onsdag 15 juli 2009

Julita Gårds potager

Det var ett tag sedan nu som jag besökte Julita Gård - och jag tänker ibland tillbaka på hur otroligt fint det var i köks/prydnadsträdgården. Besöket där kommer troligen att bli årets trädgårdshändelse för min del.

"Buuu", säger fågelskrämman, "håll er undan". Men vem blir rädd för något sådant idag, knappast rådjur och harar iallafall. Knappast trast och skata heller. Den är nog mest till prydnad, skulle jag tro.

I denna stora binge har vi pumpor eller Zuccini, eller något annat ätbart.

Paradgata av Rarbarber. Om jag minns rätt håller Julita en genbank för Rarbarber. Tror det var 72 olika sorter, men det kan ha varit fler.

Några av blomsterlanden.

Lägg märke till den tjusiga timjanmattan framför de gula blommorna ....

..... som är Gullgentiana, Gentiana lutea och väckte ett visst habegär. Den anses för övrigt magstärkande och aptitretande och om 'habegär' och 'aptit' är samma sak stämmer det ju oväntat bra.

Men, allara vackrast var nog ett hav av Honungsfacelia med riddarsporre av den vilda typen i bakgrunden. Tyvärr en alltför 'konstnärlig' bild (den blev inte riktigt som jag tänkt mig).

Och här en närbild på Honungsfacelian.

14 kommentarer:

 1. Tänk att det finns en fin trädgård i Julita. För en massa år sedan gjorde jag konsertaffischer för musikaliska framträdadande vid Julita. Nu undrar jag om det kan vara samma ställe rentav?

  SvaraRadera
 2. Jag kan förstå att det var en trädgårdshändelse som hette duga. Ljuvliga bilder! Jag har aldrig varit till Julita, men någon gång måste jag definitivt ta mig dit.
  Tack för titten!

  SvaraRadera
 3. Vi var till Julita för en fem-sex år sedan. Då fanns en liten plantförsäljning intill köksträdgården, där vi köpte ett litet så kallat "Linnépäronträd". Trädet är fint, men några päron har vi inte sett till (inga blommor heller) och vi undrar vad det var vi egentligen fick med oss...

  SvaraRadera
 4. Du har naturligtvis helt rätt ang. pollinering, men det skulle ju underlätta om trädet åtminstone behagade blomma!

  SvaraRadera
 5. Vilken jättevacker potager! jag måste helt enkelt också besöka Julita gård, kanske också med tanke på att min morfar, enligt uppgift ska ha arbetat där, när det begav sig. Spännande. Och dina förresten vilka vackra bilder!
  /U

  SvaraRadera
 6. Vilka fina bilder! Det verkar vara en underbar trädgård, förstår om du njöt i fulla drag. Honungsfacelian (honungsörten) är en vacker växt som verkligen lockar humlor och bin, och som dessutom tillför jorden kväve, men jag har sett lite för mycket av den i våra rabatter på Norrviken för att riktigt dela din förtjusning... =)
  Tack för din kommentar om min hemsida! Jag tyckte inte alls den var brysk, uppskattar att det kommer både positiv och negativ kritik så länge den är konstruktiv. Och jag har redan tagit fasta på en del du sa....
  Ha en bra dag!
  /Helen

  SvaraRadera
 7. Förstår att där var fint...Timjanmattan är fin men jag tycker det är konstigt när man planterar med singel runtomkring...

  SvaraRadera
 8. Vilket sammanträffande när jag ser stora korgen, en liknande ( men mindre naturligtvis) har jag flätat idag för min rosbuske som stöd och har-skydd till vintern, dessutom får jag veta nu vad den lila blomman heter som växer i min blomsteräng, Honungsfacelia.
  Ja, man lär sig hela tiden :)
  Vacker trädgård med massor av inspiration - härligt!
  Tack för att du delar med dig.
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 9. Ser att det har hänt en hel del på Julitta.
  Var där för ca tio år sedan.
  Blir nog ett besök där nästa år, i piontid!

  SvaraRadera
 10. Attsickens! Jag hade ju bestämt att åka till Julita när det var pionsäsong! Har mina föräldrar i Katrineholm så det är ju nära till hands. Har bara varit till Julita en gång och då hade pionerna blommat över, sen har jag tänkt varje år att jag ska dit. Jag får ta det nästa år... Tack för titten på dina jättejättefina bilder, det var ett tag sen jag kikade i din blogg, men nu är den inlagd i favoriter så jag inte ska missa den! Kram! /Jenny

  SvaraRadera
 11. Det var mycket fint att titta på :) Och återigen önskar jag att jag hade haft mer yta, både för odling av grönsaker och lite mer "blommor i fält". Honungsörten har jag sått i växthuset vid "stugan vid havet", när mamma levde var hon där hela sommaren och odlade i sitt växthus men nu har vi ingen möjlighet att sköta det dagligen så jag sådde Honungsört för att "bruka jorden" och kunna få gröngödsling i alla fall - ser så trist ut om det är alldeles tomt.......
  Fniss - ditt rådjur är så sött så!!! Men så söta är de inte hos mig - du må tro jag svor när jag en morgon såg att de hade förstört en av mina tre Rönnsumak som lyckats bli 1 m hög!! Bet av bladen och mumsade i sig barken - den som är så hårig?! men kanske extra god - vem vet.... Nu är de andra två samt en stubbe, inkapslade i hönsnät - ser inte klokt ut men vad gör man inte för att skydda växterna :) Ha det gott =)

  SvaraRadera
 12. What a lovely lush fruitful potager! Thank you for your beautiful photo essay Ruben. It would be great to see the large bin of pumpkins and Zuccinis all falling over the edge of the woven grape vine or whatever it is. What a great idea!

  SvaraRadera
 13. Vackert, visst är fågelskrämma mest till prydnad, finns tävlingar om den snyggaste... (inte trädgårdsmästaden ännu)

  SvaraRadera
 14. Trötta och hungriga ungar gjorde att vi bara stod utanför Julita gården då vi passerade i fjor. Tur att du visar lite bilder.

  Ja vilken hemskt rådjur, jag skriver inte söt... även om du lite senare i inlägget skrev att den nästan var ok att säga.

  UNDERBAR färg kombination av pion och Knautian.
  /MB

  SvaraRadera