt FIN bild, den på kidet..
  Än så länge är de där marodörerna ganska få här på våra breddgrader så du kan ju överväga att flytta norrut om de blir alltför elaka.. fast, det så klart.. Rådjuren kanske inte finns här eftersom deras goda mat (rosor m.m.) inte klarar vårt klimat heller.. Så, nä.. ingen bra lösning. :)
  Lycka till med jakten! ;)
  /Kirsti

  SvaraRadera
 7. Du har åtminstone fått dem på bild, det är väl till nån tröst i bedrövelsen. Jag förstår precis din känsla, förra sommaren blev varenda rosknopp uppäten innan den slog ut. Så irriterande! Men jag föredrar nog ändå Bambi framför de där äckliga kletiga sakerna som jag förr knappt ville ta i ens med tång, och numera stampar ner i marken så fort jag ser dem, var jag än är. Lite jobbigt är det om jag kommer på att jag har sandaler på mig - efteråt... =)
  /Helen

  SvaraRadera
 8. De trodde väl de var på kalas när maten stod så fint uppdukad:)

  SvaraRadera
 9. Jag är så glad över att inte ha dessa söta odjur i min trädgård.

  SvaraRadera
 10. Åhh så BEDÅRANDE!!!!
  Jo de är vackra att se på... på VÄÄÄLDIGT låååååångt håll... kikaravstånd....
  Så klart jag förstår hur du känner...
  Skaffa hund?
  Linda

  SvaraRadera
 11. LOL! Men Ruben de är ju underbart vackra... Men fy så trist när de kommer på middag sådär =( Jag är ju lyckligt Rådjursfri, så en flytt till mina trakter är en lösning på ditt problem.
  Jag läste att de inte tycker om att gå i singel. Ni får anlägga singelgångar runt hela trädgården så vill de inte komma in. Men söta är dom "fniss"

  SvaraRadera
 12. Fast jag måste ändå våga sticka ut hakan - de ÄR söta! Fast väldigt elaka...mot oss trädgårdsentusiaster. Jag säger bara en sak: Allox rådjursnät!
  Katarina

  SvaraRadera
 13. Ja, jättesöta och helt förskräckliga! De åt upp allt när jag hade trädgård på Värmdö. Nu när jag håller till i Stockholms innerstad har jag bara haft besök en gång på sju år...men där finns å andra sidan en del annat...

  SvaraRadera
 14. Hund är nog svaret.. på din vånda.. håller med LInda där. Men de ÄR bedårande, ljuvliga och helt enkelt underbara när de är så där små i alla fall. De där ögonen kan man drunkna i och blir gråtfärdig av.. *skratt*.. har jag spätt på ordentligt nu.. hehe. Men synd om dina rosor tycker jag ändå, så vakthund är nog svaret.. Ha det gott i sommarsverige.. Monica

  SvaraRadera
 15. Ajajaj - lilla söta Bambi är värsta trädgårdsmarodören. Här kommer de i horder från skogen och massakrerar allt.
  Förstår tillfulla din vånda.
  Grannarna har hund men det vänjer rådjuren sig vid. De kommer nattetid istället och slaktar rabatter. En lösgående varg skulle möjligen kunna styra undan några otäcka rådjursgnag på rosor och äppelträd.
  Vargpiss har man åt vildsvin. Det vore kanske något att vattna ut med?

  SvaraRadera
 16. Hmm, de är mindre fula än sniglar...

  När jag läser skickar jag en varm tanke till de gamla medeltida engelsmännen. Deras fivriga byggande av de tjusiga tudor-husen (dessutom med enorma eldstäder, s k "ingelnooks", som ju krävde en hel del bränsla) gjorde ju att större delen av skogen på dessa öar försvann – och därmed decimerades antalet rådjur. Där jag bor finns visserligen en hel del skvättar av mindre skogsområden, men vi är i stort sett "omringade" av sankmark (som bara får gillar). Det kanske är det du ska göra – bygg en vallgrav runt trädgården! Näckrosor är ju snygga också ;-)

  SvaraRadera
 17. Man får svära: fy f*n vad förbannad jag skulle bli. söta jovisst, men bara när de befinner sig på rätt ställe och det är inte i trädgårdar. Jag skulle bli vansinnig. Faktiskt. Allt jobb o all fägring, borta. Jag har hört att vargurin hjälper. Men var får man tag i det?

