onsdag 2 september 2009

En knöl till?

Ganska så nära Dresdens centrum ligger Grosser Garten. Parken skapades 1676 på uppdrag av Kurfursten Johann Georg III. Det rör sig alltså om en barockpark. Dess mått är verkligen imponerande, och som de flesta parker av denna typ har den under årens lopp tappat litet av sin forna glans och blivit mer avskalad (och lättskött). Med en stekande sol tänker man sig för två gånger innan man tar sig från punkt a till punkt b. De som vill kan ta ett minitåg och på detta sätt avverka delar av parken, men jag tyckte verkligen synd om tågföraren, en ölbemagad gentleman som på något underligt sätt faktiskt hade lyckats pressa sig in i det lilla loket.

Slottet i tidig barockstil byggdes mellan 1678 och 1683 frstördes totalt under andra världskriget men är återuppbyggt.

I en del av parken fanns ett stort område med dahlior. Och trots dess storlek var det riktigt vakert och trivsamt här med en liten damm i mitten där avklippta dahliablommor flöt omkring som näckrosor.

Bland de 4.000 dahliorna i 63 olika sorter hittade jag denna helt enastående dahlia. Färger kan ju skifta beroende på sol och skugga, men den gav intryck av att vara korallfärgad. Och se så fint blommorna presenterar sig - på lång stjälkar vänder de 'ansiktet' en aning uppåt! Trots att jag haft allvarliga funderingar på att minska ner på dahliorna (har fyra som jag sparar knölar av) så kan man ju bara inte låta bli att införskaffa denna - om man nu skulle lyckas få tag på den förstås. Den heter 'Fürst Pückler' och har fått sitt namn efter en av Tysklands mer kända skapare av parker.

Dröm om min förvåning när jag vid hemkomsten får se denna frösådda dahlia. Ganska så lik frånsett att denna har ett gult öga och en aning mindre korallfärgad. De fröerna kom från några dahlior som gick i gula nyanser vill jag minnas. Det blir till att spara nya knölar alltså! Huh!!

12 kommentarer:

 1. Vad roligt att se dina fina bilder från Dresden. Jag var ju där i våras och besökte då också Barockslottet.

  SvaraRadera
 2. Willkommen tillbaka Ruben! Ser ut som om ni haft en perfekt resa!

  Jag saknade dina fjärilskunskaper när du var borta, men som tur var fick jag hjälp av BERT på Naturhistoriska... visste du att det fanns något som heter Rovfjäril?

  Underbart namn!

  Marit

  SvaraRadera
 3. Det trodde man inte, att det var så fint i Dresden! Jag avundas allas dahlior i år eftersom mina egna storknade i våras, men nästa år ska jag köpa nya! /Jenny

  SvaraRadera
 4. Att spara dahliaknölar är väl inte så jobbigt - typ?
  Nej. Jag tycker inte synd om dig Ruben;))!
  Däremot är jag liiiite avis på din, till synes, fin-fina resa!/Anja

  SvaraRadera
 5. Kul med din abilder, har aldrig varit där.

  SvaraRadera
 6. Välkommen tillbaka! Vi är inte alls avundsjuka på din resa, nähäädå. Rajdidaj. Du träffade möjligen inte vår fylle-grävling i Tyskland??? (http://arboarkticum.blogspot.com/2009/07/rolf-lost-found.html)

  SvaraRadera
 7. Det var väl en kul överraskning att komma hem till.....

  SvaraRadera
 8. Välkommen tebaks!
  Vilken härlig barockträdgård. Vid något skede är jag nog "tvungen" att göra en resa till tyskland igen.
  Dahliorna har blivit nya favoriter i år pga frösådden som lyckades så fint och dessutom fick jag en halv hink knölar av brorsans granne. De är ståtliga blommor!

  SvaraRadera
 9. Hej och välkommen tillbaka.
  Vad fint det låter med dahlior som flyter som näckrosor.
  Det finns två andledningar till att jag inte kan ha _Dahlior
  Jag glömmer att ta upp dem i tid och sniglarna äter dem.
  Fast egentligen blir det bara en - för om sniglarna äter dem så har jag inga att ta in.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 10. Vansinnigt stiligt. Gillar planteringen uanför slottet – liksom "utslängd" men med säker hand.

  SvaraRadera
 11. Skönt att du är hemma och Bloggar igen.
  Vackert allt igenom.
  Är inte så hemma i Tyskland, men.......

  SvaraRadera
 12. It does look rather 'cozy' sitting there in the shade of the old tree... looking out over hundreds and hundreds of dahlias! Beautiful coral shade and shape.

  SvaraRadera