  SvaraRadera
 18. Man kan ju inte låta bli att dra på munnen i all bedrövelsen. Jag hoppas du hittar på något som inte lockar dem dit. Här jagar jag mördarsniglar morron o kväll. Men de där ögonen är väldigt svårt att motstå. Anita

  SvaraRadera
 19. Ruben, de är ju näpna!
  Prata med dem - ingå en deal!
  Det hjälper!

  SvaraRadera
 20. Det är väl som ogräs, en planta på fel ställe. Det här blir då ett odjur, djur på fel ställe... de är ju så pene ( norsk oversettelse)

  SvaraRadera
 21. Söta och goda... ;)
  Skämt åsido. Än så länge har vi sluppit ifrån dem i trädgården, förutom för ett par år sedan. Då knaprade de i sig tulpanknopparna, men stoppades i sin framfart av tabasco & vatten. De gillar visst inte kryddigt... ;)

  SvaraRadera
 22. Hon har alltså hittat den optimala trädgården som hon nu demonstrerar för sin avkomma:
  -Kolla rosenknopparna här, de är allra godast precis innan de slår ut.
  -Och salladen därborta i hörnet, den som inte sniglarna har ätit upp, den kan du ta till efterrätt...

  Jag sitter just i denna stund och beundrar ett särskilt vackert exemplar som kommit ut ur skogsbrynet hemma hos mig. Suck.
  Men peppar peppar och ta i trä-om jag är flitig med blodmjölsskopan så håller de sig faktiskt borta.

  SvaraRadera
 23. Ruben,

  I have such empathy for you! Cute they are but!!! I am lucky that the deer leave me be for the most part... found them in the lower garden today, but mostly they have plenty to eat in the even lower fields before the forest. Last year two tiny fauns were sleeping in my garden while the mother was no where to be seen... I will post those one day soon. Rabbits are cute too! "GRRRR!" I understand too the mail bomb jokes... the little twerps eat everything I love to eat! But gosh your little faun is looking at you so trustingly.

  SvaraRadera
 24. Hej Ruben!
  Söta är de bara på längre avstånd fast att du lyckats med en förträfflig bild.
  Hos mig åt de upp alla julrosorna fast att alla säger att de äter dom inte.
  Nej jag vill helst se på dem med kikare.
  Hoppas att ordet söta var ok i det här sammanhnaget.
  Hoppas att du inte har sömnlösa nätter iallafall.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 25. Jag tror ibland att råddjurens och mitt fredsavtal ska stå fast...men så bryts vapenvilan då de söta djuren gör sina besök bland rosor och perenner...i år har de en förkärlek till kungsnävor.

  SvaraRadera
 26. Håller fullständigt med dig . Bambi är ett monster i lömsk "förpackning". Råkar ideligen ut för denna marodör och fick ett fullständigt spel häromsistone... http://mimmismammaliv.blogspot.com/2009/06/bambi-pa-valdigt-hal-is.html

  SvaraRadera
 27. Rådjuren är sötast när dom är där dom ska vara, i skogen. Vår tomt gränsar till skogen så visst får vi besök, de besök vi får på dagen jagar vi iväg. Tyvärr blir en del av rådjuren vana vid oss, man kan gå ut och prata med dom utan att dom försvinner. Då kommer kastrullocken fram. Det oljudet är inte populärt. På kvällarna lägger vi ut blodmjöl, curry (mest för katterna) och cayennepeppar. Sonen däremot anser att blåbär är det som hjälper bäst, hagel i en patron, men det får vänta till hösten. Visst kan hundar skrämma bort rådjuren men då får du ha den ute både dag och natt, dom lär sig fort när det är fritt fram. Sedan vet dom tydligen skillnaden på en sällskapshund och en jakthund också.
  Skräm bort dom, det spelar ingen roll hur söta dom är. Trädgården är inte deras naturliga plats.
  Trevlig helg! (utan rådjur)

  SvaraRadera
 28. ...men de är ju dättedöta! Dårå:D
  /U

  SvaraRadera
 29. Jag ansluter mig i kören: "Ååååhhhh vad sööööta!"
  På ett själviskt sätt kan jag hålla med om dem som tycker att de är söta - de stannar bakom viltstaketet hemma hos mig - därför kan jag kosta på mig att tycka om dem!
  MEN! Så lät det inte hemma hos mig heller för tio år sedan! Då kallade dessa "marodörer" min trädgård för Anjas Delikatesshörna;))!
  Stackars! Stackars dig Ruben! Vet precis hur lagom kul det är att bli av med allt fint i trädgården på nolltid!
  Gör som jag..../Anja

  SvaraRadera
 30. Pssst! Jag kollade innehållsförteckningen i FUN light i butiken efter din kommentar om myrdödande medel. Jag blev så upprörd så det blev ett nytt blogginlägg på min sida. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 31. Men det var otroligt fina bilder du fick i utbyte mot rosorna. Fast jag vet ju precis hur det känns efter åren i naturreservatet som kryllade av allsköns djur. Till slut odlade jag bara "rådjursäkert"

  SvaraRadera
 32. Ja vad ska man säga. De är ju s.... men glupska. Har hört att en häck av honungsrosen Aksel Olsen kan funka. Eller berberis kanske. Annars får det väl bli viltstaket som hos Anja.
  Här i stan har vi inga sådana djur.
  Eva

  SvaraRadera
 33. Hallå Ruben, vi har inte alls en så söt liten typ i vår trädgård. Där är det bara den totalt orädda bocken som går sin nattrunda och förstör alla träd. Hos grannen är alla träd "lagade" efter att han kliat sig mot stammen. Vår dotter tycker att han är så "söt".

  På datorn hittade jag nyligen en mapp, döpt till "Mammas fiende nummer ett". Då hade våra barn fotograferat bocken när han stod och käkade i trädgården.

  Inte uppskattat! Jag har slängt vedträn på honom. Han flyttade sig tre steg. Orädd!

  Har du provat vattenslangen?

  (För övrigt har jag hittat mina rosa vallmoplantor, de visade sig vara ljuslila)
  /Marit

  SvaraRadera
 34. Ha, ha, känner igen dilemmat från min sommartorpsperiod i Småland. En granne hade hägnat in hela tomten med högt kravallliknande staket. Men innanför eländet fanns en vacker trädgård.......

  SvaraRadera
 35. Fniss!
  Jo då jag har sådana här med,,de är inte ens rädda för hunden,,fjorårsungarna tror att hunden kan man leka ,med,,rovdjurskiss hjälper knappt heller längre,,de aklimatiserar sig till allt.
  Visst är de söta,,men jag blir också lätt agressiv då de åt upp en hel pallkrage med Mangold,,och alla mina blå väddar,,

  SvaraRadera
 36. Råddjur är gott på tallriken.

  Även sniglar..

  SvaraRadera
 37. ställ ut fårpellets till dem, så äter de det, istället.
  if you can't beat them, join them...yo

  SvaraRadera
 38. Man ska ju vara försiktig med saltet har jag hört så för säkerhets skull skriver jag: Vilka otroligt dumma rådjur och inte nog med det, så FULA de ser ut också!!! Mina rosor togs av regnet..... Inte kul det heller! Du kan ju alltid göra som Runar och stå och lurpassa med bössan i köksfönstret! God jaktlycka!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 39. Man ska ju vara försiktig med saltet har jag hört så för säkerhets skull skriver jag: Vilka otroligt dumma rådjur och inte nog med det, så FULA de ser ut också!!! Mina rosor togs av regnet..... Inte kul det heller! Du kan ju alltid göra som Runar och stå och lurpassa med bössan i köksfönstret! God jaktlycka!
  Växthusmadam

  SvaraRadera